Home » Cross Posts » Curcan cu crustă de verdețuri

Curcan cu crustă de verdețuri

Autor: Echipa eCuisine
0 comentariu 55 vizualizari 5 minute timp estimat

Curcanul domină mesele americanilor de ziua lor naţională, englezii îl servesc adeseori de Crăciun, iar noi ne-am obişnuit să-l gătim mai degrabă toamna sau în sezonul rece, atunci când zilele libere ne permit să petrecem mai mult timp în bucătărie.

Înainte de a începe, trebuie să ştiti că pasărea trebuie dezgheţată peste noapte, iar timpul de pregătire poate ajunge şi la 4-5 ore. În final, eforturile vă vor fi răsplătite cu o friptură spectaculoasă, parfumată şi fragedă, totul într-un înveliş crocant.

Rețeta este pentru 10 porții.

INGREDIENTE

1 curcan de 3 kilograme sau mai mare
200 grame unt
1 legătură pătrunjel
1 legătură mărar
1 căpăţână usturoi
2,3 portocale
4 cepe
Sare
Piper
500 ml vin alb sec

MOD DE PREPARARE
  1. Untul trebuie adus la temperatura camerei.
  2. Curăţaţi pasărea bine la interior şi exterior, apoi o ştergeți cu un prosop.
  3. Curăţaţi usturoiul şi zdrobiţi-l într-un mojar. Curăţaţi verdeaţa şi tocaţi-o mărunt.
  4. Amestecaţi untul cu usturoiul pisat, o lingură de sare grunjoasă, o jumătate linguriţă piper negru măcinat şi verdeaţa pînă ce amestecul se omogenizează. Se pot pot adăuga și alte arome: turmeric, boia sau orie condimente preferaţi.
  5. Cu pasta obţinută se unge pasărea la interior şi exterior, având grijă ca cea mai mare parte să intre sub piele. Se introduc portocalele spălate în cavitate şi se sigilează orificiile prin coasere cu aţă de bucătărie sau prinzând pielea cu scobitori. Pulpele se leagă pentru a fixa pasărea şi a asigura păstrarea formei.
  6. O folie de aluminiu se pliază în trei straturi şi se confecţionează un triunghi cu care se va acoperi pieptul curcanului.
  7. Într-o tavă suficient de mare se aşează cepele tăiate în sferturi. Curcanul se aşează peste acestea şi se introduce la cuptor la 180 grade Celsius pentru o jumătate de oră, apoi se coboară temperatura la 150 grade Celsius şi se mai lasă încă o oră.
  8. Scoateţi curcanul din cuptor şi îndepărtaţi folia de aluminiu de pe piept, astfel ca pasărea să se rumeanescă uniform din acest moment. Se folosesc sucurile şi untul scurs în tavă pentru a unge pasărea. Se introduce la cuptor pentru încă o oră, după care se toarnă vinul.
  9. Se mai lasă încă 30 de minute, până ce alcoolul se evaporă complet şi pielea se caramelizează. Înainte de a-l servi, se scoate din cuptor şi se acoperă bine cu o folie de plastic pentru minimum 20-25 minute. Acest lucru este foarte important pentru a nu pierde sucurile şi pentru ca friptura să nu fie foarte uscată.
  10. Se servesc felii subţiri stropite cu sosul acumulat în tavă, alături de cartofi înăbuşiţi, ceapă caramelizată şi castraveciori acri.
👉 Încearcă și aceste rețete:
Ruladă de curcan cu ciuperci și verdeață
Burger de curcan cu chipsuri din cartof dulce

 

Găsești mai multe rețete de
mâncăruri și deserturi delicioase
în revista #Practic în Bucătărie!
Ediția Septembrie 2025 este acum
în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online,
de pe site-ul publisol.ro,
în ediție digitală sau ediție tipărită.

 

Sursă foto: arhiva revistei #Practic în Bucătărie, 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro