Ciorba de burtă este o mâncare tradițională românească foarte îndrăgită. Ciorbele în general au ajuns în România datorită otomanilor, iar prin secolul al XVII-lea se prepara în București un fel de mâncare foarte similar ciorbei de burtă. De-a lungul anilor, ingredientele au mai fost ușor schimbate, însă la baza acestui fel de mâncare s-a aflat întotdeuna burta de vită.
Din păcate, este nevoie de mult timp pentru a prepara ciorba de burtă. De ce? În primul rând că burta trebuie spălată de mai multe ori și ținută apoi aproximativ 2 ore și jumătate într-un vas de apă cu bicarbonat de sodiu. Abia după aceea ajunge la fiert, împreună cu celelalte ingrediente.
Astăzi îți vom prezenta o rețetă la fel de gustoasă ca rețeta cea tradițională, dar mai rapidă, pentru care se folosește burtă prefiartă.
Dificultate: Mediu. Timp de preparare: Mediu
INGREDIENTE
- 1/2 kg burtă de vită curățată
- 1/2 kg zarzavat tocat (pătrunjel, morcov, țelină)
- 1 ceapă mare
- 8 căței de usturoi
- 1 lămâie
- 2 gălbenușuri
- 200 ml smântână
- 300 g oase vită
- Pătrunjel / leuștean frunze
MOD DE PREPARARE
- Burta prefiartă se pune la fiert în 3 litri de apă, împreună cu oasele de vită și o linguriță de sare.
- Se fierbe în jur de 2 ore, după care se adaugă zarzavatul și ceapa tăiată în sferturi.
- Acoperă apoi vasul cu un capac și lasă-l la foc mic, până când burta este complet fiartă.
- Când burta e fiartă, se scoate din oală, se lasă la răcit și apoi se taie fâșii.
- Strecoară supa din oală și plasează fâșiile de burtă înapoi în vas.
- Se potrivește gustul cu sare și piper, apoi se lasă oala pe foc pentru a atinge punctul de fierbere.
- Acrește supa după bunul plac, cu zeamă de lămâie.
- Amestecă gălbenușurile cu smântâna și drege ciorba după ce ai îndepărtat-o de pe sursa de foc.
- Adaugă usturoiul tocat și servește cu frunze de pătrunjel sau leuștean proaspăt tocate.
RECOMANDARE DE SERVIRE: Ciorba de burtă tradițională se servește fierbinte, de preferat cu puțină smântână și cu ardei iuți alături.
Găsești mai multe rețete de băuturi,
mâncăruri și deserturi delicioase
în revista #Practic în Bucătărie!
Ediția Iulie-August 2025 este acum
în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online,
de pe site-ul publisol.ro,
în ediție digitală sau ediție tipărită.
Sursă foto: arhiva revistei #Practic în Bucătărie, 123rf.com