Home » Deserturi & băuturi » Rețeta de cozonac fără frământare

Rețeta de cozonac fără frământare

Autor: Otilia Ignat
2 comentarii 2,K vizualizari 9 minute timp estimat

Cozonacul este ușor de făcut. Preparat prin dospire la rece, după rețeta de cozonac fără frământare, rezultatul este unul perfect cu foarte puțin efort. Este important să respecți exact timpii indicați în rețetă și cantitatea ingredientelor din listă. În plus, citește cu maximă atenție rețeta și toate trucurile și secretele pe care este necesar să le știi și să le respecți.  

⭐ Trucurile, sfaturile și răspunsurile la toate întrebările tale despre cum se prepara cozonacul fara framantare îți stau la dispoziție și te vor ajuta să obții un rezultat perfect! 

Ingrediente necesare la rețeta de cozonac fără frământare:

  • 700 g făină pentru cozonac;
  • 200 g zahăr tos;
  • 7 g drojdie uscată;
  • 125 g unt gras; 
  • 10 g sare;
  • 4-5 gălbenușuri (cca. 120 g gălbenuș);
  • 300 ml lapte;
  • o păstaie vanilie;
  • coajă rasă de la o portocală.

Ingrediente pentru umplutură:

  •  200 g miez de nucă;
  • 150 g zahăr tos;
  • 100 g cacao;
  • 4-5 albușuri; 
  • arome de rom, vanilie, migdale, lămâie, după preferință.

Prepararea aluatului de cozonac fără frământare

  • Separă albușul de gălbenușuri. Albușurile vor fi folosite pentru umplutura cozonacului. 
  • Bate gălbenușurile și adaugă zahărul și sarea, până ce obții o cremă fină spumoasă. 
  • Adaugă untul topit și sleit și omogenizează bine. 
  • Pune drojdia uscată și amestecă. 
  • Adaugă laptele călduț (în care poți infuza un baton de vanilie) și coaja de portocală (folosește coaja doar de la portocalele bio). 
  • Toarnă treptat compoziția semilichidă rezultată în făina gata pregătită, cernută de două ori. Amestecă doar atât cât să omogenizezi perfect aluatul, folosind o spatulă. 

Prima dospire, la cald

Vasul în care se află aluatul se acoperă cu un ștergar curat și se lasă timp de 45 de minute la  cald, la cel mult 35 de grade Celsius. Aluatul va crește circa 20-30%. Nu atinge aluatul și transferă-l acoperit cu o folie, la rece, unde va sta cel puțin 12 ore. 

Vasul trebuie să stea, în frigider într-un loc cu temperatură constantă. Evita să umbli inutil în frigider în acele 12 ore. Poate fi eficient dacă prepari aluatul seara, pentru că în timpul nopții temperatura din frigider să păstrează constantă. 

Cum pregătești umplutura 

  • Prepară umplutura exact înainte de a umple cozonacul. 
  • Este la fel de bine dacă vei opta pentru nucă măcinată sau doar mărunțită. 
  • Într-un bol mai mare, pune albușurile, pe care le poți bate puțin cu furculița, fără să fie însă nevoie să le înspumezi, adaugă zahărul, nuca și pudra de cacao și omogenizează. 
  • Adaugă arome de rom, vanilie, migdale ori lămâie.

Restabilirea temperaturii aluatului după dospirea la rece

Este una dintre etapele importante din rețeta de cozonac fără frământare, unde ai nevoie doar de răbdare. Scoate aluatul din frigider și lasă-l la temperatura camerei. Așază-l într-un loc cald, dar departe de surse directe de căldură. Revenirea la temperatura ambientală trebuie să se facă lent.

Formarea cozonacilor

  • Întinde două foi sub forma unui pătrat și pune umplutura, pe centru, fără margini. 
  • Umplutura pentru cozonac trebuie să fie la temperatura camerei. Rulează foaia. 
  • O poți împleti dacă vrei fie pregătind de la bun început o foaie mai lungă, fie prin tăiere pe mijloc, în două părți pe care le rotești una în jurul alteia. 
  • Pune cozonacul în tava de copt (unsa doar cu unt, în strat gros fara să presari făina) sau folosește hârtie de copt, ușor unsă cu unt în prealabil (pune cozonacul pe hârtia de copt, ia hârtia cu totul și pune cozonacul în tav= – este mult mai simplu așa). 
  • Lasă-l să se odihnească acoperit 30-40 de minute. 
  • Unge-l cu ou bătut și coace-l la 160-170 de grade Celsius pentru 50-60 de minute. 
  • Când este gata, lasă-l în tavă în care s-a copt pentru 10 minute, apoi cu tot cu hârtia de copt așează-l pe un grătar, culcat pe o parte pentru a se răcori. 

Poți multiplica rețeta de cozonac fără frământare, dar ideal este să te limitezi la o porție dublă și atât, pentru a avea ganația reușitei. Din ingredientele de mai sus poți prepara un cozonac. 

Sursa foto: 123rf.com

2 comentarii

Cum se prepară cozonacul fără frământare • eCuisine 13 decembrie 2023 - 3:42 pm

[…] pentru salate sau marinadă Totul despre brânză. Câte sortimente există și cum le poți… Rețeta de cozonac fără frământare Cum se prepară cozonacul fără frământare Supa de pui, preferata întregii familii. 5 […]

Raspunde
Cozonacul fără frământare. Cum se prepară, sfaturi și trucuri 13 decembrie 2023 - 3:54 pm

[…] pentru salate sau marinadă Totul despre brânză. Câte sortimente există și cum le poți… Rețeta de cozonac fără frământare Cum se prepară cozonacul fără frământare. Sfaturi și trucuri Supa de pui, preferata […]

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro