Home » Aperitive, salate, sosuri » Sandviș cu ratatouille rapid

Sandviș cu ratatouille rapid

Autor: Echipa eCuisine
0 comentariu 13 vizualizari 4 minute timp estimat

Rețeta clasică de ratatouille presupune felii de dovlecel, vânătă, ceapă, ardei și roșii asezonate cu ulei de măsline, sare, piper și ierburi de Provence (regiune din sudul Franței, de unde și provine această rețetă). Sunt două variante de preparare: fie legumele se toacă și se înăbușă, varianta rapidă, fie se feliază și se dau la cuptor, ceea ce presupune un timp mai îndelungat de gătit, dar un gust special.

Acest fel de mâncare se regăsește și în alte regiuni ale Europei, cu trăsături specifice fiecărei regiuni, în unele părți folosindu-se doar legume, în timp ce în alte zone se adaugă diverse tipuri de carne. În Spania, un preparat similar vei găsi sub denumirea de pisto, iar în Italia sub numele de caponata. O tocană de legume oarecum asemănătoare (bazată mai mult pe ceapă, ardei și boia), numită lecsó, se prepară în Ungaria. Noi îi spunem ghiveci, iar vecinii bulgari, güveç. Un nume similar, duveč, întâlnim în Serbia și în Croația, termenul provenind tot din termenul turcesc  güveç, care desemna oala de pământ în care se prepara la origine această mâncare. Vasul se punea la foc de lemne, iar mâncarea se gătea domol, căpătând astfel o aromă deosebită.

Rețeta de sandviș cu ratatouille rapid este pentru 4 porții. Timp de preparare: 1 oră.

INGREDIENTE

2 linguri ulei de măsline
2 cepe tăiate mărunt
1 cățel de usturoi pisat
1 ardei gras verde
1 vânătă mică tăiată cubulețe
4 zucchini sau dovlecei, tăiați felii
500 g roșii
Măghiran
Busuioc
Cimbru
Sare
Piper negru

MOD DE PREPARARE

  1. Spală legumele, curăță ardeiul gras de cotoare și semințe, apoi taie-l cuburi. Încinge uleiul într-o tigaie mare la foc mediu.
    Călește ceapa și usturoiul, amestecând din când în când cu o lingură de lemn, timp de aproximativ 5 minute. Adaugă bucățile de ardei, vinete și dovlecei, apoi acoperă vasul cu un capac și lasă la înăbușit cam 10 minute, la foc mic.
  2. Adaugă roșiile, așteaptă să dea amestecul în clocot, apoi faci focul mic, acoperi cu un capac și lași să fiarbă mocnit 10 minute, până când se pătrund bine legumele. Condimentează cu sare, piper și mirodenii după gust. Acest preparat se poate servi cald sau rece, pe felii de pâine proaspătă (preferabil baghetă) sau ușor prăjită.

 

 

Găsești mai multe rețete de băuturi, mâncăruri și deserturi delicioase în revista #Practic în Bucătărie!
Ediția Iulie 2025 este acum
în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online,
de pe site-ul publisol.ro,
în ediție digitală sau ediție tipărită.

 

Sursă foto: arhiva revistei #Practic în Bucătărie, 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro