Rețetă pentru 2 porții, care se prepară în aproximativ 5 ore.
INGREDIENTE
Pentru mațul umplut
200 g carne împănată, de pe coastele porcului
250 g mușchi de porc
Intestin gros de porc
Sare
Piper
Cimbru
Pentru sărmăluțe
1 kg carne tocată
3 cepe
1 ceșcuță orez sau bulgur
Sare
Piper
5-6 foi de dafin
200 ml suc de roșii sau bulion
2 ouă
50 g slănină afumată
2 verze murate
Crenguțe de mărar uscat
MOD DE PREPARARE
- Pentru a prepara mațul umplut, folosești doar prima bucată a mațului (60-70 cm), care este mai gros. Îl cureți foarte bine, îl speli și îl întorci pe dos ca să-l speli bine. Freci mațul cu sare. Îl cureți cu coada unei linguri de lemn și îl lași în oțet. Între timp, tai carnea în cuburi mici, pe care le sărezi și le presari cu piper și cimbru, după gust. Umpli intestinul cu carnea și îl legi la capete.
- Pentru sărmăluțe, cureți ceapa și o toci mărunt. Alegi orezul, îl speli și îl lași puțin să se înmoaie, în apă rece. Amesteci carnea tocată, ceapa, orezul scurs, șunca tăiată cubulețe, ouăle bătute și 4-5 linguri de bulion. Sărezi și condimentezi amestecul după gust. Pregătești foi de sărmăluțe, îndepărtând nervurile mai groase. Împachetezi câte 1 lingură de amestec în foi și formezi sărmăluțe.
- Într-un ceaun sau cratiță cu pereți groși, așezi câteva crenguțe de mărar uscat, un strat de varză tocată, apoi un rând de sarmale, iar în mijlocul celui de-al doilea rând pui mațul umplut. Între straturile de sarmale și deasupra, presari varză tăiată fideluță și bucăți de foi de dafin.
- Torni apă și fierbi sarmalele la foc mic, timp de 2-3 ore, completând cu apă fierbinte. Spre sfârșit, torni sucul de roșii diluat cu apă.
Când îți servești musafirii, ai grijă ca fiecare porție să conțină atât sarmale, cât și maț umplut.
Găsești mai multe rețete de mâncăruri delicioase
în revista #Practic în Bucătărie!
Ediția mai 2025 este acum
în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online,
de pe site-ul publisol.ro,
în ediție digitală sau ediție tipărită.
Sursă foto: arhiva revistei #Practic în Bucătărie, 123rf.com