Home » Vegetarian & vegan » Rețete de paste fără carne. Despre paste și cum faci aluatul

Rețete de paste fără carne. Despre paste și cum faci aluatul

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 840 vizualizari 24 minute timp estimat

Sunt delicioase toate rețetele de paste fără carne. Pentru mulți dintre noi, pastele reprezintă un fel de mâncare reconfortant și delicios, perfect pentru a ne bucura de o masă rapidă și sățioasă. Cu toate acestea, pentru cei care preferă să evite consumul de carne, poate părea că această opțiune culinară este limitată. Nimic mai greșit! Pastele pot fi transformate în creații culinare uimitoare și fără a adăuga carne în rețetă.

De la combinații savuroase de legume și sosuri aromate, până la alternative proteice și hrănitoare, cu brânză, există o varietate de opțiuni care îți vor satisface pofta și îți vor încânta simțurile.

Secretul unor paste fără carne, dar perfecte din punct de vedere al gustului stă în tipul pastelor pe care le folosești și din ingredientele pe care le asociezi. Evident, brânza este al doilea cel mai important element pentru rețete perfecte. 

Cele mai sănătoase paste

Sunt 7 tipuri de paste, care se califică pentru statutul de cele mai sănătoase tipuri de paste. 

Pastele integrale

Sunt făcute din grâu dur, care au fost incluse printre „alternative”, deoarece se susține că sunt mai sănătoase decât clasicele paste „albă”. Sunt gustoase și au un  indicele glicemic scăzut. Acest lucru permite ca energia carbohidraților (zaharurilor) să fie eliberată încet în sânge, evitând oscilații ale valorilor glicemice. Sunt bogate în fibre, ce ajută la buna funcționare a sistemului digestiv și, prin urmare, contribuie la eliminarea toxinelor din organism.

Pastele de orez

Realizate cu făină de orez sunt ușor digerabile, nu conțin gluten, deci pot fi consumate de cei care suferă de boală celiacă. Au un conținut caloric ușor mai scăzut decât pastele de grâu dur. Au un indice glicemic mai mare decât pastele obișnuite, mai ales dacă sunt preparate din făină de orez rafinată. 

Pastele din Kamut

Kamutul este o tip de grâu bogat în potasiu, magneziu și zinc. Pastele din kamut sunt deosebit de gustoase și, de asemenea, bogate în luteină și carotenoizi utili pentru sănătatea ochilor. 

Ajută la echilibrarea tranzitului intestinal și, de asemenea, sunt recomandate în caz de intestin iritabil. Conțin gluten în cantități mari. 

Pastele din spelta

Pastele din grâul speltă sunt benefice în caz de constipație deoarece au un conținut foarte bogat în fibre, cu o cantitate de trei ori mai mare decat decât pastele obișnuite. Cu cele 330 kcal pe 100 de grame de produs, au cel mai redus conținut caloric din toate, dar oferă senzația de sațietate și purifică organismul. 

Pastele de hrișcă

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, hrișca nu este o cereală, ci o plantă erbacee, cum ar fi quinoa sau amarantul. Pastele de hrișcă sunt bogate în minerale, fibre și oligoelemente care ajută la întărirea sistemului imunitar. Nu conține gluten.

Pastele din făină de leguminoase

Pot fi realizate în mai multe variante: cu făină de fasole, năut și linte (verde sau roșie); prin urmare, au un conținut de proteine ​​mai mare decât oricare alt tip de paste. Principalul avantaj îl reprezintă contribuția semnificativă în scăderea nivelului de colesterol. Pe lângă aceasta, un alt avantaj este timpul de gătit: aproximativ 4-6 minute. Deoarece pot conține făină de grâu dur, nu sunt indicate persoanelor care suferă de celiachie.

Pastele din porumb

Au un gust foarte plăcut și se pretează la numeroase combinații culinare și au multiple calități din punct de vedere nutrițional. Datorită fibrelor, pastele de porumb sunt un ajutor valabil împotriva constipației, dar și o frână asupra nivelului ridicat de glucoză din sânge. În cele din urmă, nu lipsesc antioxidanții precum carotenoizii și aminoacizii prețioși precum leucina.

5 rețete de paste fără carne de care te vei îndrăgosti

Oricând ai poftă de ceva cu adevărat bun, o porție de paste se poate dovedi un adevărat festin, mai ales că sunt atât de versatile, putând fi practic combinate cu aproape orice.

  • Paste fără carne cu brânză și praz
  • Paste fără carne cu sos alb și ciuperci (vegane)
  • Spaghete cu smântână 
  • Spaghete cu sos de primăvară
  • Supă de paste

paste cu samantana

Paste fără cane cu brânză și praz

Folosește orice fel de brânză. Ideal este să utilizezi un amestec de branzeturi tari și, evident, parmezan. Sunt ideale spaghetele, dar poți încerca orice fel de forme de paste (penne, tagliatelle, pappardelle). 

Ingrediente:

  • 400 paste; 
  • o lingură ulei de măsline;
  • 300 g praz, tăiat bucăți/rondele;
  • 100 g brânzeturi amestecate; 
  • ierburi aromatice (busuioc, pătrunjel, mărar etc.);
  • parmezan ras pentru servire.

Mod de preparare

Se încălzește uleiul într-o tigaie mare antiaderentă. Se adaugă prazul și 2 linguri de apă, și se fierbe timp de aproximativ 10 minute până când începe să se înmoaie.

Între timp, fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se scurg de excesul de apă, păstrând însă o cană din cantitatea de lichid. Încorporează brânza în praz, adăugând o parte din apa păstrată.

Asezonează cu sare/piper după gust și amestecați ușor până când brânza este topită. Adaugă amestecul în paste și amestecă. Servește-le fierbinți, presărând parmezan ras deasupra.

paste cu ciuperci

Paste fără carne cu sos alb și ciuperci (vegane)

Sosul alb care se folosește la aceste paste se prepară în mod obișnuit cu smântână de gătit, însă există și versiuni vegetale ale acesteia. Însă ce facem cu gustul de brânză, după care tânjesc atât de mulți? E simplu: fulgii de drojdie inactivă oferă același gust! Mai mult, ajută la îngroșarea sosului.

Ingrediente

  • 300 gr paste;
  • 200 gr ciuperci;
  • 2 căței de usturoi;
  • 250 ml smântână de gătit vegetală;
  • 50 gr fulgi de drojdie inactivă;
  • sare, după gust;
  • pătrunjel pentru decor.

Mod de preparare

Pune pastele la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Între timp, pisează cățeii de usturoi și călește-l timp de 2 minute într-o tigaie cu puțin ulei. Adaugă peste ei ciupercile spălate și tocate și lasă totul pe foc mic până se înmoaie.

Adaugă peste usturoi și ciuperci smântâna vegetală, sare și piper și lasă pe foc încă 5 minute, amestecând ușor. Pentru a oferi sosului gustul de brânză, adaugă treptat fulgii de drojdie și amestecă până când sosul se îngroașă.

După ce sunt gata pastele, strecoară-le și pune-le în tigaie. Amestecă bine cu ciupercile și sosul și mai lași pe foc 2-3 minute. La final, pui în farfurii și decorezi cu pătrunjel.

Bine de știut

Numită și „parmezanul veganilor”, drojdia inactivă oferă preparatelor un gust de brânză și poate fi folosită în sosuri, peste cartofii prăjiți, în salate sau pe popcorn.

paste fara carne

Spaghete cu smântână 

Mâncarea bună este simplă! Mâncarea bună se face cu dragoste și pasiune, iar combinațiile între ingrediente simple, normale, pe care le are oricine, oricând în frigider, sunt cele mai bune. Dovada aceasta rețetă de paste fără carne cu smântână, rețetă care a înnebunit internetul și care este una dintre cele mai căutate rețete ale momentului. Și nu degeaba! Se pare că sunt tare bune…

Combinația de brânză și smântână fac aceste spaghete cu smântână foarte cremoase, extrem de bune pentru cină sau pentru prânzul de duminică din familie.

Ingrediente

  • 500 de grame de spaghete din grâu dur;
  • 3 linguri de ulei;
  • 3 căței de usturoi;
  • 200 de grame de smântână grasă;
  • o cană de supă de pui (am un secret la detaliile de preparare); 
  • 200 de grame de brânză grasă rasă (poți folosi orice brânză vrei, doar să fie bine uscată și grasă);
  • sare și piper negru;
  • o linguriță rasă de nucșoară; 
  • o linguriță de cimbru uscat;
  • pătrunjel proaspăt sau frunze de arpagic; 
  • parmezan ras pentru final.

Mod de preparare

Într-o oală mare cu apă pune pastele la fiert, conform instrucțiunilor, până rămân al dente. Scurge apa și păstrează o cană de apă în care au fiert pastele, iar acestea se țin la cald. Nu se spală, nu se clătesc… Nu-i nevoie!

Într-o tigaie mare pune uleiul și usturoiul mărunțit. Gătește usturoiul până simți aroma, circa un minut, apoi adaugă cimbrul și nucșoara și imediat smântâna, supa de pui, și jumătate din apa păstrată în care au fiert pastele.

Dacă nu ai supă de pui pune o cană de lapte în care ai pus un cub de concentrat de pui.

Lasă sosul să ajungă la fierbere și adaugă pastele și amestecă până când sunt complet acoperite cu sos. Dă deoparte și adaugă brânza rasă. Pune sare și piper. Dacă crezi că este nevoie mai adaugă apă din cea în care au fiert pastele.

Servește imediat cu puțin parmezan ras, proaspăt sau fire de arpagic tocat.

paste de primavara fara carne

Spaghete cu sos de primăvară

Se prepară simplu și sunt absolut delicioase. Acest fel de mâncare aduce primăvara și este gata în doar 15 minute.

Ingrediente

  • 400 g spaghete;
  • 300 g roșii cherry (proaspete sau din conservă – alege rolii tocate în suc propriu)
  • 20 g frunze busuioc; 
  • 1 lingură capere;
  • 1 pumn măsline negre;
  • 2 linguri ulei măsline;
  • un pumn parmezan.

Modalitate de preparare:

Fierbe pastele făinoase conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Păstrează o ceașcă de apă și apoi scurge pastele. 

Combină restul ingredientelor într-o tigaie și gătește-le 5-7 minute la foc potrivit. Adaugă pastele și completează cu apa păstrată de la paste. Asezonează cu sare și piper după gust. Servește cu parmezan ras.

Bine de știut: 

Pune un ardei iute mărunțit și, dacă vrei adaugă în sosul de rosii și 2-3 ardei grași copți, curățați și tocați mărunt înainte. 

Supă de paste

Este un altfel de mâncare de paste fără carne. O să-ți dorești să o pregătești doar dacă vei citi rețeta. Gustul este perfect, este sățioasă și îți dă acea stare bune pe care doar preparatele de timp comfort food o oferă. Condimentul este cheia, iar un strop de ulei de măsline la final și puțină brânză tare și tăioasă vor duce supa de paste la superlativ. 

Ingrediente

  • 1 lingură ulei de măsline;
  • 1 ceapă, tocată
  • 3 crenguțe de rozmarin, tocate;
  • 3 căței mari de usturoi, zdrobiți;
  • 2 linguri de roșii pasate;
  • un praf de fulgi de ardei iute, plus extra pentru servire (dacă vrei);
  • 400 g roșii tocate; 
  • 2 conserve de 400 g năut sau fasole albă boabe, scurse bine;
  • 150 g paste scurte, cum ar fi tubetti sau macaroane;
  • 1 cub de legume sau supă de pui;
  • 25 g parmezan ras, plus o coajă pentru pus în supă;
  • 150 g spanac, tocate grosier; 
  • 1 lamaie; 
  • ulei de măsline extravirgin și brânză rasă, în plus, pentru servit.

Mod de preparare

Încinge uleiul într-o tigaie mare și adâncă la foc mediu. Adaugă ceapa și gătește aproximativ 5 minute, până când devine translucidă. Amestecă rozmarinul și usturoiul și ține pe foc încă un minut, amestecând pentru a te asigura că usturoiul nu se arde. Adaugă piureul de roșii și un praf de fulgi de ardei iute. Se amestecă și se fierbe timp de câteva minute.

Pune roșiile tocate și sucul lor, năutul (sau fasolea boabe) și pastele. Adaugă cubul de concentrat în oala, coaja de parmezan și 1 litru de apă. Pune sare și piper și amestecă. Lasă să fiarbă și gătește timp de 10-15 minute sau până când pastele sunt aproape fierte.

Adaugă spanacul, amestecând până când frunzele se ofilesc, acest lucru ar trebui să dureze doar câteva minute. Ar trebui să arate ca o ciorbă groasă, dacă dacă s-a îngroșat prea mult, adaugă puțină apă. Pune coaja de lămâie și jumătate din parmezan ras. Potrivește de gust cu lămâie, sare, piper și praf de chilli.

Se pune în boluri și se servește cald (nu fierbinte) cu brânză rasă, fulgi de ardei iute și stropi de ulei deasupra.

Cum faci aluatul pentru paste în casă

Indiferent că vorbim despre tagliatelle, fettuccine, ravioli sau alte tipuri de paste, cele făcute în casă sunt cele mai bune (îți vine să le mănânci doar cu puțin ulei de măsline, sare și parmezan). Se fac repede și ușor…

La prepararea aluatului pentru paste vei avea nevoie, pe lângă sare și piper, de alte două ingrediente: ouă și făină. Dacă faci paste vegane, poți folosi apă carbogazoasă în loc de ou, echivalentă cu gramajul unui ou. Raportul perfect este de un ou la 100 de grame de făină, adică o porție normală de paste.

Amestecă mai întâi ingredientele cu o lingură de lemn și apoi frământă manual 15 -20 minute sau 5-8 minute dacă folosești mixerul cu paleta de frământat sau mașina de pâine. Pune apoi aluatul  în frigider pentru o jumătate de oră, prin răcire, se activează glutenul și coca va deveni elastică. Presară apoi făină pe masă și frământă din nou aluatul, apoi întinde-l bine cu sucitorul.

Foile trebuie să fie mai subțiri, pentru ca apoi să le tai cu cuțitul pentru pizza. Folosește-le proaspete – punându-le la fiert în apă clocotită cu sare, pune-le la uscat în cuptorul cald sau congelează-le pentru a le folosi mai târziu.

Acum ai tot ce-ți trebuie ca să pregătești cele mai bune paste fără carne.

⭐ Sarmale turcești în foi de viță. Și povestea despre dolmas

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro