Home » Mâncăruri » Sarmale de porc cu varză murată

Sarmale de porc cu varză murată

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 330 vizualizari 8 minute timp estimat

Orice om normal care citește o rețetă de sarmale trebuie să facă două lucruri: să-i plouă în gură de poftă și apoi să spună că el are o variantă mai bună. Aceasta este varinata noastră de sarmale de porc cu varză murată. 

Ideea este că nu există o rețetă standard, dar regulile de bază nu pot fi schimbate: mărarul la tocătură, slăninuța afumată printre rândurile de sarmale și fiertul pe îndelete, la foc mic, vreme de cel puțin 2-3 ore. Pe lista cu cerințe de bază pentru sarmale reușite se mai adaugă: varza de calitate, nici prea sărată, nici prea acră și un pahar de vin alb, adăugat în zeama în care fierb sarmalele. 

⭐ Ai putea experimenta și sarmalele turcești în foi de viță. Cu ocazia asta vei afla și povestea despre dolmas

Ingrediente pentru sarmale de porc cu varză murată:

  • circa 2 kg de varză murată;
  • 1 kg de carne de porc (cel mai bine pulpă și spată de porc);
  • 3-4 cepe potrivite;
  • 100 g orez cu bob rotund;
  • ulei;
  • 1 lingură plină de bulion; 
  • 200 g slănină afumată sau altă afumătură; 
  • cimbru, sare, piper, 2-3 frunze de dafin, mărar verde, o linguriță de paprika dulce.

Mod de preparare pentru sarmale de porc cu varză murată: 

Condimentele și varza dau gustul sarmalelor românești, iar toată procedura de preparare începe cu pregătirea frunzelor de varză. Acestea nu trebuie să fie prea sărate, dar nici prea acre. Uneori, se pot ține în apă, pentru o oră, ca să iasă excesul de sare și acreală. Frunzele trebuie să fie fine, iar cotoarele groase se îndepărtează, apoi trebuie tăiate pe cât posibil egal, pentru ca sarmalele să fie de aceeași dimensiune. 

Ceapa tocată mărunt se călește în puțin ulei. Adaugă un praf de sare, pentru ca ceapa să lase suc și să se înmoaie mai repede. Când este translucidă, se adaugă orezul și se călesc împreună câteva minute. Adaugă o cană de apă caldă. Se mai lasă amestecul pe foc pentru câteva minute, apoi se dă deoparte să se răcorească. 

Unul dintre secretele sarmalelor gustoase stă în aroma combinată a ierburilor și mirodeniilor. În carnea tocată se pun: mărar tăiat mărunt, sare (cu grijă, pentru că frunzele de varză au sare), piper, cimbru uscat și paprika dulce. Ceapa și orezul se pun peste carne și se amestecă bine cu o spatulă. Unele gospodine frământă carnea pur și simplu, pentru a combina bine toate ingredientele. 

Formează sarmalele, rulând circa două linguri de carne într-o frunză de varză. Așază sarmalele făcute pe un pat de varză tocată, circular. Între rânduri, pune afumătură și câte puțin din bulionul desfăcut cu puțină apă. 

Strecoară, printre sarmale, și frunzele de dafin. Deasupra, mai pune un strat de varză murată tocată, bucățele de afumătură și crenguțe de cimbru. Pune apă, atât cât să acopere ultimul rând de sarmale. Poți pune și un pahar de vin alb. Pune capacul și lasă oala la foc mic pentru circa o oră, apoi la cuptor, pentru alte două ore. Se pot face direct în cuptor. Din când în când, controlează oala și, dacă este nevoie, completează cu apă caldă. 

sarmale de porc

Sfaturi despre gătit pentru sarmale de porc cu varză murată

Se spune că nu există sarmale nereușite, dar, cu toate acestea, este bine să iei în calcul câteva secrete, pentru ca rezultatul final să fie mereu unul savuros. 

Orezul – este bine să-l speli înainte, pentru a elimina o parte din amidon. În felul acesta, sarmalele vor fi pufoase, iar orezul nu se va lipi. Dacă-l călești alături de ceapă, adaugă și câteva linguri de apă clocotită, pentru ca bobul să se umfle în tigaie, nu în sarma, făcând foaia să crape. 

Oul – se poate adăuga în toate compozițiile cu carne, dar este cu adevărat necesar atunci când este carnea grasă, ca să lege compoziția. Nu contribuie la gust. 

Pâine înmuiată – se pune în cazul în care carnea este mai uscată și face ca sarmalele să fie pufoase. Același rezultat se obține și cu o lingură sau două de mălai. 

Afumătura – este parte esențială în povestea sarmalelor și nu poate să lipsească. Pentru un gust intens, folosește o parte din afumătură în compoziție, iar alta, printre sarmalele gata făcute, în oală. 

Sarea – trebuie mereu pusă cu multă grijă, când folosești frunze murate, care sunt sărate. Chiar dacă stau în apă la desărat, sarea din frunze trece în carne. Deci nu pune sare, decât foarte puțină. Dacă scapi prea multă sare, pune printre sarmale, la fiert, felii groase de cartof: vor trage excesul de sare și sarmalele vor fi bune. 

Sarmalele merită atenție specială când sunt servite. În primul rând, sunt bune când sunt calde bine, dar nu foarte fierbinți. Servește-le mereu cu ardei iute și mămăligă moale, dar și cu iaurt gras sau smântână. 

Se spune despre sarmale că nu trebuie mâncate niciodată în ziua în care sunt făcute, ci abia a doua zi, reîncălzite până la fierbere, pentru că atunci au gustul cel mai bun.  

Carnea de porc și secretele ei

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro