Home » Mâncăruri » Conopidă cu brânză la cuptor, ca la mama acasă

Conopidă cu brânză la cuptor, ca la mama acasă

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 318 vizualizari 5 minute timp estimat

Conopida cu brânză la cuptor este un fel de mâncare lejer, gustos și foarte sănătos. Este pe lista felurilor de mâncare de tipul „comfort food”, se face repede și, în funcție de tipul de brânză folosit, poate avea gusturi diferite. Este o mâncare simplă, care devine, preparată atent, potrivită pentru orice ocazie.

Ingrediente pentru conopida cu brânză la cuptor:

  • 1 conopidă mare;
  • 500 ml lapte;
  • 4 linguri de făină;
  • 50 g unt;
  • 150 g de cheddar sau parmezan fâși (sau o altă brânză tare ori o combinație de brânzeturi tari);
  • 2-3 linguri pesmet;
  • nucșoară, piper, sare.

Mod de preparare pentru conopida cu brânză la cuptor:

Rupe conopida în bucăți. Folosește toată conopida. Cotoarele taie-le în bucățele potrivite. Pune conopida la fiert în apă cu sare. Poți adăuga și un pahar cu lapte în apă. Va rămâne albă și va avea un gust foarte plăcut.

Fierbe conopida circa 10-15 minute după ce începe să clocotească. 

Scurge conopida și las-o deoparte. Pune laptele pe foc, adaugă untul, sare, nucșoara măcinată și piper. Pune făina și omogenizează bine, cu un tel, în timp ce amestecul ajunge la fierbere. Sosul se va îngroșa. Amestecă pe foc încă două-trei minute. Sosul trebuie să fie gros și fin. Dă deoparte și adaugă brânza rasă. Amestecă ușor.

Unge un vas mai înalt, care merge la cuptor, cu un strat gros de unt, presară pesmet și tapetează tava. Pune conopida și toarnă sosul cu brânză peste. Rade puțin cheddar deasupra și coace totul la foc potrivit, pentru 20 de minute. Servește fierbinte, cu salată verde.

Câte ceva despre conopidă

Conopida (Brassica oleracea) este o legumă cruciferă care face parte din familia Brassicaceae. Este înrudită cu broccoli, varza și gulia. Este originară din regiunea mediteraneană și a fost cultivată și consumată încă din perioada romană. A devenit treptat populară în Europa și în alte părți ale lumii.

Despre conopida, Plinius cel Bătrân (cel care a realizat modelul folosit și azi al enciclopediilor și primul autor al unei enciclopedii despre plante) scria, în secolul I, că este cea mai bună dintre toate soiurile de varză. Merită spus că fiecare dintre buchețelele de conopidă are exact forma proporțională a întregii conopide, iar ramificațiile respectă exact tiparul pe care îl are întreaga legumă. Fiecare conopidă, indiferent de soi sau culoare, respectă regula de aur: raportul dintre lungimea și lățimea acesteia este mereu 1,6.

Leguma este o inflorescență. Culoarea tradițională a conopidei este albă, dar există și soiuri cu culori precum verde, violet sau portocaliu. Conopida este o sursă bogată de vitamina C, vitamina K, vitamina B6 și acid folic. Conține fibre alimentare, antioxidanți și minerale precum potasiu și magneziu. Este săracă în calorii și carbohidrați, ceea ce o face potrivită pentru dietele cu conținut scăzut de carbohidrați.

Consumul regulat de conopidă poate contribui la menținerea sănătății inimii și a sistemului circulator datorită conținutului său de potasiu și antioxidanți. Conopida poate fi consumată crudă sau gătită prin fierbere, coacere, prăjire sau aburire. 

Conopida este apreciată nu doar pentru gustul său, ci și pentru versatilitatea sa în bucătărie și aportul său nutritional.

⭐ Supă cremă de ciuperci. Rețete, secrete, sfaturi și povești

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro