Home » Vegetarian & vegan » Ardei umpluți de post – 3 rețete savuroase

Ardei umpluți de post – 3 rețete savuroase

Autor: Andrei Toma
0 comentariu 188 vizualizari 16 minute timp estimat

Am făcut ardei umpluți de post folosind trei dintre cele mai gustoase rețete. Fiecare dintre cele trei variante de ardei umpluți de post are ceva unic, care diversifică gustul final, dar toate sunt delicioase și sănătoase. 

⭐ Ardei umpluți. 15 secrete și câteva rețete

ardei umpluți de post

Ardei umpluți de post cu vinete și ciuperci  

Rețeta este atât de bună, încât depășește limitele perioadei de post, și poate deveni una dintre variantele de ardei umpluți pe care să le faci pur și simplu, doar pentru că sunt incredibil de gustoși, cu o savoare cu totul aparte. 

Preparați în astfel această rețetă de ardei umpluți de post este o mâncarea prețioasă, atât pentru aportul de minerale și vitamine pe care-l aduce, cât și pentru gustul bogat și cremos al umpluturii. 

Ingrediente

  • 6-8 ardei grași mari;
  • 2 ceape, tocate fin (poți adăuga și 2-3 legături de ceapă verde);
  • 1 morcov mare, ras prin răzătoarea mică;
  • 1 jumătate de rădăcină de țelină, rasă prin răzătoarea mică;
  • 2 vinete medii, tăiate cubulețe mici (dacă sunt rtinere le poți lăsa cu tot cu coajă);
  • 200 g ciuperci, tocate mărunt;
  • 200 g orez;
  • 3 roșii mari, tăiate cubulețe mici;
  • Verdețuri proaspete (pătrunjel sau mărar), tocate;
  • 3 linguri de ulei de măsline;
  • Sare și piper după gust.

Pentru sosul ardeilor

  • O lingură de făină; 
  • O lingură de pastă de tomate;
  • Apă (supa de legume);
  • Sare, piper, o foaie de dafin, crenguțe de cimbru uscat.

Mod de preparare

Spală ardeii și taie partea de sus a fiecărui ardei pentru a îndepărta căpăcelele. Scoate semințele și toate membranele din interiorul ardeilor și clătește-i bine. 

Într-o tigaie mare, încinge 2 linguri de ulei de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa și călește-o până devine translucidă. Adaugă apoi morcovul, țelina și vinetele și călește-le împreună timp de aproximativ 10 minute, până când legumele încep să se înmoaie. Pune puțină apă, dacă este nevoie. 

Adaugă ciupercile tocate și orezul în tigaie și amestecă bine. Călește-le împreună timp de încă 2-3 minute și adaugă puțină apă sau supă de legume. Adaugă roșiile cubulețe și amestecă. Condimentează cu sare și piper după gust și lasă umplutura să fiarbă la foc mic timp de 10 minute, amestecând ocazional. Îndepărtează tigaia de pe foc și adaugă verdețurile tocate (pătrunjel sau mărar). Amestecă bine.

Umple fiecare ardei și presează ușor pentru a compacta umplutura. Așază ardeii umpluți într-o tavă. Separat coleste făina cu o lingură de ulei. Pune pasta de tomate, amestecă și stinge sosul cu apă sau supă de legume. Pune frunza de dafin, cimbrul și fierbe totul cateva minute. Toarnă sosul peste ardeii din tava pregătită, dar fără să-i acopere. 

Acoperă tava cu folie de aluminiu și coace la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 40-45 de minute sau până când ardeii sunt moi. După ce ardeii sunt gata copti, scoate tava din cuptor și lasă-i să se răcească puțin înainte de a-i servi. Poți decora cu verdeață tocată proaspătă înainte de servire.

⭐ Tot ceea ce trebuie să știi despre ardei iute

ardei de post umpluti cu arpacas

Ardei umpluți de post cu arpacaș

Această rețetă este o veritabilă bucurie. Gustul, textura, aroma sunt perfecte. În plus, este foarte sănătoasă, datorită conținutului de arpacaș. 

Ce este arpacașul?

Arpacașul este un aliment versatil, accesibil și ușor de preparat, potrivit pentru diverse rețete precum supe, ciorbe, umpluturi, tocănițe, salate, garnituri și chiar deserturi. În România, este adesea utilizat ca ingredient principal în colivă, dar poate înlocui cu succes orezul în numeroase preparate culinare.

Arpacașul este obținut prin decorticarea boabelor de orz, grâu sau mei. Eliminarea stratului exterior al boabelor (germenii și tărâțele) păstrează un bob încă nutritiv, bogat în fibre, dar cu concentrații mai reduse de micronutrienți, cum ar fi vitaminele și mineralele. Cel mai bun este arpacașul din orz. 

Orzul (Hordeum Vulgare) este una dintre cele mai vechi cereale, cu origini în Orientul Mijlociu, cultivată încă dinainte de anul 10.000 î.Hr. în această regiune și în Peninsula Coreeană între anii 1.500-850 î.Hr. A fost apoi răspândită în Grecia și în alte zone ale Europei de Sud între anii 5.000-6.000 î.Hr.

La fel ca și alte cereale integrale, orzul conține antinutrienți – compuși naturali sau sintetici care pot interfera cu absorbția nutrienților în organism. De aceea, atunci când folosești arpacaș din orz, este recomandat să-l lași la înmuiat pentru a reduce concentrația de antinutrienti.

Arpacașul, indiferent de cereala din care provine contribuie la creșterea senzației de sațietate datorită conținutului său bogat de fibre și poate avea numeroase beneficii asupra sănătății. 

O porție de 150 g de arpacaș gătit (orz perlat) furnizează aproximativ 193 de calorii și conține, printre altele, 44.3 g carbohidrați, 6 g fibre, 0,7 g grăsimi și 3,5 g proteine. De asemenea, conține cantități mici din vitamina B1, vitamina K, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu și zinc. Consumul regulat de arpacaș poate regla tranzitul intestinal, reduce riscul de boli de inimă precum hipertensiunea arterială și colesterolul LDL („rău”), controla nivelul de zahăr din sânge și contribui la îmbunătățirea producției de insulină.

Ingrediente pentru ardei umpluți cu arpacaș

  • 6 ardei grași mari;
  • 2 ceape, tocate fin;
  • 1 morcov mare, ras prin răzătoarea mică;
  • 200 g ciuperci, tocate mărunt
  • 150 g arpacaș;
  • 2 roșii mari, tăiate cubulețe mici (sau o cutie de roșii în suc propriu); 
  • Verdețuri proaspete (pătrunjel sau mărar), tocate;
  • 3 linguri de ulei de măsline,
  • 2-3 căței de usturoi tocați mărunt;
  • Sare și piper după gust, o linguriță de zahăr.

Mod de preparare

Pune arpacașul la înmuiat cu o oră – două înainte să te apuci de gătit. Spală ardeii și taie partea de sus a fiecărui ardei pentru a îndepărta căpăcelele. Scoate semințele și toate membranele din interiorul ardeilor și clătește-i bine. 

Într-o cratiță, pune arpacașul și apa în raportul de 1:2 și fierbe-l până când este fiert și absoarbă apa. Lasă-l apoi să se răcească. Într-o tigaie mare, încinge 2 linguri de ulei de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa și călește-o până devine translucidă. Pune usturoiul. Adaugă apoi morcovul și ciupercile și călește-le împreună timp de aproximativ 5-7 minute, până când legumele încep să se înmoaie.

Adaugă roșiile cubulețe și arpacașul fiert în tigaie și amestecă bine. Condimentează cu sare și piper după gust și lasă umplutura să fiarbă la foc mic timp de 5-7 minute, amestecând ocazional. Adaugă verdețurile tocate (pătrunjel sau mărar) și amestecă bine. Pune și o linguriță de zahăr ca să completezi cusutul și să tai aciditatea roșiilor. 

Umple fiecare ardei cu umplutura preparată și presează ușor pentru a compacta umplutura. Procedează ca la rețeta anterioară și prepară un sos. Pune ardeii în tavă, pune sosul și coace-i, 30 de minute sau până când ardeii sunt moi.

ardei umpluti

Ardei umpluți de post, simpli și buni (fără orez)

Este varianta cea mai simplă., dar excepțional de gustoasă. Dacă chiar vrei poți înnobila rețeta adăugând stafide și parmezan ras în compoziție. Sigur, în acest caz nu va mai fi de post, dar alegerea îți aparține. 

Ingrediente

  • 6-8 ardei grași mari;
  • 3 cepe mari tocate mărunt; 
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți; 
  • 1 morcov mare, ras pe răzătoarea fină; 
  • 3 dovlecei mare, tăiat cubulețe mici; 
  • O cutie de roșii în suc propriu (300 g)
  • O cutie de fasole boabe albă fiartă (200 g)
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • 1 linguriță de boia de ardei dulce
  • Sare și piper după gust
  • 500 ml supă de legume. 

Mod de preparare

Spală ardeii și taie partea de sus a fiecărui ardei pentru a îndepărta căpăcelele. Scoate semințele și toate membranele din interiorul ardeilor și clătește-i bine. 

Într-o tigaie mare, încinge 2 linguri de ulei de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa și călește-o până devine translucidă. Adaugă usturoiul și călește încă 1 minut. Adaugă apoi morcovul, dovlecelul și fasolea boabe (bine spălată și scursă) și călește le împreună timp de aproximativ 5-7 minute, până când legumele încep să se înmoaie.

Adaugă roșiile, pasta de tomate, boiaua de ardei dulce și amestecă bine. Condimentează cu sare și piper după gust și lasă amestecul să fiarbă la foc mic timp de 5 minute, amestecând ocazional. Umple fiecare ardei cu umplutura preparată și presează ușor pentru a compacta umplutura.

Preparaă un sos, cu supa de legume. Pune ardeii în tava care merge la cuptor, pune sosul, acoperă tava cu folie de aluminiu și coace la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 40-45 de minute sau până când ardeii sunt moi și umplutura este fiartă.

Această rețetă de ardei umpluți de post fără carne este plină de arome și texturi delicioase și este perfectă pentru a fi savurată ca fel principal.

Poți înlocui fasolea boabe cu năut sau linte. De fiecare dată va fi altceva. Pune vedeți din belșug în compoziția de umplutură, ideal mărar și pătrunjel, dar poți încerca și tarhon proaspăt.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro