Facem o pledoarie pentru usturoi si iti recomandam cu insistenta: mananca usturoi! Despre usturoi nu se poate spune decat ca este un veritabil medicament natural si un aliment-minune.
Usturoiul este folost de secole in medicina traditionala peste tot in lume, iar cercetarile au confirmat multe dintre proprietatile exceptionale pe care le are usturoiul. Marele beneficiu este ca nu are nici un fel de contraindicatii.
Usturoiul poate preveni multe probleme de sanatate
Usturoiul intareste sistemul imunitar, este benefic inimii si actioneaza ca un antibiotic natural. In plus, previne osteoporoza, combate fenomenele neplacute ale menopauzei, previne cancerul din sfera genitala si cel de colon.
Un studiu publicat in American Journal of Nutrition a aratat ca persoanele care consuma usturoi, crud sau gatit, in mod frecvent, au un risc injumatatit de a suferi de cancer la stomac sau colorectal fata de cele care nu au acest obicei.
De asemenea, usturoiul subtiaza sangele si reduce riscul formarii cheagurilor de sange. Consumul regulat de usturoi tine arterele in cea mai buna stare.
O alta utilitate este aceea ca este eficient in tratarea unor infectii localizate la nivelul urechilor, gurii sau gatului. Lupta, de asemenea, cu listeria, salmonella, E.coli si diversi stafilococi.
👉 Citește și Secretele usturoiului
Usturoiul este eficient si in tratarea acneii, actionand din interior. Tot el coboara si nivelul zaharului din sange, iar pe diabetici ii ajuta sa secrete insulina. Este ideal in caz de astm sau bronsita, gratie proprietatilor sale de antibiotic natural. Este si un expectorant natural. Un consum contant de usturoi te fereste de artrita si este o excelenta sursa de antioxidanti.
Nu in ultimul rand, usturoiul are capacitatea de stimula metabolismul si de a topi depozitele adipoase, fiind ideal in curele de slabire. Studii recente au dovedit ca acesta are capacitatea de a topi grasimi si daca este asociat cu grasimi animale, lipidele vor fi bine si complet metabolizate.
Explicatia pentru toate aceste proprietati sta in combinatia speciala de substante pe care le contine usturoiul si cantitatea mare de sulf din acesta. In usturoi se gasesc exact cantitatile optime. La aceasta se adauga vitamine si alte minerale, precum si substante unice care nu se gasesc decat in usturoi, toate benefice pentru organism.
👉 Citește și Usturoiul, nelipsit de Sfântul Andrei. De ce să-l consumi mai des
Cum sa consumam usturoiul
Usturoiul il putem consuma pur si simplu direct, crud, dar si sub forma de sos de usturoi, mujdei sau usturoi copt (care are avantajul ca pierde o parte din mirosul intens si din iuteala).
Bine de stiut, din punct de vedere nutritional: in 20 de grame de usturoi se afla 15% din doza zilnica de mangan, 11% din doza de vitamina B6, 9,3% din doza de vitamina C, 3,6% din necesarul de seleniu, 3,2% din necesarul de calciu, precum si doze demne de luat in seama de fosfor, triptofan, vitamina B12 (12.6%) si inca multi alti nutrienti unici, enzime si aminoacizi esentiali.
👉 Citește și Leacuri bătrânești cu usturoi
👉 Încearcă această rețetă: Marinadă pentru carne cu ierburi aromatice și usturoi
👉 Încearcă această rețetă: Cartofi copți în coajă cu usturoi și mirodenii
Găsești mai multe rețete de
mâncăruri și deserturi delicioase
în revista #Practic în Bucătărie!
Ediția Septembrie 2025 este acum
în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online,
de pe site-ul publisol.ro,
în ediție digitală sau ediție tipărită.
Sursă foto: arhiva revistei #Practic în Bucătărie, 123rf.com