Pe mapamond există numeroase variante de aluat umplut (cu carne, brânză, ciuperci, cartofi etc.) și fiert, copt sau prăjit, care au denumiri diferite: dumplings (Marea Britanie), ravioli (Italia), pierogi (Polonia), pelmeni (Rusia), colțunași (România), jiaozi (China), manti (Turcia) sau khinkali (Georgia).
Khinkali, varianta georgiană, se consumă la cină, inclusiv la petreceri, pentru că pot fi apucate de moț și sunt foarte gustoase. Pe lângă umplutură, în interior se formează un pic de supă din lichidul de la carne, care le dă o savoare aparte.
La origine, fiind un preparat făcut de păstori, aluatul nu conținea ou. Se făceau 19 pliuri la fiecare khinkali, atunci când se forma punguța, iar umplutura era din carne de oaie. Dar astăzi khinkali pot fi combinate și cu alte tipuri de carne, după preferință: porc, curcan, miel etc. Pentru gust și pentru omogenizarea mai ușoară a umpluturii, pot fi adăugate câteva linguri de supă.
Pentru condimentarea umpluturii se folosesc, astăzi, coriandru, schinduf, chimion, cimbru și pătrunjel. Poate fi adăugat și un cățel de usturoi zdrobit. În apa în care se fierb, pot fi adăugate 4 frunze de dafin. Dacă sunt probleme cu aluatul, se poate pune și o lingură de ulei.
La restaurant, se fac khinkali mai mari (ajung de mărimea unui pumn, având aproximativ 75 de grame), așa că „mânerul”, acele baiere ale punguței sunt mai dense și deseori se lasă în farfurie. Dar khinkali gătite acasă se fac mai mici și se consumă integral.
Preparatul se consumă apucându-se cu mâna de vârf și mușcând partea de jos, ca să nu se piardă supa din interior. Nu se taie cu furculița sau cuțitul, se consideră chiar nepoliticos acest lucru, pentru că se irosește zeama, care este o parte importantă a preparatului.
Rețetă pentru 30 de bucăți. Timp de preparare: 1 oră și 20 de minute.
INGREDIENTE
PENTRU ALUAT
500 g făină
2 lingurițe sare
2 ouă
240 ml apă
PENTRU UMPLUTURĂ
450 g carne tocată de vită
450 g carne tocată de pui
1 ceapă de mărime medie tocată foarte mărunt
1 linguriță de piper proaspăt măcinat
1 linguriță de sare
1 linguriță de condimente pentru carne (opțional)
MOD DE PREPARARE
- Pentru aluat, amesteci sarea cu făina într-un bol, faci o gropiță în mijloc, unde torni ouăle și omogenizezi cu o furculiță. Adaugi apa și frămânți cu mâinile până rezultă un aluat elastic.
- Aduni aluatul sub formă de bilă, într-un castron mic, uns cu ulei, și îl acoperi cu folie alimentară, după care îl lași la frigider pentru minim 30 de minute.
- Pentru umplutură, amesteci carnea de vită cu cea de pui, cu ceapa, sarea și piperul. Întinzi aluatul cu sucitorul pe o planșetă presărată cu făină, încercând să obții o foaie subțirică. Tai cercuri cam de 3-4 degete în diametru cu gura unui pahar. În centrul fiecărui disc pui un pic din umplutură, cam o linguriță, apoi aduni marginile aluatului deasupra ei și presezi să obții un fel de punguță. Ca să ai spor, întinde tot aluatul, taie cercurile și așază umplutura, apoi cu mâinile curate, uscate, strânge marginile aluatului, formând pliuri, fără să atingi umplutura, formând un mic moț.
- Pui la fiert o oală mai mare cu apă și sare, iar când aceasta fierbe, pui câteva „punguțe”. Ai grijă să le miști cu spumiera, să nu se lipească pe baza oalei. După ce se ridică la suprafață, mai lasă-le 3-4 minute în apă clocotindă, la foc mic. În total au nevoie să stea 8 minute, să se pătrundă umplutura. Le scoți apoi din oală cu spumiera, le presari cu piper măcinat, dar se pot servi cu pătrunjel, un pic de unt, smântână etc. Atenție, trebuie lăsate să se răcească un pic, altfel riști să te opărești cu lichidul format în interior.
❤️ Încearcă și această rețetă: Colțunași
Găsești mai multe sfaturi și rețete
de mâncăruri și deserturi delicioase
în revista #Practic în Bucătărie!
Ediția Septembrie 2025 este acum
în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online,
de pe site-ul publisol.ro,
în ediție digitală sau ediție tipărită.
Sursă foto: arhiva revistei #Practic în Bucătărie, 123rf.com