Prăjitura Lamington este desertul preferat în Australia, țara din care provine. Se pare că bucătarul de origine franceză Armand Galland, care a lucrat pentru Lord și Lady Lamington ca bucătar-șef, a creat-o primul, chiar la reședința oficială a șefului lui, care ocupa poziția de guvernator în Queensland, pentru a fi servită oaspeților sosiți pe neașteptate. Povestea spune că a apărut întâmplător, atunci când prăjitura a căzut în sos de ciocolată și, pentru a nu murdări degetele mesenilor, a fost rostogolită apoi prin cocos.
Se pare că datorită formei sale micuțe, care îți permite să o împarți cu multe persoane, este considerată simbolul prieteniei, care îi caracterizează pe mulți dintre locuitorii de la antipozi.
În Africa de Sud, aceste prăjiturele sunt numite ystervarkies, termen care în limba locală înseamnă „hârciog”. În România se numește prăjitură tăvălită.
Deși există mai multe variante (cu ciocolată neagră, rom etc.), caracteristica acestei prăjituri foarte iubite în întreaga emisferă sudică rămâne blatul pufos, de pandișpan, acoperit cu sos de ciocolată și apoi tăvălit prin miez de nucă de cocos ras. Adeseori este alcătuită din două straturi, între care se pune gem.
Rețeta este pentru 40 bucăți și se prepară într-o oră și 30 de minute.
INGREDIENTE
PENTRU BLAT
5 ouă
5 linguri zahăr
6 linguri făină
½ fiolă esenţă de vanilie
1 praf de sare
PENTRU GLAZURĂ ȘI DECOR
250 g unt sau margarină
6-7 linguri zahăr
4 linguri cacao
100 g nucă de cocos
MOD DE PREPARARE
1. Separi albuşurile de gălbenuşuri. Mixezi gălbenuşurile cu sarea.
Baţi albuşurile spumă tare împreună cu zahărul, apoi încorporezi treptat crema de gălbenuşuri, esența şi făina cernută, amestecând uşor, de jos în sus, pentru ca această compoziţie de blat să se păstreze aerată.
2. Coci blatul la foc mediu, 25 de minute, într-o tavă de 25×35 cm, în prealabil tapetată cu hârtie de copt.
3. Pentru sirop, fierbi la foc mic margarina cu zahărul şi cacaua, până când se mai îngroaşă.
4. Tai blatul pufos în cuburi cu latura de 3 cm. Le treci prin siropul călduţ, apoi prin nucă de cocos şi le laşi la rece, să se întărească glazura. Le păstrezi în frigider până în momentul servirii.
Găsești mai multe rețete de mâncăruri delicioase
în revista #Practic în Bucătărie!
Ediția iunie 2025 este acum
în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online,
de pe site-ul publisol.ro,
în ediție digitală sau ediție tipărită.
Sursă foto: arhiva revistei #Practic în Bucătărie, 123rf.com