Home » Supe și ciorbe » Ciorbă de burtă tradițională, dar rapidă

Ciorbă de burtă tradițională, dar rapidă

Autor: Echipa eCuisine
0 comentariu 35 vizualizari 4 minute timp estimat

Ciorba de burtă este o mâncare tradițională românească foarte îndrăgită. Ciorbele în general au ajuns în România datorită otomanilor, iar prin secolul al XVII-lea se prepara în București un fel de mâncare foarte similar ciorbei de burtă. De-a lungul anilor, ingredientele au mai fost ușor schimbate, însă la baza acestui fel de mâncare s-a aflat întotdeuna burta de vită.

Din păcate, este nevoie de mult timp pentru a prepara ciorba de burtă. De ce? În primul rând că burta trebuie spălată de mai multe ori și ținută apoi aproximativ 2 ore și jumătate într-un vas de apă cu bicarbonat de sodiu. Abia după aceea ajunge la fiert, împreună cu celelalte ingrediente.

Astăzi îți vom prezenta o rețetă la fel de gustoasă ca rețeta cea tradițională, dar mai rapidă, pentru care se folosește burtă prefiartă.

Dificultate: Mediu. Timp de preparare: Mediu

INGREDIENTE

  • 1/2 kg burtă de vită curățată
  • 1/2 kg zarzavat tocat (pătrunjel, morcov, țelină)
  • 1 ceapă mare
  • 8 căței de usturoi
  • 1 lămâie
  • 2 gălbenușuri
  • 200 ml smântână
  • 300 g oase vită
  • Pătrunjel / leuștean frunze

MOD DE PREPARARE

  1. Burta prefiartă se pune la fiert în 3 litri de apă, împreună cu oasele de vită și o linguriță de sare.
  2. Se fierbe în jur de 2 ore, după care se adaugă zarzavatul  și ceapa tăiată în sferturi.
  3. Acoperă apoi vasul cu un capac și lasă-l la foc mic, până când burta este complet fiartă.
  4. Când burta e fiartă, se scoate din oală, se lasă la răcit și apoi se taie fâșii.
  5. Strecoară supa din oală și plasează fâșiile de burtă înapoi în vas.
  6. Se potrivește gustul cu sare și piper, apoi se lasă oala pe foc pentru a atinge punctul de fierbere.
  7. Acrește supa după bunul plac, cu zeamă de lămâie.
  8. Amestecă gălbenușurile cu smântâna și drege ciorba după ce ai îndepărtat-o de pe sursa de foc.
  9. Adaugă usturoiul tocat și servește cu frunze de pătrunjel sau leuștean proaspăt tocate.

RECOMANDARE DE SERVIRE: Ciorba de burtă tradițională se servește fierbinte, de preferat cu puțină smântână și cu ardei iuți alături.

 

 

Găsești mai multe rețete de băuturi,
mâncăruri și deserturi delicioase
în revista #Practic în Bucătărie!
Ediția Iulie-August 2025 este acum
în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online,
de pe site-ul publisol.ro,
în ediție digitală sau ediție tipărită.

 

Sursă foto: arhiva revistei #Practic în Bucătărie, 123rf.com

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro