Cu toții știm că o bună hidratare este esențială pentru sănătate, indiferent de anotimp sau vârstă. În afară de consumul de apă, ceaiuri sau sucuri naturale, în ajutorul nostru mai vin și supele sau ciorbele, care se prepară ușor și ne oferă mese savuroase. În plus, rețetele de supe reci ne vor ajuta să ne și răcorim în timpul verii.
O alegere bună în acest sezon o reprezintă delicioasa supă gazpacho, un preparat tradițional spaniol, din legume crude. Află cum să prepari cea mai bună gazpacho, supă rece de legume! O altă sugestie pe care ți-am pregătit-o este această supă rece de praz și avocado.
Dificultate: Ușor. Timp de preparare: Rapid. Porții: 4.
INGREDIENTE
- 250 g praz (doar partea albă, fin tăiată)
- 1 cartof mediu (aproximativ 150 g) curățat și tăiat bucăți
- 1 avocado mare
- 1 ceapă curățată și fin tocată
- 750 ml fond legume
- 1 legătură de verdețuri asortate (cimbru, dafin, pătrunjel)
- 2 linguri ulei măsline
- Sare
- Piper măcinat
- Puțin vin alb sec
- Zeama de la 1/2 lămâie
- Pătrunjel și smântână pentru servire (opțional)
MOD DE PREPARARE
- Încinge uleiul într-o cratiță, adaugă prazul, ceapa și asezonează. Amestecă, apoi acoperă și lasă legumele să se înăbușe la foc mic timp de 5 minute, până se înmoaie.
- Îndepărtează capacul, mărește puțin focul și stropește cu vin. Lasă să clocotească până scade și capătă aspect siropos.
- Adaugă legătura de verdețuri și cartoful. Toarnă deasupra supa limpede și dă preparatul în clocot, apoi asezonează cu sare și piper, pune capacul și lasă să fiarbă încet 10-15 minute, până se înmoaie cartoful.
- Ia cratița de pe foc și scoate legătura de verdețuri.
- Taie avocado în două și scoate sâmburele. Scobește pulpa și pune-o în blender. Adaugă jumătate din cantitatea de supă și pasează până obții un piure fin. Răstoarnă amestecul într-un castron mare. Pentru o supă groasă, trece piureul printr-o sită fină.
- Pune în blender restul de lichid și de legume și amestecă până se omogenizează. Pune totul peste supa-cremă. Amestecă și asezonează cu sare, piper și zeamă de lămâie, după gust.
- Răcește supa câteva ore, apoi distribuie în boluri și ornează cu bucăți de avocado înainte de servire. Opțional, poți decora și cu pătrunjel și smântână.
👉 Prepară și rețeta Gazpacho
👉 Prepară și rețeta Ciorba de praz a bunicii
Găsești mai multe rețete de băuturi, mâncăruri și deserturi delicioase în revista #Practic în Bucătărie!
Ediția Iulie-August 2025 este acum
în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online,
de pe site-ul publisol.ro,
în ediție digitală sau ediție tipărită.
Sursă foto: arhiva revistei #Practic în Bucătărie, 123rf.com