Home » Deserturi & băuturi » Prăjitură cu mere. 3 rețete inedite

Prăjitură cu mere. 3 rețete inedite

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 1,6K vizualizari 16 minute timp estimat

O prăjitură cu mere poate să fie desertul perfect. Aromate, gustoase și nutritive, merele sunt unele dintre cele mai iubite, mai accesibile și mai sănătoase fructe. Versatile, foarte diverse, sunt un ingredient des folosit pentru prăjituri de casă. Rețetele clasice le cunoaștem. Plăcintă cu mere, tortul cu mere sunt în rețetarul comun din multe familii, dar merele pot fi ingredientul special în rețete inedite, exact așa cum sunt variantele din colecția noastră de prăjituri cu mere.   

10 soiuri de mere și tipul ideal pentru prăjitura cu mere

Există sute de soiuri diferite de mere, iar numărul lor poate varia în funcție de regiunea geografică. Fiecare soi de măr are caracteristici unice în ceea ce privește culoarea, gustul, textura și utilizările culinare. Am făcut o listă cu cele mai cunoscute și apreciate soiuri de mere, împreună cu sugestii pentru cea mai bună utilizare a fiecăruia în parte:

  1. Golden Delicious. Este dulce și suculent.Excelent pentru consumul direct, precum și pentru salate de fructe, prăjituri cu mere rase sau pentru copt.
  2. Granny Smith. Măr crocant și acidulat, ideal pentru torturi cu mere, checuri cu mere și plăcintă cu mere felii, dar și pentru copt, mere caramelizate sau sosuri. Își păstrează bine textura la căldură. 
  3. Red Delicious. Are gust dulce și crocant. Este potrivit pentru consum direct, adăugat în salate sau pentru plăcinte cu mere rase. 
  4. Fuji. Are gust dulce-acrișor și este crocant. Excelent pentru consum direct, dar potrivit și pentru salate, sucuri proaspete și copt.
  5. Gala. Este dulce și suculent. Este potrivit și pentru producerea de suc și penru copt
  6. Honeycrisp. Este dulce și ușor acidulat, cu o textură crocantă. Ideal pentru consumul direct, dar și potrivit pentru salate și tot felul de prăjituri.
  7. Pink Lady. Este dulce și acidulat. Bun pentru copt și excelent alături de brânzeturi tari și semitari.
  8. Braeburn. Are gust dulce și ușor acidulat. Potrivit pentru consum direct, salate, gătit și copt. Textura sa rezistentă îl face potrivit pentru a fi combinat cu aluaturi dense. 
  9. Cripps Pink. Are gust acrișor și textură crocantă spre tare. Se potrivește în toate preparatele ras, este bun pentru suc și foarte bun pentru consum ca atare. 
  10. McIntosh. Foarte aromat și ușor acidulat. Perfect pentru consum direct, copt și pentru producerea de suc și piureuri. Potrivit pentru plăcinte și compoturi.

Este important de menționat că preferințele personale în privința gustului pot varia, iar utilizările sugerate sunt doar recomandări generale. Unele soiuri potrivite pentru gătit sau copt pot fi, de asemenea, delicioase consumate direct, și viceversa.

Ce trebuie să știi despre mere

Caloriile și conținutul nutritiv al merelor pot varia în funcție de soi și dimensiunea acestuia. În general, un măr mediu (circa 180 gr), are aproximativ 95-100 de calorii.

Conținut nutritiv:

  • Carbohidrați: Aproximativ 25 de grame
  • Fibre: Aproximativ 4 grame
  • Zaharuri: Aproximativ 19 grame
  • Proteine: Aproximativ 0,5 grame
  • Grăsimi: Aproximativ 0,3 grame

Beneficii pentru sănătate

merele au multe și foarte importante beneficii. Dovadă proverbul: „Un măr pe zi ține doctorul departe”. Ideale într-o dietă echilibrată, perfecte pentru a potoli foamea și pofta de dulce, merele sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, potasiu, vitamina A și antioxidanți. Ele sunt, de asemenea, bogate în fibre, care sunt benefice pentru sănătatea digestivă și contribuie la menținerea senzației de sațietate. 

Golden Delicious este unul dintre primele fructe introduse în dieta bebelușilor, la diversificare. Soiurile acrișoare sunt utile în dieta diabeticilor, ca să menționăm doar câteva aspecte punctuale. Una dintre marile calități ale merelor este conținutul mare de quercetină. Antioxidant natural, quercetina este un flavonoid, care protejează celulele împotriva stresului oxidativ. Quercetina are și proprietăți antiinflamatoare, îmbunătățește funcția cardiovascular și reduce riscului de boli cronice, susținând sistemul imunitar. 

Merele sunt unul dintre fructele care nu produc alergii, fapt datorat quercetinei care are dovedite efecte anti-alergice. 

prajiturac cu mere

Plăcintă cu mere din stil englezesc

Ușor de făcut, această plăcintă cu mere poate fi tăiată în bucăți cum vrei tu, poate fi servită simplă, pudrată cu zahăr, servită cu frișcă sau o cupă de înghețată.

Ingrediente: 

  • 200 g de unt, moale și puțin în plus pentru uns tava; 
  • 450 g mere de gătit (cum ar fi Braeburn, dar poți folosi și Ionatane sau alte mere dulci); 
  • sucul de la ½ lămâie;
  • 250 g zahăr tos;
  • 4 ouă;
  • vanilie, scorțișoară; 
  • 350 g făină;
  • un plic de praf de copt.

Mod de preparare 

Unge și tapetează o tavă de copt rectangulară (30 x 20 cm) cu hârtie de copt. Curăță și feliază subțire merele, apoi stropește-le cu suc de lămâie. Lasă-le deoparte. 

Pune untul, zahărul tos, ouăle, vanilia, făina și praful de copt într-un bol mare și amestecă bine până când obții o compoziție fină. Pune jumătate din amestec în tava pregătită. Așează jumătate din mere peste amestec, apoi repetă. Ultimul strat este de mere. Presară puțin zahăr tos peste merele de pe ultimul strat. 

Coace timp de 45-50 de minute, la 150 de grade până când devine aurie și elastică la atingere. Lasă să se răcească timp de 10 minute, apoi poți scoate prăjitura din tavă. Gata! Savurează! 

12 idei de creme pentru tort și 10 sfaturi

prajitura cu mere

Prăjitură poloneză cu mere și frișcă

Plăcinta poloneză cu mere (Szarlotka) este o prăjitură tradițională care se servește cu frișcă aromată cu scorțișoară și un praf de zahăr pudră. 

Ingrediente pentru umplutură 

  • 1/2 lămâie 
  • 6 mere mari bune pentru copt 
  • 4 linguri de zahăr brun 
  • 1 lingură scorțișoară măcinată 

Ingrediente pentru aluat

  • 450 g făină, plus extra pentru presărat 
  • 1 linguriță praf de copt 
  • 200 g unt nesărat, tăiat în bucăți, plus extra pentru uns 
  • 200 g zahăr tos 
  • 3 gălbenușuri de ou, plus 1 ou întreg
  • 1 lingură iaurt natural 
  • 1 lingură coajă de lămâie (de la jumătatea de lămâie menționată anterior) 
  • extract de vanilie 

Pentru servire

  • zahăr pudră, pentru presărat 
  • 300 ml frișcă lichidă 
  • 1 linguriță scorțișoară 

Mod de preparare 

Unge și tapetează o tavă de copt de 20 x 30 cm cu hârtie de copt.  Pentru umplutură, curăță, taie în feliuțe subțiri merele și stoarce sucul de lămâie peste ele. Pune merele într-un vas mare și adaugă zahărul, 100 ml apă și scorțișoara. Gătește timp de 5-10 minute, apoi îndepărtează de pe foc și lasă să se răcească în lichidul rămas (îl vei folosi mai târziu). 

Pentru aluat, pune făina și praful de copt împreună, adaugă untul și amestecă până când obți un aluat nisipos. Adaugă zahărul, gălbenușurile și oul întreg, iaurtul, coaja de lămâie și extractul de vanilie și amestecă până obții un aluat cu densitate. 

Răstoarnă aluatul pe o suprafață presărată cu făină. Frământă-l cu mâinile și formează o bilă. Împarte aluatul în două, înfășoară o jumătate în folie de plastic și pune-o la congelator (congelator, nu frigider!) pentru o oră.  A doua jumătate se întinde cu podul palmei în tava pregătită. Înțeapă aluatul cu o furculiță și coace-l  timp de aproximativ 15 minute, până când devine auriu și ușor elastic la atingere. 

Toarnă umplutura de mere în găcoacea de aluat, cu tot cu siropul în care s-a gătit. Scoate aluatul din congelator și dă-l pe răzătoarea mare, asemenea unui bloc de brânză. Presară aluatul ras peste mere și coace-l din nou timp de 40-45 de minute, până când devine auriu și toppingul este copt. Lasă să se răcească complet, presară cu zahăr pudră, apoi taie în pătrate. Bate frișca până devine spumoasă, amestecă scorțișoara și servește alături de prăjitură. Absolut delicios! 

Gogoșele cu iaurt. Cele mai bune rețete și sfaturi

prajitura cu mere

Cel mai bun crumble de mere

Umplutură aromată de mere, acoperită cu crumble crocant și untos – un dulce clasic, irezistibil.  O prăjitură cu mere perfectă. 

Ingrediente pentru umplutură

  • 3-4 mere curățate, fără miez și tăiat felii de 1 cm grosime
  • 2 linguri de zahăr tos 

Ingrediente pentru crumble

  • 150 g făina simplă
  • 100 g zahăr tos auriu
  • 100 g unt rece

Mod de preparare 

Pune merele decojite, decupate și tăiate felii, împreună cu 2 linguri de zahăr tos într-o tavă rotundă. Aplatizează cu mâna pentru ca merele să se așeze bine.

Pune într-un castron făina, zahărul și puțină sare. Adaugă untul și, cu mâna, amestecă totul până când arată ca un pesmet umed. Agită castronul și bucățile mari vor ieși la suprafață. Poți face amestecul și într-un robot, dar folosește doar câteva impulsuri scurte. 

Pune amestecul peste mere și uniformizează. Pune la copt în cuptorul preincalzit pentru 35-40 de minute, până când blatul devine auriu și merele sunt foarte moi, și siropul s-a îngroșat. Lasă la răcit 10 minute și servește simplu, cu frișcă sau înghețată. Merge și cu iaurt gras, bătut cu puțin zahăr și scorțișoară. Perfect!

Acum poți alege ce prăjitură cu mere vrei să faci! Spor!

Prăjituri fără coacere simple și rapide

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro