Home » Blog » Cum se gătește orezul ca să fie perfect

Cum se gătește orezul ca să fie perfect

Autor: Echipa eCuisine
0 comentariu 2,6K vizualizari 12 minute timp estimat

Îți spunem tot ceea ce trebuie să știi despre cum se gătește orezul ca să fie perfect.

Orezul este gătit în milioane de gospodării în fiecare zi și este unul dintre alimentele de bază ale lumii, dar deseori este preparat greșit, astfel că nu te poți bucura pe deplin de gustul lui. Află din acest articol cum se gătește orezul ca să fie perfect. Îți vor da indicații despre raportul ideal de orez și apă, în funcție de tipul orezului, plus câteva alte sfaturi și trucuri. 

Este foarte ușor să gătești orezul atât timp cât alegeți metoda potrivită și niciodată nu vei mai pune pe masă orez lipicios. Regulile acestea sunt valabile și atunci când vrei să fierbi orezul pentru pilaf, dar și atunci când vrei să prepari o garnitură de orez pentru fripturi. 

⭐ Prepară budincă de orez negru, mango, lime și fructul pasiunii, de la Jamie Oliver

Două reguli principale

Măsurarea orezului este esențială pentru că în funcție de acest aspect vei știi câtă apă sau lapte trebuie să adaugi. Nu te baza niciodată pe măsurătoarea din ochi, pentru ca foarte puțin în plus sau în minus, fie că este orez sau lichid, înseamnă de fapt foarte mult și preparatul final va fi ratat. 

În al doilea rând, nu amestecați niciodată orezul în timp ce fierbe, altfel se va rupe și va deveni lipicios. În unele rețete, se adaugă adesea o bucată de unt sau o lingură de ulei la început pentru a ajuta la separarea boabelor înainte de a fierbe.

Tipuri de orez și cum să le gătiți

 • Orezul cu bob lung, precum basmati, trebuie clătit înainte de gătire pentru a elimina orice exces de amidon și apoi fiert sau gătit prin metoda de absorbție. 
 • Orezul brun necesită mai multă apă decât orezul alb pentru a fi găti și vei avea nevoie de mai mult timp pentru preparare. Este foarte bine dacă-l poți înmuia în apă rece cel puțin 30 de minute (poate sta în apă până la 3 ore) înainte de a-l găti pentru a reduce timpul de gătire. 
 • Orezul cu bob scurt este doar pentru risotto, paella, budinca de orez sau orez cu lapte și are nevoie de amidon în exces pentru a face felul de mâncare cremos, așa că nu trebuie clătit. 

Cât durează gătitul orezului?

Timpul de gătire al orezului variază în funcție de tipul de orez pe care îl utilizați și de metoda de gătire.

Orezul basmati și orez cu bob lung

Pe aragaz, va dura aproximativ 20 de minute de la început până la sfârșit, dar basmati se gătește cel mai bine dacă este înmuiat timp de 20 de minute înainte.

Cât timp se fierbe orezul pentru pilaf? Ai nevoie de circa 40 de minute, alături de celelalte ingrediente.

În cât timp fierbe orezul cu lapte? Dacă folosești orez cu bob lung ai nevoie de circa 20-25 de minute. Nu spăla orezul înainte. Dacă compoziția nu se leagă deși orezul este fiert adaugă o linguriță de amidon de porumb desfăcut în 3-4 linguri de apă rece și mai fierbe orezul încă 5 minute. 

În cât timp fierbe orezul in ciorbă? Pentru asta sunt suficiente circa 15 minute. Orezul trebuie foarte bine spălat înainte de a fi pus în ciorbă. Adaugă-l în oală împreuna cu jumătate de cană de apă rece.  

Orez brun

Orezul brun are nevoie de mai mult timp pentru a se găti în comparație cu orezul alb. În mod obișnuit, gătitul orezului brun pe aragaz durează în jur de 30-40 de minute.

Orez cu bob scurt

Când gătiți orez cu bob scurt pentru feluri de mâncare precum risotto, paella, budincă de orez sau lapte cu orez, timpul de gătire va depinde de felul specific de mâncare, dar în medie va dura între 20 și 35 de minute.

Metode de gătire

La cuptor. Gătitul orezului în cuptor durează în general în jur de 35 de minute pentru basmati și este excelent dacă doriți să pregătiți cantități mari de orez. Cel brun se gătește în 45-50 de minute. 

La microunde. Durează aproximativ 14 minute în total pentru orezul basmati. Acest lucru include 6 minute la putere înaltă și încă 8 minute la putere medie. Rețineți că puterea cuptorului cu microunde poate varia, așa că pot fi necesare ajustări.

Acestea sunt doar orientări generale și timpul exact de gătire poate varia în funcție de factori precum tipul de orez, marca și echipamentul pe care-l utilizați. 

Care este raportul de apă la orez?

Pentru basmati și toate tipurile de orez alb, recomandăm un raport de 1:2 atunci când gătiți pe aragaz. Asta însemna că pentru fiecare ceașcă de orez, adăugați 2 cești de apă. Această cantitate poate fi ușor dublată sau triplată pentru porțiuni mai mari, dar folosește același recipient și o oală încăpătoare pentru că acesta crește în volum.

La orezul basmati ai nevoie un două căni și jumătate de apă pentru o cană de orez. . 

Cum gătești orezul pe aragaz. Reteta orez fiert simplu

 • Orezul alb trebuie foarte bine clătit înainte pentru ca la final să poți alege bob cu bob. Ai nevoie de circa 75 de grame de orez pentru o porție și 150 ml de apă pentru fiecare porție de orez. 
 • Dacă aveți timp, înmuiați orezul în apă rece cel puțin 30 de minute. Acest lucru va ajuta boabele să se gătească mai repede. 
 • Adaugă sare în timpul fiertului. 
 • Amestecă o singură dată atunci când apa începe să clocotească. 
 • Puneți un capac și reduceți focul cât mai jos posibil. Dacă focul este mare orezul se va făti prea repede, dar nu va crește.
 • Nu ridica capacul în primele 10 minute. 
 • Este fiert când a fost absorbită toată apa și sunt mici găuri la suprafață, ca niste cratere. 
 • Amestecați orezul cu o furculiță și serviți-l imediat. Acum poți pune iper, pudră de ceapă sau usturoi pentru aromă. 
 • Aceasta este reteta orez fiert simplu!

Cum să gătești orezul basmati în cuptor

 • La 1 ceașcă de orez basmati pe porție sunt necesare 2 cești de apă clocotită. 
 • Preîncălziți cuptorul la 160°C cu ventilator/180°C convențional/4 gaz.
 • Clătiți bine orezul într-un castron mare cu apă, apoi scurgeți-l.
 • Vărsați orezul într-un vas termorezistent de dimensiuni medii și turnați peste el apa clocotită.
 • Acoperiți cu un capac și coaceți timp de 35 de minute.
 • Lăsați să stea timp de 5 minute, apoi îndepărtați capacul, amestecați ușor orezul pentru al- aera și serviți.

Cum se gătește orezul în cuptorul cu microunde

 • 1 ceașcă de orez basmati pe porție (75g)
 • 2,5 cești de apă clocotită (sau 180 ml)
 • Puneți orezul într-un castron rezistent la căldură și acoperiți cu apă clocotită.
 • Acoperiți bolul cu folie pentru cuptorul cu microunde și înțepați folia de mai multe ori. 
 • Gătiți la putere mare (900W) timp de 6 minute, apoi la putere medie (500W) timp de 8 minute.
 • Lăsați-l să stea câteva minute, apoi îndepărtați folia pentru a servi.

Sursa foto: 123rf.com

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro