Croquembouche este un desert care provine din Franța. Este prezent la mesele de sărbători sau la evenimente speciale, cum ar fi nunțile.
Ingredientele sunt pentru 24 bucăți, iar timpul de preparare este 1 oră și 20 de minute.
INGREDIENTE
Pentru aluat
250 g făină
250 ml apă
100 g unt
1 praf de sare
5 ouă
Pentru cremă
250 ml lapte
1 păstaie de vanilie
60 g praf pentru budincă de vanilie sau cu gust de frișcă
2 gălbenușuri
20 g unt
Pentru glazură și decor
200 g ciocolată
60 ml smântână pentru frișcă
200 g zahăr
60 ml apă
MOD DE PREPARARE
- Pentru gogoși, fierbi untul cu apa și sarea, iar când clocotește amestecul, adaugi toată făina deodată și amesteci energic, până obții un aluat care nu se mai lipește de vas. După ce s-a mai răcit compoziția, încorporezi treptat ouăle și amesteci cu mixerul. Pui apoi compoziția într-un poș și faci grămăjoare în tavă, pe hârtie de copt, la distanță unele de altele. Coci 20 de minute, în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, fără să deschizi ușa cuptorului
- Pentru cremă, amesteci în cratiță gălbenușurile, zahărul și amidonul. Torni laptele fierbinte, în fir subțire și fierbi la foc mic, împreună cu păstaia de vanilie despicată, amestecând încontinuu până se îngroașă. Când crema a devenit călduță, scoți păstaia de vanilie, încorporezi untul. Tai câte un căpăcel gogoșelelor de aluat și le umpli cu cremă.
- Pentru glazură, topești ciocolata în lapte și frișcă lichidă, pe care le-ai încălzit în prealabil, fără să fiarbă. Treci gogoșelele cu o parte prin glazură și le suprapui sub forma unui con, unindu-le prin mici puncte de glazură caldă.
- Caramelizezi zahărul și torni apa. Lași siropul să se îngroașe pe foc mic, amestecând încontinuu. Cât e cald, iei mici cantități cu lingurița și, de jur-împrejurul brăduțului, pornind din vârf, realizezi o țesătură de fire de caramel, care va da un aspect aparte desertului.
SFATURI
Poți să glazurezi gogoșelele cu ciocolată albă, neagră sau cremă caramel. La fel de bine le poți lăsa simple.
Strecoară mici fructe de pădure printre ele.
Acoperă conul cu fire de zahăr – contribuie la stabilitate și la aspect.