Home » Vegetarian & vegan » Loboda, spanacul franțuzec. 5 rețete de neratat

Loboda, spanacul franțuzec. 5 rețete de neratat

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 184 vizualizari 19 minute timp estimat

Loboda, cunoscută în bucătăriile rafinate ca „spanacul franțuzec” este una dintre ofertele primăverii. Plantă comestibilă, loboda face parte din familia Amaranthaceae. Cele două varietăți principale sunt loboda verde (Amaranthus viridis) și loboda roșie (Amaranthus cruentus). Loboda verde are frunzele verzi și mici, gust proaspăt, păcut. Loboda roșie are frunzele mai mari, cu o nuanță mai roșie sau purpuriu închis și are un gust mai pronunțat și distinct față de loboda verde.

Ambele varietăți sunt bogate în nutrienți și aduc multiple beneficii pentru sănătate. Loboda este o sursă excelentă de vitamine (cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitamina K), minerale (cum ar fi fier, calciu, magneziu) și antioxidanți. În plus conține clorofilă, probabil una dintre cele mai important substanțe existente pe Terra. Conținutul ridicat de fibre din lobodă poate stimula sănătatea digestivă și poate preveni constipația. Nutrienții precum potasiul și magneziul din lobodă pot contribui la sănătatea inimii și la menținerea tensiunii arteriale în limite normale. Calciu și vitamina K poate ajuta la menținerea sănătății oaselor și la prevenirea osteoporozei., iar vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor și poate ajuta la menținerea unei vederi bune. 

Cum mâncăm loboda

Loboda apare printre primele primăvara, dar poate fi găsită în toată perioada sezonului cald, până spre mijlocul toamnei. Alege ca atunci când prepari termic loboda să folosești și părțile de tulpini ale acestia, chiar dacă la prima impresie ar putea fi mai tari. Sunt pline de nutrienți și foarte bogate în fibre.  Și una și alte dintre variante poate fi consumată proaspătă în salate, dar pot fi și gătite în supe, ciorbe, tocane sau în combinație cu alte legume sau ca un substitut sănătos și gustos pentru alte frunze verzi. 

Practic poți găti loboda exact la fel cum faci și cu spanacul cu o importantă unică diferență. Frunzele de lobodă sunt mult mai fragede, astfel că acestea nu au nevoie să fie fierte sau opărite. Acestea se gătesc rapid, în doar câteva minute, indiferent de modul în care alegi să le prepari. Nu în ultimul rând, frunzele de lobodă au proprietatea de a elimina toxinele din organism, având de asemenea un efect ușor laxativ. 

Suntem obișnuiți să punem lobodă în ciorbe le primăvară, ceea ce este foarte bine, dar loboda poate fi gătită și în stil franțuzesc, în combinație cu aluaturi, sub formă de sote sau salată. Ideile sunt puțin mai jos, în colecția de rețete. 

  • Sote de lobodă
  • Salată de lobodă
  • Pesto de lobodă
  • Risotto cu lobodă
  • Plăcintă cu lobodă

Sote de lobodă

Este un fel de mâncare foarte fin pe care-l poți servi alături de ouă ochiuri (încearcă cu ouă de prepeliță) sau friptură de pui. Merge perfect simplu alături de friganele. Oricare dintre combinații sunt perfecte. 

Ingrediente: 

  • 2 linguri de făină;
  • 200 ml lapte;
  • ½ linguriță cu sare;
  • piper negru; 
  • 500 g lobodă (circa 6-7 legături – dintre care două de lobodă roșii); 
  • 50 g unt; 
  • 150 g parmezan ras; 
  • 1-2 căței de usturoi:
  • câteva fire de leuștean verde.

Mod de preparare:

Sotează în untul topit usturoiul tocat fin. Adaugă făina, călește puțin, pune laptele și amestecă, până rezultă un sos fin și ca o smântână groasă. Dacă sosul de bază este prea gros, mai adaugă lapte. Adaugă parmezanul și amestecă până se topește. Adaugă frunzele de lobodă tocate grosier înainte și continuă să gătești înca 2-3 minute. La final pune sare și piper, după gust și leușteanul tocat mărunt. 

salata de loboda

Salată de lobodă

Ideală pentru a profita de toți nutrienții din lobodă și pentru a te bucura de o explozie de culori. 

Ingrediente:

Pentru salata

  • 3-4 legături de lobodă roșie și verde foarte proaspete (le poți revitaliza ținându-le în apă, 30 de minute înainte de ale pune în salată); 
  • o legătură de mărar; 
  • sare, piper; 
  • un ardei iute mic, proaspăt; 
  • o salată verde medie;
  •  două legături de ceapă verde.

Pentru dressing

  • sucul de la o limită; 
  • coajă de la o limită; 
  • un gălbenuș de ou; 
  • o linguriță de muștar; 
  • o linguriță de miere; 
  • 4 linguri de ulei; 
  • 2 linguri de iaurt gras; 
  • sare, piper; 
  • frunze de pătrunjel.

Într-un blender pune gălbenușul, muștarul, iaurtul și uleiul. Omogenizează. Vei obține un sos fin, ca o smântână subțire. Adaugp mierea, și sucul și coaja de limetă. Omogenisează. Transferă dressingul într-un borcan cu capac și lasa-l la rece, până vei servi salata. 

Spală frunzele și rupele în bucăți potrivite, pe cele mai mari. Loboda nu trebuie ruptă. Toacă ceapa verde și ardeiul iute. Acesta din urmă foarte fin. Toacă și mărarul, pune frunzele într-un bol, adaugă ceapă și ardeiul iute. Pune 3-5 linguri de dressing, amestecă ușor. Pune mărarul. Împarte salata în 4-5 porții și picură pe fiecare câte o lingură suplimentară din dressing-ul preparat. Poți adăuga pe deasupra nuci măcinate. Delicios!

Ce rămâne se poate păstra 2-3 zile. 

pesto de loboda

Pesto de lobodă

Pesto este un sos italian, originar din regiunea Liguria, care este folosit frecvent în bucătăria italiană pentru a condimenta paste, sandwich-uri, salate sau alte preparate culinare. Sosul de pesto are o consistență netedă și o culoare verde intensă și are la bază busuiocul. În această rețetă am înlocuit parțial busuiocul cu lobodă verde. 

Ingrediente

  • 400 g lobodă;
  • 1 legătură de pătrunjel;
  • 1 legătură de busuioc; 
  • 50 g nuci coapte;
  • 50 g semințe de pin prăjite;
  • 30 g parmezan ras;
  • 2 căței de usturoi;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • ½ linguriță de sare;
  • ¼ linguriță de piper.

Mod de preparare

Îndepărtează tulpinile groase și păstrează doar frunzele de lobodă. Procedează la fel cu busuiocul și pătrunjelul. Pune loboda, busuiocul, pătrunjelul, nucile, semințele de pin și usturoiul zdrobit în blender. Amestecă până ce încep să se transforme într-o pastă. Adaugă uleiul, parmezanul și sarea. Când compoziția devine omogenă, pesto este gata. Potrivește de sare dacă e nevoie, adaugă piperul și transferă în borcănele închise etanș, ce pot fi depozitate în frigider până la patru săptămâni.

risotto cu loboda

Risotto cu lobodă

Risotto este cunoscut pentru consistența sa catifelată și pentru aromele bogate, și poate fi preparat în diverse variante, în funcție de ingredientele adăugate. Iată cum se prepară un risotto cu lobodă. 

Ingrediente

  • 750 ml supa caldă de legume sau supă de pui;
  • 200 g lobodă (4-5 legături); 
  • o legătură de pătrunjel;
  • 3 linguri ulei de măsline;
  • 10 g unt;
  • 1 crenguță de cimbru;
  • 1 praz, partea albă tocată mărunt; 
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt;
  • 150 g orez arborio risotto:
  • 75 ml vin alb sec; 
  • Parmezan extra pentru a servit; 
  • ½ lamaie, cu coajă și zeama
  • 2 linguri smântână de gătit; 
  • nucșoară.

Mod de preparare:

Pune supa într-o cratiță și adu-o la fierbere. Pune frunzele de lobodă și pătrunjel într-o sită și pune-le în lichidul care fierbe pentru un minut. Scurge bine frunzele opărite. Pasează-le cu un cuțit sau cu un blender. Adăugă 2 linguri de ulei de măsline și 1 lingură de supă, apoi amestecă până obții un piure fin și lăsă deoparte.

Încinge uleiul rămas într-o tigaie mare antiaderentă și pune jumătate din unt, frunzele de cimbru, prazul tocat mărunt și usturoiul și asezonează. Gătește 4-5 minute. Adaugă orezul, amestecând pentru a se îmbrăca în amestecul de usturoi și gătește timp de 2 minute până devine translucid. Pune vinul și gătește încă 2 minute până se evaporă alcoolul. Adăugați supa caldă și gătește până se absoarbe, amestecând continuu, timp de 20-30 de minute, până când orezul devine cremos. 

Ia tigaia de pe foc și adaugă restul de unt, parmezanul, cea mai mare parte din coajă de lămâie, sucul de lămâie și smântâna. Amestecă și adaugă și piureul de lobodă, apoi condimentează bine cu nucșoară proaspăt rasă. Servește cu parmezan deasupra. 

placinta

Plăcintă de lobodă

O combinație simplă și foarte gustoasă.

Ingrediente

  • 500 g făină;
  • 125 g untură;
  • 200 g iaurt;
  • 1ou;
  • 1 pliculeț drojdie uscată.

Pentru umplutură:

  • 600 g lobodă;
  • 100 g unt;
  • 300 g brânză feta;
  • 2 linguri de smântână;
  • 2 linguri de parmezan;
  • 2 ouă crude;
  • piper.

Mod de preparare

Amestecă untura cu făina cernută și drojdia până ce obții un aluat nisipos, apoi adaugă oul bătut cu sarea și iaurtul. Dă la frigider zece minute. Între timp, spală loboda. Pune-o pe toată în apă clocotită (dată deoparte de pe foc) pentru 30 de secunde apoi scurge-o rapid și pune-o într-un bol adânc. Adaugă peste lobodă două ouă bătute, brânza fărâmițată, parmezanul și smântâna. Presară piper și amestecă toate ingredientele. 

Împarte aluatul în două și întinde cele două jumătăți. Pune una din foi ca bază. Toarnă amestecul de lobodă. Așază și cealaltă foaie de aluat. Unge foaia cu un gălbenuș bătut cu o lingură de apă și presară cristale de sare grunjoasă. Coace-o 40 de minute la foc potrivit până se aurește.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro