Banana Split este un desert american. Constă dintr-o banană tăiată pe jumătate pe lungime între care se pun 3 cupe de înghețată, în varianta clasică: vanilie, ciocolată și căpșune, alături de frișcă, topping-uri asortate, uneori și alune sfărâmate, dar neapărat cel puțin o cireașă maraschino.
Desertul se pare că a fost inventat în anul 1904 de către un optimetrist din Pennsylvania, pe numele său David Strickler, care a fost inspirat în timpul unei vacanțe. În rețeta originală, el folosea înghețată de căpșune, zmeură și ananas.
Rețetă pentru 6 porții. Timp de preparare: 15 minute. Timp de așteptare: 3 ore.
INGREDIENTE
1,3 kg banane
150 g miere de salcâm
50 g nucă de cocos
1 lingură zeamă de lămâie
2 plicuri zahăr vanilat
3 linguri lapte
250 g smântână grasă
100 g musli
100 g alune mărunțite
Frunze de mentă
125 g apă
90 g zahăr
40 g cacao 20% grasime
MOD DE PREPARARE
- Păstrezi 6 banane mai mici, iar pe restul le tai rondele și le pui într-un castron înalt, împreună cu mierea. Mixezi amestecul până obții o pastă omogenă. Adaugi nuca de cocos (hidratată în prealabil în câteva linguri de lapte cu 1 zahăr vanilat), zeama de lămâie și zahărul vanilat și amesteci energic timp 1-2 minute, apoi încorporezi smântâna.
- Omogenizezi și torni compoziția într-un vas, pe care îl introduci în congelator pentru 3 ore.
- Pentru sosul de ciocolată, pui pe foc într-un vas apa cu zahărul, iar când clocotește, adaugi cacaua și amesteci energic să să încorporeze perfect.
- Servești înghețata pe farfurioare. Cureți bananele rămase, le tai în două pe lungime, iar între cele două jumătăți așezi câte trei cupe de înghețată. Deasupra presari alune mărunțite, fistic sau muguri de pin și decorezi cu sosul de ciocolată.
SFAT
Pentru un decor mai apetisant, adaugă fructe viu colorate (zmeură, afine, mure, ananas), puțină frișcă și bețișoare de ciocolată.
O altă variantă este ca, după ce tai bananele pe lungime, să le lași puțin într-o tigaie împreună cu câteva linguri de coniac, până își schimbă culoarea.
Găsești mai multe rețete de băuturi, mâncăruri și deserturi delicioase în revista #Practic în Bucătărie!
Ediția Iulie 2025 este acum
în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online,
de pe site-ul publisol.ro,
în ediție digitală sau ediție tipărită.
Sursă foto: arhiva revistei #Practic în Bucătărie, 123rf.com