O foarte interesantă rețetă pentru vegetarieni! Ingredientele sunt pentru 5 porții. Rețeta se prepară într-o oră și 40 de minute.
INGREDIENTE
1 kg ceapă mare
2 morcovi mici
150 g boabe năut fiert din conservă
1 cățel de usturoi
1 legătură pătrunjel
2 linguri susan
5 ciuperci
Câteva roșioare
5 linguri pastă de tomate
50 ml ulei
1 lingură făină
Chimen
Sare
Piper
MOD DE PREPARARE
- Scurgi năutul de apă și îl dai prin mașina de tocat sau îl mărunțești cu blenderul. Cureți cepele, le speli și îi tai fiercăreia câte un căpăcel. Cu ajutorul unei lingurițe, îndepărtezi cu grijă mijlocul cepelor, ca să îți rămînă întregi cele două straturi de la exterior. Opărești puțin cepele, apoi le lași la scurs.
- Cureți și speli morcovii, usturoiul și pătrunjelul. Dai morcovii pe răzătoarea mică, toci fin pătrunjelul, zdrobești usturoiul. Amesteci năutul cu morcovul, ½ din pătrunjel, usturoiul, 1 lingură de susan, 2 linguri de pastă de tomate, sare și piper după gust. Umpli cepele cu acest amestec.
- Într-un vas termorezistent, așezi cepele umplute și le acoperi cu cîte un căpăcel. Umpli vasul până la jumătate cu apă, îl acoperi cu o folie de aluminiu și îl dai la cuptor, la foc mijlociu, pentru 45 de minute.
- Tai mărunt ceapa rămasă, o înăbuși cu uleiul și 50 ml apă, torni făina dizolvată în 100 ml apă cu bulionul rămas și lași sosul să fiarbă până se îngroașă. La final adaugi susanul, pătrunjelul rămas, piper, sare după gust.
- Scoți vasul din cuptor, îndepărtezi folia și torni sosul, apoi mai dai la cuptor pentru 10 minute.
SFAT
Poți să folosești și năut uscat, dar trebuie să opărești de seara boabele cu 400 ml apă fiartă și să le lași la înmuiat. A doua zi, schimbi apa și fierbi năutul timp de aproximativ 2 ore.
Pentru aspect și gust, cu 10 minute înainte să scoți tava din cuptor, poți să presari peste cepe puțin cașcaval vegetal ras.
Găsești mai multe rețete de mâncăruri delicioase
în revista #Practic în Bucătărie!
Ediția mai 2025 este acum
în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online,
de pe site-ul publisol.ro,
în ediție digitală sau ediție tipărită.
Sursă foto: arhiva revistei #Practic în Bucătărie, 123rf.com