Este o rețetă sănătoasă, permisă în diabet și în boli de stomac. O porție conține 310 kcal, 25 g proteine, 20 g lipide și 10 g glucide.
Rețetă pentru 6 porții. Timp de preparare: 1 oră și 20 de minute.
INGREDIENTE
1 kg spanac
300 g piept de pui
4 ouă
4 linguri unt
½ l lapte dulce pasteurizat, degresat
3 linguri făină
130 g cașcaval
1 lingură pesmet
2-3 fire leuștean
Piper
Sare
MOD DE PREPARARE
- Speli carnea și o pui la fiert. Cureți spanacul și îl speli în mai multe ape, după care îl fierbi în apă ușor sărată. Îl scurgi și îl mărunțești cu un cuțit sau îl dai prin mașina de tocat.
- Dizolvi făina în 150 ml lapte rece și le fierbi la foc mic, amestecând mereu. Când se îngroașă sosul, torni treptat laptele cald rămas, omogenizând energic, ca să nu se formeze cocoloașe și pui 2 linguri de unt.
- După ce s-a răcit sosul obținut, încorporezi carnea fin tocată, spanacul, 100 g cașcaval ras, gălbenușurile, leușteanul fin tocat, sare și piper după indicațiile medicului. Omogenizezi, după care adaugi albușurile bătute spumă și amesteci ușor, de jos în sus.
- Cu restul de unt, ungi o formă de 25 cm și presari pesmet. Torni compoziția pentru sufleu și introduci forma în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 30-35 de minute.
Servești sufleul cald, presărat cu restul de cașcaval ras fin.
INFO
- Artiștii medievali știau să extragă verde din frunzele de spanac pentru a folosi culoarea naturală în lucrările lor de artă.
- Datorită difuzării desenelor animate cu Popeye marinarul, cultivatorii americani de spanac au înregistrat în anul 1930 vânzări cu mai bine de 30 % mai mari decât în anul anterior.
- Capitală internațională a spanacului, orașul Lenexa din statul Kansas (SUA) este gazda unui festival al spanacului, unde printe activități se numără: concursuri și demonstrații de gătit, activități pentru copii și expoziții.