În luna decembrie, gândul ne stă la bucatele tradiționale, așa că îți propunem o rețetă din Ardeal!
Ingredientele sunt pentru 8 bucăți. Timp de preparare: 5 ore.
INGREDIENTE
900 g ceafă de porc
600 g ficat
600 g slănină de la gușa porcului
350 g rinichi
100 g șorici
½ cap de porc
1 linguriță boabe de piper
2 foi de dafin
2 rădăcini de pătrunjel
2 morcovi
3 cepe
1 lingură untură sau ulei
Câte 1 linguriță maghiran, ienibahar și cimbru
Intestin gros de porc
150 ml oțet
200 ml lapte
Sare grunjoasă și fină
MOD DE PREPARARE
- Speli și cureți cu grijă intestinele, folosind coada unei linguri. Le întorci pe dos și le freci cu sare grunjoasă, apoi le speli din nou, legându-le provizoriu la unul dintre capete și umplându-le de mai multe ori cu apă. Pentru a-și schimba mirosul neplăcut, le lași în apă cu oțet.
- Speli carnea și organele de porc până când apa rămâne curată.
- Lași rinichii timp de 30 de minute, într-un castronel cu lapte diluat cu apă cât să-i acopere.
- Cureți și speli legumele. Fierbi într-o oală mare slănina și ficatul, cu 3-4 boabe de piper, foile de dafin și legumele curățate. După ce ficatul și slănina s-au fiert și răcit, le treci prin mașina de tocat, la care ai montat sita mare.
- Separat fierbi capul, rinichii, ceafa și șoriciul, până când carnea se desface de pe oase. Le scurgi și le dai prin mașina de tocat.
- Cureți ceapa, o tai mă-
runt și o călești în ulei până devine transparentă. Într-un castron mare, faci o pastă din cele două to-
cături, ceapa răcită, piper, maghiran, ienibahar, cimbru și sare fină după gust. - Legi un capăt al intestinelor cu ață groasă și le umpli cu amestec, apoi legi și capătul opus. Păstrezi caltaboșii la frigider maximum două zile sau în congelator. Dacă dorești să-i consumi imediat, îi înțepi din loc în loc cu un ac gros și îi fierbi lent, la foc mic, timp de aprox. 45-50 de minute, în zeama în care au fiert organele și carnea. Îi consumi cu muștar sau hrean.
❤️ În luna decembrie, încearcă și aceste rețete:
Sarmale de porc cu varză murată
Cea mai bună rețetă de piftie de porc (răcituri)
Sarmale din carne de porc cu varză acră și costiță afumată
Găsești mai multe sfaturi și rețete
de mâncăruri și deserturi delicioase
în revista #Practic în Bucătărie!
Ediția Decembrie 2025 – Ianuarie 2026
este acum în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online,
de pe site-ul publisol.ro.
Sursă foto: arhiva revistei #Practic în Bucătărie, 123rf.com
