Home » Cross Posts » Două rețete de cozonac

Două rețete de cozonac

Autor: Echipa eCuisine
0 comentariu 12 vizualizari 7 minute timp estimat

Colăcel cu mac

20 de porții. Timp de preparare: 2 ore.

Ingrediente pentru aluat

600 g făină
30 g drojdie proaspătă
1 praf de sare
30 g zahăr
250 ml lapte integral
2 gălbenușuri
1 fiolă esență de lămâie
100 g unt

Ingrediente pentru umplutură

400 g mac
250 ml lapte
200 g zahăr
1 plic zahăr vanilat
1 fiolă esență de lămâie
50 g coji de lămâie confiate

Ingrediente pentru decor

1 gălbenuș
1-2 linguri lapte

MOD DE PREPARARE

  1. Cu 2 ore înainte de prepararea aluatului, scoate ingredientele pe masa din bucătărie. Cerne făina într-un castron și, în mijloc, într-o adâncitură, amestecă drojdia, zahărul, puțin lapte călduț și 1 lingură de făină. Lasă drojdia să se activeze, timp de 10-15 minute. Între timp, topește untul la foc mic și lasă-l să se mai răcească.
  2. Adaugă treptat gălbenușurile, esența și restul de lapte călduț, în care ai dizolvat sarea și zahărul. Încorporează făina din mijloc către margini și omogenizează compoziția. Unge mâinile cu unt topit și frământă aluatul cel puțin 15 minute, în acest fel încorporând toată grăsimea. Unge vasul cu unt sau ulei și acoperă-l cu un șervet. Lasă aluatul să crească până își dublează volumul.
  3. Între timp, pregătește umplutura. Macină macul cu râșnița manuală. Fierbe laptele împreună cu zahărul și macul, până când se formează o pastă de consistența smântânii. Ia vasul de pe foc și adaugă aromele și cojile confiate. Lasă pasta să se răcească.
  4. Întinde aluatul în strat subțire de 5 mm, pe hârtie de copt unsă. Întinde uniform umplutura rece și rulează ajutându-te de hârtie, astfel încât să obții un baton lung și subțire. Taie-l pe lungime (pe generatoare), astfel încât să obții două batoane cu miezul stratificat la vedere. Lasă-le prinse la un capăt, pe o lungime de 5-6 cm. Începe să le împletești de la capătul întreg. Așază colacul în tavă, pe hârtie de copt unsă.
  5. Coace-l în cuptorul preîncălzit la 180℃, pentru 10 minute la 180℃, apoi timp de 25-30 de minute la 170℃, până se rumenește frumos. Scoate-l din cuptor și, cât fierbinte, unge-l cu un amestec de gălbenuș și lapte.

Cozonac cu scorțișoară

18 felii. Timp de preparare: 2 ore și jumătate.

Ingrediente

375 g făină
2 gălbenușuri
170 ml lapte integral
80 g zahăr
2 lingurițe drojdie activă uscată
¾ linguriță sare
80 g unt
1 linguriță extract de vanilie

Ingrediente pentru umplutură

100 ml lapte
100 g zahăr
100 g unt
100 g nuci măcinate fin
¼ linguriță sare
1 lingură scorțișoară fin măcinată
1 lingură cacao
1 gălbenuș
½ linguriță extract de vanilie

MOD DE PREPARARE

  1. Amestecă drojdia împreună cu ½ linguriță de zahăr, 1 linguriță făină și 3-4 linguri apă călduță. Las-o la cald, până când face bășicuțe.
  2. Încălzește laptele până aproape de punctul de fierbere. Dizolvă în el sarea și zahărul rămas și lasă-l să se răcească până devine călduț. Adaugă untul, apoi amestecul cu drojdie și gălbenușurile bătute.
  3. Cerne făina într-un bol și adaugă treptat laptele. Mixează folosind cârligele pentru omogenizat aluaturi. Când ai terminat de combinat făina și restul de ingrediente, estimează dacă aluatul are consistența potrivită pentru a fi întins. Dacă este lipicios, încorporează încă 1-2 linguri făină/ Răstoarnă aluatul pe masa de lucru presărată cu făină și frământă-l puțin. Modelează-l sub formă de sferă și acoperă-l cu un prosop de bucătărie. Lasă-l să crească la cald, până își dublează volumul.
  4. Pentru umplutură, pune ingredientele în robotul de bucătărie și mixează-le.
  5. Tapetează cu hârtie de copt o tavă pentru cozonac și unge-o cu unt. Pe o foaie de copt mare, unsă cu un strat fin de ulei, întinde un dreptunghi de aluat cu lungimea de trei ori mai mare decât a tăvii. Dreptunghiul va fi îngust, dar lung. Unge-l cu un strat uniform de cremă cu scorțișoară și rulează-l pe lungime, ajutându-te de hârtie.
  6. Așază ruloul în tavă, în forma literei S, dar strâns. Lasă-l să creacă la cald, ¼ oră. Preîncălzește cuptorul la 180℃. Coace cozonacul 15 minute, apoi alte 40-45 de minute la 160℃. Dacă se rumenește prea tare, acoperă-l cu hârtie de copt, dar continuă coacerea. Scoate-l după ce ai probat cu o scobitoare: va ieși curată din aluatul copt. Lasă cozonacul să se răcească pe un grătar, întorcându-l pe părțile laterale, din sfert în sfert de oră.
❤️ Încearcă aceste rețete și citește aceste sfaturi:
Cozonac unguresc Baigli cu mac sau cu nucă
Rețeta de cozonac fără frământare
Cozonac de post cu mac
Sfaturi pentru un cozonac pufos
Găsești mai multe sfaturi și rețete
de mâncăruri și deserturi delicioase
în revista #Practic în Bucătărie!
Ediția Decembrie 2025 – Ianuarie 2026
este acum în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online,
de pe site-ul publisol.ro.

 

Sursă foto: arhiva revistei #Practic în Bucătărie, 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro