Preparatul Syrniki se întâlnește în multe bucătării slave, fiind răspândit în Ucraina, Belarus, Letonia, Lituania și Rusia. Este perfect și la micul dejun, precum și ca desert la masa de prânz sau la cină.
Rețeta este pentru 12 bucăți și se prepară în 40 de minute.
INGREDIENTE
500 g brânză de vaci bine scursă de zer (moale, dar sfărâmicioasă, nu cremoasă)
1 ou
4 linguri griș
2 linguri zahăr
50 g stafide
2 linguri făină
1 praf de sare
1 esență de vanilie
50 ml ulei
100 g smântână sau iaurt gras
100 g dulceață
MOD DE PREPARARE
- Într-un castron încăpător pui brânza, grișul, zahărul, sarea, esența de vanilie, stafidele și oul (bătut puțin în prealabil cu o furculiță).
- Amesteci bine ingredientele cu o spatulă sau cu o lingură până obții o compoziție omogenă și lipicioasă, dar din care poți forma biluțe stabile. Dacă pare cam împrăștiată, mai adaugă o lingură de făină sau griș.
- Ia din compoziție o cantitate de mărimea unei prune, căreia îi dai formă de bilă rotind-o între palme, ca la perișoare. Repeți operațiunea până termini compoziția, apoi treci toate bilele prin făină.
- Le aplatizezi ușor cu palma, cât să rămână groase de 1 deget, și le prăjești apoi într-o tigaie cu ulei încins, dar la foc mediu spre mic, ca să se pătrundă. După ce s-au rumenit pe o parte, le întorci cu spatula și le mai lași câteva minute, ca să devină în totalitate aurii.
- Scoți papanașii rusești pe o farfurie tapetată cu șervețele de hârtie și îi servești imediat, presărați cu zahăr pudră vanilat, alături de un castronel cu smântână și altul cu dulceață.
SFAT: Dacă ai găsit doar brânză de vaci cremoasă, va fi nevoie să mai adaugi 1-2 linguri de griș și poate chiar și un ou.
Găsești mai multe sfaturi și rețete
de mâncăruri și deserturi delicioase
în revista #Practic în Bucătărie!
Ediția Noiembrie 2025 este acum
în toate magazinele de presă!
Poți procura revista noastră și online,
de pe site-ul publisol.ro.
Sursă foto: arhiva revistei #Practic în Bucătărie, 123rf.com
