Cei mai mulți dintre noi cunoaștem burgerii prin intermediul localurilor de tip fast food, locuri în care nu găsim tocmai cele mai sănătoase preparate. Dar există și burgeri mai „de calitate”, care au devenit populari și în România în ultimii ani. Extrem de multe restaurante i-au inclus în meniul lor, iar festivalurile de street food întâmpină în fiecare an mii de persoane care vor să guste cei mai deliciosi burgeri.
Totuși, nu trebuie să aștepți vreun street food sau să cauți vreun restaurant pentru a te răsfăța cu un burger bun, nici să cheltui mulți bani. Cheamă câțiva prieteni în vizită și surprinde-i cu un preparat de top, urmând această rețetă de Martha Stewart!
Dificultate: Ușor. Timp de preparare: Rapid. Ingrediente pentru 6 porții.
INGREDIENTE
- 1,2 kg greabăn vită dezosat
- Sare grunjoasă
- Piper măcinat
- 45 g unt nesărat
- 60 ml ulei floarea soarelui
- 6 chifle pt hamburgeri, tăiate în două pe orizontală
- Topping la alegere: salată verde, felii de roșii, ceapă, castravete murat, cașcaval
MOD DE PREPARARE
- Toacă jumătate din cantitatea de carne printr-o mașină de tocat cu o sită mare, iar cealaltă jumătate cu o sită mai mică.
- Amestecă cu mâinile și introdu la congelator pentru 15 minute.
- Frământând cât mai puțin posibil carnea, modelează 6 chifle egale, cu diametrul de 11-12 cm și 3 cm grosime și fă câte o mică adâncitură în centrul fiecăreia.
- Acoperă-le și răcește-le 15-30 de minute la frigider.
- Asezonează fiecare burger pe ambele părți cu sare și piper din belșug.
- Încinge timp de 2 minute o tigaie mare la foc mediu-mare.
- Adaugă ulei cât să acopere fundul tigăii și încinge până sfârâie.
- Prăjește burgerii câte 3 minute pe o parte, redu focul și întoarce burgerii.
- Prăjește încă 2 minute și jumătate pentru un burger în sânge, 4 minute pentru un burger mediu sau 6 minute pentru unul bine făcut.
- Transferă burgerii pe un platou și lasă-i să se odihnească timp de 3 minute.
- Șterge tigaia cu un șervețel și topește puțin unt, în care prăjești chiflele cu partea tăiată în jos. Menține pe foc până se rumenesc ușor.
Servește burgerii cu chiflele și cu topping la alegere.
Poftă bună!
Găsești mai multe rețete de băuturi,
mâncăruri și deserturi delicioase
în revista #Practic în Bucătărie!
Ediția Iulie-August 2025 este acum
în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online,
de pe site-ul publisol.ro,
în ediție digitală sau ediție tipărită.
Sursă foto: arhiva revistei #Practic în Bucătărie, 123rf.com