Home » Blog » Cum se prepară cozonacul fără frământare. Sfaturi și trucuri

Cum se prepară cozonacul fără frământare. Sfaturi și trucuri

Autor: Otilia Ignat
1 comentariu 298 vizualizari 8 minute timp estimat

Există ideea că un cozonac pufos este un preparat laborios și complicat. Din fericire, acesta se poate prepara rapid fără procesul obositor de frământare, cozonacul având același gust și aspect precum cel realizat prin metoda clasică. Urmează rețeta detaliată de cozonac fără frământare, pas cu pas, dar și sfaturile și recomandările noastre, din acest articol, care te vor ajuta să obții un cozonac pufos, aromat, cu o umplutură bogată, fără să mai fie necesară etapa de frământare. 

Cele 4 mari secrete ale cozonacului fără frământare la frigider

Cozonacul fără frământare are câteva secrete pe care trebuie să le respecți riguros pentru reușită. Diferența cea mai importantă vine din timpii alocați pentru fiecare etapă, procesul de frământare și dospire, pentru dezvoltarea lanțurilor de gluten fiind înlocuite cu lentoare proceselor la rece. Asta face ca pentru prepararea efectivă, care este rapidă, să fie completată de cel puțin 12 ore pentru dospirea la rece, în frigider. 

Ingrediente cântărite foarte exact

Pentru preparatele dulci condiția obligatorie care îți va garanta reușita, este cântărirea exactă a cantităților necesare. Alege o rețetă de cozonac dospit la rece sau, cel mai bine, folosește exact rețeta noastră, unde ai cantități precise pentru un cozonac. Acestea pot fi multiplicate pentru a face doi sau mai mulți. 

Sfatul nostru este să nu faci decât, cel mult, porție dublă, pentru a fi sigură de rezultat și să acorzi atenție maximă modului în care măsori drojdia uscate. La fel de important este să respecți cantitatea de sare indicată în rețetă, pentru că aceasta nu doar că va îmbogății gustul final, dar are și rolul de liant absolut necesar în formarea lanțurilor de gluten din aluat și contribuie la creșterea cozonacului.

Alege o făină destinată special pentru cozonac, pentru că aceasta are un nivel ridicat de proteine foarte importante pentru tot procesul chimic care are loc între ingrediente Ține cont că uneori poate fi necesar să adaugi puțin mai multă făină, dar acest plus nu trebuie să depășească niciodată maximum două linguri. 

Timpul de dospire 

Niciunul dintre pașii pentru prepararea cozonacului fără frământare nu este mai important decât altul și toți trebuie respectați, dar timpul de dospire este esențial. Pentru cel preparat la rece sunt necesare două perioade distincte, una pentru dospirea la cald și, a doua, pentru dospirea la rece. 

Prima poate dura 35-45 de minute, temperatura ideală fiind de circa 35 de grade. În a doua perioadă, cozonacul stă la dospit în frigider, pentru cel puțin 12 ore. Dospirea la rece se poate prelungi și până la 24 de ore. 

Temperatura ingredientelor 

Toate ingredientele utilizate pentru prepararea aluatului trebuie să fie la temperatura camerei, iar pentru a avea garanția unui cozonac reușit, lasă-le afară din frigider, în același loc pe masa din bucătărie, pentru cel puțin 4 ore. În acest timp temperatura din încăpere trebuie să rămână constată la circa 23-24 de grade. 

Laptele poate fi ușor încălzit înainte de a fi utilizat, iar untul va trebui topit și ulterior lăsat să se răcească. La finalul procesului de dospire la rece, aluatul mai are nevoie de alte 3-4 ore pentru a ajunge din nou de la temperatura din frigider la cea a camerei (tot de 23-24 de grade). Nu-l pune lângă aragaz și nici pe calorifer, revenirea aluatului la „normal” din punct de vedere termic trebuie să fie lentă. 

Umplutură, numai cu măsură

Un alt detaliu care contează este acela de a nu folosi o cantitate mai mare decât cea indicată în rețetă pentru umplutură, mai ales atunci când este utilizată nuca, pentru că aceasta este grea, iar un strat prea gros de umplutură poate afecta creșterea din timpul perioadei de copt. 

Pașii esențiali ai preparării

  • Cântărește riguros ingredientele
  • Bate foarte bine gălbenușurile cu zahărul, până rezultă o cremă fină, unde cristalele nu se mai simt, dar nu folosi niciodată zahăr pudră, ci doar din cel tos. 
  • Laptele trebuie să fie cald, dar nu mai mult de 36-37 grade. Testează-l cu degetul. 
  • Cerne făina înainte de a o lăsa să ajungă la temperatura camerei și din nou, înainte de prepararea efectivă a aluatului. 
  • Păstrează exact temperatura indicată în rețetă. Dacă este prea cald, drojdia se va activa prea repede. 
  • După dospirea la cald aluatul nu trebuie atins. Exact așa cum este se pune la rece. 
  • Înainte de a-l pune la copt lasă cozonacul se odihnească acoperit cu un ștergar circa 30-40 de minute. 
  • Îl ungi cu ou doar exact înainte de a-l pune la copt. 
  • Coace-l la 160-170 de grade Celsius pentru 50-60 de minute. 
  • Când este gata, lasă-l în tavă în care s-a copt pentru 10 minute, apoi cu tot cu hârtia de copt așează-l pe un grătar, culcat pe o parte pentru a se răcori. 

PS Cantitățile exacte ale ingredientelor și restul detaliilor sunt în rețeta noastră de cozonac fără frământare!

Cozonacul este un desert de gală. Varianta care permite o preparare simplă care nu necesită o tehnică elaborată, respectiv cozonac dospit la rece, fără frământare, a devenit o soluție mai mult decât populară, fiind preparat frecvent tocmai pentru că se face fără efort, dar păstrează toate calitățile cozonacului tradițional. Evident, condiția principală este utilizarea unor ingrediente de calitate.

Sursa foto: 123rf.com

1 comentariu

Rețeta de cozonac fără frământare – eCuisine 13 decembrie 2023 - 3:37 pm

[…] brânză. Câte sortimente există și cum le poți… Rețeta de cozonac fără frământare Cum se prepară cozonacul fără frământare Supa de pui, preferata întregii familii. 5 rețete care merită… Negresă de post cu […]

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro