Home » Aperitive, salate, sosuri » Cum se face dulceața de ardei iuți

Cum se face dulceața de ardei iuți

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 1,8K vizualizari 6 minute timp estimat

Dulceața de ardei iuți nu este foarte greu de preparat, dar recomandarea principală este folosirea mănușilor de cauciuc gros, ca măsură de siguranță. În plus, ține fereastra din bucătărie deschisă, pentru că aburii pot irita ochii și mucoasa nasului. 

O altă măsură de siguranță importantă este aceea de a spăla foarte bine vasele pe cere le folosești pentru a prepara dulceața de ardei iuți și a-i pregăti. 

Tot ceea ce trebuie să știi despre ardei iute

Pentru dulceața de ardei iuți sunt ideali ardeii cărnoși, de preferat roșii, dar se pot strecura și unii verzi sau portocalii în rețetă. Totul se face mai repede, mai ușor și rezultatul este mai bun, dacă ardeii sunt foarte proaspeți.

Ingrediente

  • 1 kg de ardei iuți;
  • 1 kg zahăr;
  • 1 l oțet alb din vin (este foarte important pentru gustul final să nu folosești un oțet sintetic);
  • 2-3 gogoșari cărnoși sau 4-5 ardei capia ori ardei grași roșii;
  • O căpățână mică de usturoi
  • Sare după gust;
  • 1 lingură de piper boabe;
  • 4-5 foi de dafin.

Mod de preparare

Începe prin a spăla și curăța ardei. Taie cotoarele, apoi fiecare ardei iute în două și curăță semințele și toate vinișoarele pe care aceștia le au în interior. Folosește o lingură, nu un cuțit, pentru a nu sparge celulele ardeilor și a nu-i rupe. În plus, cu lingura este mult mai rapid și nu vei stropi, deci nu riști să-ți sară în ochi sau pe față. 

Curăță gogoșarii. Ardeii și gogoșarii trebuie mărunțiți foarte bine, proces pentru care este indicat un robot de bucătărie. Se poate folosi și o mașină de tocat carne clasică, de la care se scoate cuțitul. Se macină până rezultă o pastă.

Se pun pe foc, într-un vas încăpător, împreună cu tot oțetul și tot zahărul de o dată. Adaugă sare, piperul și frunzele de dafin. 

Când începe să fiarbă amestecă de câteva ori pentru ca toate ingredientele să se combine. Adună spuma, ca la orice dulceață, de fiecare dată când este nevoie. După ce începe să fiarbă lasă focul la mediu și amestecă periodic cu atenție. Lasă dulceața de ardei iute să scadă o treime. 

Este gata când dulceața de ardei iuți se leagă și are consistența specifică. Atunci când este foarte fierbinte, se pune în borcane curate, șterse de apă. Este bine să folosești borcane mici, pentru că dulceața se utilizează în cantități mici. Se înșurubează capacele, iar borcanele se pun în cămară. Gogoșarii se pot scoate din rețetă sau se pot adăuga mai mulți. Rolul lor este acela de a mai tăia din iuțeala pe care o are dulceața.

Ardeii iuți au un indice glicemic foarte mic și conțin foarte puține calorii, fiind bogați în vitamine și minerale, precum și în alți compuși cu proprietăți benefice organismului.

Dulceața poate fi adăugată la fripturi, în sosuri, poate condimenta salata și orice alte preparate care se potrivesc cu un gust picant. Combinați cu iaurt, mentă, oțet sau suc de lămâie, iuteala ardeilor este mai puțin accentuată. Dulceața de ardei iuți se potrivește foarte bine cu salate și sosuri, cu busuioc proaspăt, mentă sau pătrunjel. În plus, dă culoare mâncărurilor în care este adăugată. 

Ardeii iuți și preparatele cu ardei iuți nu au, în sine, contraindicații. Atâta vreme cât iuteala este tolerabilă și plăcută gustului, nu fac rău. Cu toate acestea, persoanele care iau aspirină și alte anticoagulante trebuie să consume cantități mici de ardei iute. De asemenea, este recomandată prudența în consumarea ardeilor iuți persoanelor care au hemoroizi.

Ceaiuri vindecătoare

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro