Home » Deserturi & băuturi » Cornulețe fragede. Cele mai bune și mai simple 3 rețete

Cornulețe fragede. Cele mai bune și mai simple 3 rețete

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 255 vizualizari 12 minute timp estimat

Ai cele mai bune și mai simple 3 rețete de cornulețe fragede. Cornulețele făcute în casă sunt printre cele mai iubite dulciuri. Se fac ușor, iar gustul poate varia în funcție de timpul de umplutură folosit.  Indiferent dacă sunt simple, cu nucă, gem sau rahat, făcute cu unt sau cu untură, cu drojdie sau borș, rețetele de mai jos sunt perfecte și te vor ajuta să faci cele mai bune cornulețe.

Am adunat 3 dintre cele mai bune rețete de cornulețe fragede: 

  • Cornulețe cu rahat (o rețetă veche și clasică)
  • Cornulețe fragede cu untură și drojdie
  • Cornulețe fragede de post

cornulete cu rahat

Cornulețe cu rahat (o rețetă veche și clasică)

Folosește pentru a le umple rahat turcesc cu arome diferite. Dacă vrei un rezultat spectaculos, dă rahatul prin mașina de tocat, iar pasta pe care o obții amestec-o cu o parte egală de nucă măcinată. Leagă totul cu două linguri de apă. Bucățele din acest amestec delicios pot fi folosite pentru a umple cornulețele.  

Ingrediente 

  • 350 g făină; 
  • 200 g unt gras; 
  • 4 gălbenușuri; 
  • arome (vanilie, rom, migdale sau lămâie); 
  • 125 g zahăr pudră; 
  • un praf de sare; 
  • 200 g rahat cu diferite arome; 
  • 5 linguri de lapte rece. 

Mod de preparare 

Freacă untul moale împreună cu zahărul. Adaugă, pe rând, gălbenușurile și se amestecă bine după fiecare. Pune aromele, sarea și toată făina. Cerne făina înainte. La final se adaugă laptele rece. 

Aluatul se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se frământă ușor. În final o să ai un aluat ca o plastilină. Împachetează-l în folie de plastic și ține-l la rece cel puțin o oră. 

Porționează-l în 6-7 bucăți. Din fiecare bicată vei întinde o foaie rotundă, cu grosimea de jumătate de centimetru. Taie triunghiuri cu bază de 2-3 centimetri. Pune în capăt o bucățică de rahat și rulează. Se coc în tavă pe hârtie de copt, în cuptorul încălzit înainte, pentru 15-20 de minute. Sunt gata când sunt ușor rumenite.

Lasă-le la răcit în tavă, pentru că sunt foarte moi. Când sunt bine răcorite se tăvălesc prin zahăr pudră aromatizat cu vanilie. 

cornulete cu bors, drojdie si untura

Cornulețe fragede cu untură și drojdie

Și aceasta este o rețetă clasică. Conține untură și borș, o combinație care le face cu totul speciale la gust și excepțional de fragede. Secretul este să ai untură de calitate, nesărată, albă și curată, fără miros specific.

Ingrediente

  • 10-12 linguri de untură;
  • 200 ml de borș;
  • ½ cană de zahăr;
  • Coaja de la 2 lamai și 3 plicuri de zahăr vanilat;
  • drojdie proaspătă cât o nucă sau un plic de drojdie uscată;
  • făină de grâu cât cuprinde;
  • 1 linguriță rasă de sare.

Mod de preparare

Se încălzește borșul puțin. Se dizolvă drojdia și sarea în borș. Se lasă deoparte să se răcească complet. Într-un vas, se pun untura, zahărul, borșul răcit bine și se amestecă de două-trei ori cu mâna. Se adaugă făina în ploaie, treptat, până rezultă un aluat dens, nelipicios, foarte elastic. În medie, sunt necesare 300-350 de grame de făină, dar depinde de calitatea acesteia. Se lasă aluatul să se odihnească și apoi se porționează. 

Se întind foi de jumătate de centimetru grosime, se taie triunghiuri, se pune umplutura, după gust (rahat, gem, miez de nucă), se rulează și se coc. Cuptorul trebuie să fie încins, iar timpul de coacere este de circa 20 de minute. Când sunt fierbinți, trebuie tăvălite prin zahăr, pentru că acesta se prinde bine de ele.

cornulete de post

Cornulețe fragede de post

Varinata cu ulei sau unt de cocos este una dintre cele mai spectaculoase surprize. Cornulețele vor fi perfecte, fragede și gustoase, competitori direcți al celor cu unt sau untură. 

Ingrediente

  • 400 g făină;
  • 200 g ulei de floarea-soarelui (sau unt de cocos);
  • sucul de la o lămâie mare, diluat cu apă minerală, în cantitate egală;
  • coajă rasă de la 2 lamai;
  • un plic de drojdie uscată sau drojdie proaspătă cât o nucă;
  • un plic de zahăr vanilat;
  • un praf de sare.

Mod de preparare

Nu frământa aluatul mai mult decât este necesar, pentru ca în final cornulețele să rămână fragede. Combină fpina cu uleiul sau cu untul de cocos. În cazul celui de-al doilea, se folosește o furculiță până când amestecul devine nisipos. 

Separat, drojdia proaspătă se amestecă împreună cu zahărul vanilat până se lichefiază. Drojdia uscată se dizolvă într-o lingură de apă minerală. Pune drojdia, indiferent de tipul ei, peste amestecul de făină și grăsime. Omogenizează cu una sau două mișcări, apoi adaugă sucul de lămâie și apa minerală. 

Amestecă prin mișcări ample, până ce se formează aluatul. Nu-l frământa! Dă-l la rece, bine împachetat într-o folie alimentară unsă cu puțin ulei, două ore. 

Scoate aluatul de la rece și împarte-l în 4. Din fiecare bucată întinde o foaie, cu cât mai puține mișcări și folosind ulei, dacă se lipește nu făină. Taie triunghiuri care se pot umple cu rahat sau gem. Se coc la foc potrivit 10-15 minute. Se tăvălesc prin zahăr pudră când sunt fierbinți. 

⭐ Colecția aceasta de rețete este cu adevărat completă dacă te vei utita și la rețeta de cornulețe cu nucă măcinată

Sfaturi pentru cornulețe perfecte, fragede și savuroase

  • Evită să întinzi foi groase. Cornulețele vor avea o formă frumoasă, se vor coace repede și nu se vor usca. 
  • Nu frământa aluatul mai mult decât este necesar. Un aluat cu drojdie trebuie frământat circa 10 minute, nu mai mult, iar cele cu praf de copt, atât cât este nevoie pentru a se omogeniza. Nu-l frământa.
  • Dacă rețeta cere ca aluatul să stea la rece (de regulă, cel cu unt), respectă timpul indicat și nu-l mai frământa înainte să-l întinzi și să-l porționezi. 
  • Și aluatul cu drojdie are nevoie de odihnă la rece. Dospirea la rece este la fel de eficientă, dar este important să respecți timpii. 
  • Lucrează repede aluatul după ce l-ai scos de la rece, dacă este cel cu unt. 
  • Încălzește bine cuptorul înainte de a pune tăvile cu cornulețe. 
  • Dacă coci în mai multe tranșe ține aluatul la rece între etape. 
  • Umplutura nu trebuie să fie prea multă, pentru că va ieși pe afară la copt și cornulețele nu vor mai arăta bine. 
  • Zahărul folosit la pudrat trebuie să fie bine aromatizat.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro