Home » Deserturi & băuturi » 3 prăjituri cu fructe și multe posibile combinații

3 prăjituri cu fructe și multe posibile combinații

Autor: Alexandra Ion
1 comentariu 773 vizualizari 12 minute timp estimat

Prăjiturile cu fructe sunt foarte probabil printre cele mai iubite. Le poți face în zeci de variante, folosind fructele de sezon. Fie că este vorba despre tarte, plăcinte sau prăjituri cu fructe, sunt mereu o alegere bună, care este pe placul tuturor. 

Ca să te bucuri de savoarea lor folosește mereu fructele de sezon, de la cireșe și vișine, la căpșune, caise, piersici, prune. Ai și posibilitatea de a folosi mere, care sunt accesibile tot anul. Utilizează soiuri diverse de mere, fiecare având aromă și gust specific. 

⭐Află mai multe despre cele mai comune soiuri de mere și descoperă o colecție dedicată de prăjituri cu mere

tarta cu fructe

Tartă cu fructe – cu orice fel de fructe

Aceasta este o rețetă după care poți să faci orice fel de tartă cu fructe. Poți să folosești fructe de sezon sau combinații exotice sau fructe colorate diferit. Merge la fel de bine și cu un singur fruct, dar și tradiționalele mere și pere.

Dacă vrei să impresionezi, combină pentru această tartă cu fructe căpșune cu kiwi, mango cu ananas, banane și afine, ananas și struguri. Totul depinde de imaginația ta și de fructele pe care le ai la dispoziție. Tarta cu fructe se face ușor, iar îndemnul meu este să faci în casă aluatul pentru că este infinit mai bun decât cel gata preparat.

Ingrediente

Pentru blat:

  • 300 grame făină
  • trei linguri de zahăr
  • un vârf de cuțit de sare
  • 150 de grame de unt
  • câteva linguri de apă foarte rece

Pentru cremă:

  • 250 mililitri de lapte
  • trei ouă mari
  • patru linguri de zahăr
  • două de făină
  • 50 de grame de unt
  • coaja de la două lamâi

Topping de fructe, circa 250-300 de grame de fructe de care vrei. 

Mod de preparare

Începe prin a pregăti blatul. Amestecă untul moale, făina, zahărul și ouăle. Rezultă un aluat sfărâmițicios. Adaugă apa rece. Framântă-l puțin și fă o minge, apoi o foaie rotundă pe dimensiunea tăvii de copt. Așază aluatul în tavă. Ține-l la rece vreo 30 de minute. Tava nu se unge. Întepă blatul din loc în loc și coace blatul, circa 10-15 minute la foc potrivit. 

Prepară crema. Amestecă ouăle întregi cu zahărul, până se face o cremă. Adaugă făina. Amestecă. Adaugă laptele cald, amestecă și pe foc foarte mic. Amestecă să nu facă cocoloașe. Adaugă coaja de lămâie. Ține crema pe foc până devine densă. Dă deoparte și adaugă untul. Omogenizează și lasă crema la rece pentru o oră-două.

Aranjarea. Răstoarnă crema în blatul copt. Așază cât mai des unele lângă altele fructe bucățele sau întregi (struguri, zmeură, afine), sau felii. Poți acoperi fructele cu gelatină (un plic de granule topit în apă), folosind o pensulă de bucătărie. Fructele se vor păstra aspectuoase mai mult timp. Dacă servești imediat, renunță la gelatină.

Trucuri și sfaturi:

  • poți face mai mult aluat pe care să-l păstrezi la congelator; blatul copt poate fi păstrat la loc răcoros și uscat (nu în frigider), două-trei zile.
  • poți pune fructe în cremă nu doar deasupra ei; se pretează fructe mici și întregi (struguri, afine, mure);
  • poți face din aluat și tarte mici în forme individuale.

prajitura cu fructe a bunicii

Prajitură cu fructe – reteta bunicii

Prăjitura cu fructe este cea mai bună prăjitură cu fructe din câte prăjituri cu fructe există. Nu ştiu cum, dar bunica avea nevoie de doar zece minute, între momentul în care spunea: „fac o prăjitură”, şi minutul în care aceasta era trimisă la copt. Este posibil să ai nevoie de mai mult de 10 minute. 

Ingrediente 

  • 6 ouă 
  • 6 linguri de zahăr 
  • 6 linguri de ulei 
  • 500 de grame de făină (sau mai puțin)
  • o linguriţă de praf de copt, 
  • zahăr vanilat, 
  • scoţişoară, 
  • fructe (mure – cel mai bine, mere, prune sau fructe congelate – dezgheţate şi bine scurse) 
  • 100 de grame de stafide 
  • 100 de grame de nuci măcinate 
  • 5 linguri de pesmet de biscuiti

Mod de preparare

Bate ouăle împreună cu zahărul timp de câteva minute. Pune zahăr vanilat. Adaugă uleiul, lingură după lingură pe rând, praful de copt şi făină. Amestecă cu o lingură, apoi cu mână. Iese un aluat că o plastilină tare. Întinde aluatul în tavă cu podul palmei. Tava trebuie unsa uşor cu unt.

Amesteca jumătate din nucă cu o lingură de pesmet. Adauga, numai dacă fructele sunt acrişoare, o lingură de zahăr pudră. Pune stafidele şi fructele în amestecul de nucă şi pesmet şi combină ușor cu o spatulă uşor. Pune fructele peste aluat şi dă totul la copt pentru 20 minute, la foc moale, în cuptorul bine încins. 

Restul de nucă se amestecă cu pesmetul de biscuiţi. Presară amestecul peste fructe şi întoarce tava din nou la copt pentru alte 15-20 de minute, tot la foc mic. 

Prăjitura se taie rece, în bucăţi după plac.

crumble cu capsuni

Crumble cu căpșuni și rubarbă

Este desertul familiei, gustos, aromat și echilibrat. În loc de căpșune poți folosi afine și zmeură sau kiwi și ananas proaspăt ori piersici și prune sau, pentru se poate și iese perfect, un singur tip de fruct mai zemos. 

Ingrediente

  • 200 g rubarbă coaptă
  • 250 g căpșune, tăiate în jumătate
  • 85 g făină
  • 50 g zahăr pudră
  • 25 g migdale
  • 50 g unt la temperatura camerei
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • 2 pumni semințe de pin

Mod de preparare

Combină rubarba coaptă în prelabil (merge și proaspătă) cu căpșunele. Plasează-le într-un vas termorezistent și gătește la foc mic pentru 10-15 minute

Pune fructele cu tot u sucul lăsat de acestea, într-un vas cu preți mai înalți. Stratul de fructe trebuie să aibă vreo 2-3 cm. 

Amestecă făina cu zahărul și migdalele măcinate. Adaugă untul și amestecă pentru a obține un aluat granulat, sfărâmicios. Pune coajă de portocală. Distribuie amestecul peste fructe, apoi presară semințele de pin. Coace totul circa 25 de minute.

Servește călduț cu înghețată sau cu șarlotă de vanilie

Truc – în loc de aluat poți pune peste fructele călite o cantitatea apreciabilă de granola făcută în casă.

Sursa foto: 123rf.com

1 comentariu

Rețete sărate cu căpșuni 23 mai 2024 - 4:59 pm

[…] Rețete și câteva detalii Tigaia antiaderentă și tot ce trebuie să știi despre ea 3 prăjituri cu fructe și multe posibile combinații Fructe de mare. 8 lucruri pe care trebuie să știi Șarlotă – rețete vechi, fără […]

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro