Home » Blog » 5 sfaturi pentru cea mai bună mâncare la slow cooker

5 sfaturi pentru cea mai bună mâncare la slow cooker

Autor: Echipa eCuisine
0 comentariu 16 vizualizari 6 minute timp estimat

Slow cookingul sau gătitul lent a devenit în ultimii ani din ce în ce mai popular și în România. Principalele sale beneficii sunt prepararea mai sănătoasă a mâncării și reducerea timpului petrecut în bucătărie. Iată în ce constă mai exact această tehnică de gătire și cum să gătești cele mai bune preparate la slow cooker!

Aparatele slow cooker au apărut în SUA prin anii ’50, fiind inspirate dintr-un preparat evreiesc numit cholent: o supă lăsată la gătit în jur de 12 ore, care se servește de Sabat. În anii ’70 a apărut celebrul Crock-Pot. Tot mai multe femei au început să lucreze, astfel încât un slow cooker le permitea să gătească și atunci când nu erau acasă.

Cum funcționează un slow cooker

Mecanismul este simplu: se introduc alimentele crude în vas, se pune capacul, apoi aparatul se pornește. Temperatura de coacere ajunge la 100 grade Celsius, însă într-un timp mai îndelungat: între 2 și 12 ore. Între timp, nu mai e nevoie să verifici mâncarea sau să o amesteci. La finalul programului, unele slow cookere trec automat de la gătit la încălzire (menținerea temperaturii).

Capacul unui slow cooker se închide etanș, menținând vaporii în vas. Mai exact, condensul se întoarce în formă lichidă peste alimente.

Beneficiile unui slow cooker

  • Economisești timp. La fel ca femeile din anii ’70, oricine poate pregăti mâncarea dimineața, iar când se întoarce de la birou aceasta este gata. Mulțumită funcției de menținere a temperaturii, preparatele tale vor rămâne calde chiar dacă procesul de gătire s-a încheiat deja. Bineînțeles, poți face și alte lucruri în timp ce aparatul lucrează: curățenie, cumpărături, o vizită la prieteni sau pur și simplu să te relaxezi cu o carte bună.
  • Mănânci mai sănătos. Pentru că temperatura nu depășește 100 grade Celsius, nutrienții din alimente se degradează mai greu.
  • Te bucuri de mâncăruri mai gustoase. Datorită capacului etanș, toate aromele vor fi menținute în vas. Acesta este de fapt un dublu beneficiu, pentru că toate mirosurile vor rămâne înauntru, nu se vor răspândi în cameră.
  • Este ușor de curățat. Vasul din interior este din ceramică, iar capacul din sticlă, ambele fiind foarte ușor de curățat. În plus, datorită temperaturii joase, mâncarea nu se va lipi sau arde.

5 sfaturi pentru cele mai bune mâncăruri la slow cooker

Pregătește alimentele de seara pentru a doua zi. Dacă nu ai suficient timp pentru pregătirea alimentelor dimineața, o poți face seara. Așază-le în vasul de ceramică și păstrează-le la frigider. Când te trezești, scoate vasul și lasă-l să se încălzească puțin (aproximativ 20 de minute) înainte de a porni slow cookerul.

Nu adăuga mult lichid. Așa cum spuneam mai sus, vaporii sunt menținuți în vas datorită capacului etanș. Astfel, nu e nevoie să adaugi mult lichid. Dacă adaptezi pentru slow cooker o rețetă obișnuită, folosește cam o treime din lichidul original. În cazul în care ai prea mult lichid, adaugă o lingură de făină, amestecă bine, apoi mai lasă puțin la gătit.

Nu umple vasul. Alimentele se vor prepara mai bine dacă vasul nu este plin. Producătorii recomandă să îl umpli între 1/2 și 3/4 pentru cele mai bune rezultate.

Nu scoate capacul în timpul procesului de gătire. E ok să ridici capacul pentru a adauga vreun condiment sau a verifica dacă mâncarea este gata, dar ai grijă să nu exagerezi. De fiecare dată când faci acest lucru, căldura va ieși din el, deci procesul de gătire va fi mai lung.

Alege carne mai ieftină sau folosește mai puțină. Gătirea lentă înmoaie țesutul fără a îngreuna mușchiul, deci chiar și cărnurile mai ieftine vor fi foarte gustoase. Mai mult, aroma lor va pătrunde și în legumele pe care le folosești.

❤️ Iată o rețetă pe care o poți încerca la slow cooker: Pui cu bacon și cartofi

 

 

Găsești mai multe rețete de băuturi,
mâncăruri și deserturi delicioase
în revista #Practic în Bucătărie!
Ediția Iulie-August 2025 este acum
în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online,
de pe site-ul publisol.ro,
în ediție digitală sau ediție tipărită.

 

Sursă foto: arhiva revistei #Practic în Bucătărie, 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro