Home » Supe și ciorbe » Supă cremă de ciuperci. Rețete, secrete, sfaturi și povești

Supă cremă de ciuperci. Rețete, secrete, sfaturi și povești

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 208 vizualizari 11 minute timp estimat

Ciupercile sunt extrem de versatile. Pot fi consumate în foarte multe moduri (chiar și crude), dar preparate sub formă de supă cremă de ciuperci sunt una dintre alegerile perfecte.  În gastronomie există câteva feluri de mâncare care reușesc să îmbine gustul cu rafinamentul. Unul dintre acestea, adevărată explozie de arome și texturi, este supa cremă de ciuperci. Savoarea ciupercilor și finețea cremoasă a supei este mereu o inspirată alegere. 

Povești din bucătărie

Supa cremă de ciuperci, așa cum o știm – în diferitele ei variante, azi – se prepară cu succes de prin 1870 și, după tot probabilitățile, ideea de combina ciupercile, laptele sau smântâna într-un preparat aparține bucătarilor francezi (cum altfel?). Totuși, cei mai mari consumatori de supă cremă de ciuperci sunt americanii.  Acest fel de mâncare este atât de popular la ei, încât este supranumit „beșamelul Americii”. 

Ca principiu, este foarte dificil de identificat sursa unui preparat gastronomic, mai ales atunci când este vorba despre unul care are zeci de variante și care este permanent adaptat și îmbunătățit (deși este greu de adăugat ceva în plus la supa cremă de ciuperci, care să înnobileze și mai mult gustul acesteia). o certitudine poate fi însă faptul că oamenii au mâncat supă, practic a doua zi după ce au înțeles că o bucată de carne se poate fierbe în apă și ideea de a găti cu ajutorul focului.

Am adunat 3 rețete de supă cremă de ciuperci, fiecare cu personalitatea și ei și cu un gust specific. Poți folosi orice fel de ciuperci vrei, pentru că în funcție de soiul pe care-l alegi, vei obține un preparat cu gust nou.

supa crema de ciuperci

Rețeta clasică de supă cremă de ciuperci

Pentru că este un „clasic” te poți baza pe acestă rețetă pentru a o adapta în funcție de poftele și plăcerile tale.

Ingrediente

  • 500 g ciuperci champignon
  • 1 ceapă medie
  • 3 linguri cu făină (nu folosi amidon)
  • 1 ceşcuţă cu lapte (100 ml)
  • 100 g smântână pentru gătit (ideal cu minim 20% grăsime)
  • pătrunjel verde proaspăt (sau deloc)
  • ulei vegetal (nu folosi ulei de măsline, pentru că alterizi aroma ciupercilor)
  • sare și piper

Mod de preparare

Toacă mărunt ceapa și călește-o în ulei. Adaugă ciupercile champignon tăiate felii. Călește totul cu un praf de sare pentru 5 minute. Acoperă cu capac. Scopul este de au lăsa să se evapore sucul lăsat de ciuperci, pentru că acolo este gustul, aroma și savoarea. Pune 3-4 căni cu apă, acoperă și lasă să fiarbă la foc mic. 

Rumenește făina într-o tigaie, fără grăsime. Când făina devine ușor aurie, adaugă laptele și amestecă energic pentru a evita cocoloașele. Pune smântâna și amestecă. Ține pe foc, amestecând, până ajunge la consistența unei creme Când dai cu lingura să vezi fundul tigăii. Pune în sos un polonic, două din supa în care fierb ciupercile. Amestecă și răstoarnă totul în oala de supă, peste ciuperci. Verifică ca ciupercile să fie complet fierte

Fierbe totul pentru 5 minute. Dă deoparte și cu un blender vertical pasează bine.  Ar trebui să aibă consistența ideală. Potrivește de sare și adaugă piper proaspăt măcinat (neapărat proaspăt măcinat). Pentru siguranță scoate înainte o ceașcă de apă din supă. O adaugi dacă este necesar să o faci mai fluidă. 

Servește cu pătrunjel proaspăt presărat deasupra. Pur și simpli, încântător! 

Ciuperci cu ricotta și nucă (rețeta Gordon Ramsey)

 

supa crema de ciuperci vegana

Supă cremă de ciuperci de post (vegan)

Supa cremă fără lapte și fără smântână este o experiență pe care trebuie să o încerci. În această rețetă nu am folosit nici măcat variantele vegane la lapte. Și este absolut delicioasă!  

Ingrediente

  • 1 kg de ciuperci (brune sau porcini) 
  • 2 linguri de ulei (vegetal – nu folosi ulei de măsline) 
  • 1 cățel mic de usturoi, curățat, întreg
  • 1 ceapă, tăiată mărunt
  • 1 praz, feliat (doar partea albă – poți folosi și două fire de praz)
  • Cimbru uscat
  • ½ de cană de vin alb
  • 3 căni de supă de legume (o poți prepara și din cul concentrat) 
  • O lingură de zeamă de lămâie
  • Sare, piper negru
  • Crutoane pentru servit

Mod de preparare

Toacă ciupercile. Le poți lăsa întregi fără să scoți piela pălăriilor. Încălzește uleiul într-o oală medie. Prăjește usturoiul, ceapa și prazul până se înmoaie. Adaugă cimbrul. Pune ciupercile și continuă să călești totul împreună câteva minute. Adaugă vinul alb și așteaptă să dea în clocot. Lasă la fiert până se evaporă vinul. 

Pune supa de legume și lasă la fiert 10-15 minute după ce începe să clocotească. Folosește un mixer vertical pentru a omogeniza supa. Asezonează cu câteva picături de suc de lămâie și sare și piper. Gata! 

Pune supa în castroane.  Excelentă cu crutoane sau felii de pâine prăjită frecate cu mujdei înainte. Pur și simplu delicios! 

⭐ Supa de conopidă cu lapte de cocos

supa rcremă de ciuperci portobello

Supă cremă de ciuperci, rețeta lui Jamie Oliver 

Una dintre marile calități ale rețetelor lui Jamie Oliver este simplitatea lor și modul foarte simplu de gătire. Cea de mai jos este dovadă în plus.

Ingrediente 

  • 2 cepe
  • ulei vegetal
  • 1 cub concentrat supă de legume
  • 1/2 legătură cimbru
  • 2 căței usturoi
  • 4 ciuperci portobello mari
  • 100 g orez basmati
  • 1 lingură smântână slabă

Mod de preparare

Toacă ceapa și călește-o într-o cratiță cu ulei. Sfărâmă deasupra cubul de concentrat de supă, adaugă un praf de sare, pune și piper. Pune cimbru și cățeii de usturoi zdrobiți în presă.

Rumenește pe grill pălăriile ciupercilor, pe ambele părți câteva minute. Pune pălăriile și piciorușele peste ceapa călită. Cu o lingură rupe pălăriile în bucăți. Pune orezul și continuă să călești timp de câteva minute. Toarnă 1 litru de apă clocotită și fierbe totul acoperit. 

Folosind un blender vertical, pasează supa cât să ajungă la consistența dorită, apoi asezonați-o după gust. Servește supa cu pâine prăjită frecată cu usturoi. Supa nu are nevoie de lapte sau smântână. Gata. Simplu, bun și sănătos!

Ce ai ales?

⭐ Supă de țelină – 4 rețete foarte gustoase și câteva detalii

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro