Vă propunem ceva special pentru cei care nu consumă carne, dar… au poftă de sarmale!
Rețeta este pentru 12 porții și e gata în 2 ore și 45 de minute.
INGREDIENTE
2-3 verze murate
5 cepe
3 morcovi
2 rădăcini de păstârnac
1 țelină mijlocie
2 rădăcini pătrunjel
10 ciuperci mari
1 ½ cană orez
1 legătură pătrunjel și frunze de țelină
10 linguri ulei
5 linguri pastă de tomate
5-6 ardei capia copți
2-3 foi de dafin
Cimbru
Piper
Sare
MOD DE PREPARARE
1. Cureți legumele și ciupercile și le speli. Tai ceapa și ciupercile mărunt, iar morcovul și celelalte rădăcinoase le dai pe răzătoarea mare. Călești ceapa și ciupercile în ulei încins, pentru câteva minute. Când s-au înmuiat, adaugi morcovul și celelalte rădăcinoase, precum și orezul, în prealabil spălat în mai multe ape și scurs. Amesteci și lași pe foc până când orezul se umflă puțin și scade zeama lăsată de legume. Pui 2 linguri de pastă de tomate, verdeața tocată mărunt, condimentezi cu sare și piper după gust, amesteci, iei vasul de pe foc și lași să se răcească.
2. Speli varza în multe ape, tai cotorul care unește frunzele și pregătești foi pentru umplut, îndepărtând nervurile. Pe fiecare foaie de varză pui câte o lingură de amestec de ciuperci și împachetezi sarmale. Tai fideluță varza rămasă.
3. Pui varză tocată pe baza unui vas de lut sau în tuci și așezi sarmalele în straturi, cu bucăți de foi de dafin și cimbru. Dizolvi pasta de tomate în apă și torni peste sarmale. Dacă e nevoie, completezi cu apă caldă, astfel încât lichidul să ocupe ¾ din volumul vasului. Acoperi sarmalele cu varză tocată sau cu foi de varză.
4. Pui capacul și introduci vasul în cuptor pentru 2 ore, având grijă ca, la fiecare sfert de oră, să verifici dacă lichidul nu a scăzut prea mult, să completezi cu apă și, după o oră, să îndepărtezi capacul, lăsând sarmalele să se rumenească.
În momentul servirii, decorezi cu ardei capia copți din conservă.
Găsești mai multe rețete de mâncăruri delicioase
în revista #Practic în Bucătărie!
Ediția iunie 2025 este acum
în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online,
de pe site-ul publisol.ro,
în ediție digitală sau ediție tipărită.
Sursă foto: arhiva revistei #Practic în Bucătărie, 123rf.com