Astăzi îți propunem o rețetă de sărmăluțe din Republica Moldova! Carnea de vită, de porc, varza, cartofii și cerealele predomină în bucătăria moldovenească. De-a lungul timpului, gastronomia din această țară a suferit influența bucătăriilor rusă, ucraineană, bulgară, turcă, evreiască, greacă și găgăuză. În afară de sarmale, colțunașii, mămăliga, ciorbele, cozonacii și plăcintele învârtite au rețete aproape identice cu ale preparatelor noastre ce poartă aceleași nume
Rețeta este pentru 8 porții. Timp de preparare: 4 ore și 30 de minute.
INGREDIENTE
500 g carne tocată amestec
4 morcovi
4 rădăcini de păstârnac
3 cepe
1 legătură pătrunjel verde
100 g orez
Câteva felii de șuncă
500 ml suc de roșii
20 foi de varză acră
15 frunze de viță
2-3 linguri ulei
1 dovleac pentru plăcintă
Condimente (piper, cimbru)
Sare
1 pahar vin dulce sau demisec
MOD DE PREPARARE
- Cureți și speli legumele. Tai ceapa mărunt. Dai morcovul și păstârnacul pe răzătoarea mare. Călești ceapa, morcovul și păstârnacul în ulei încins. Când s-au înmuiat, adaugi carnea tocată, orezul ales și spălat, pătrunjelul tăiat mărunt și 200 ml suc de roșii. Le fierbi până când scade sosul. Sărezi și condimentezi umplutura după gust, după care stingi focul.
- După ce compoziția s-a răcit, pui câte 1 lingură pe foile de varză și pe frunzele de viță și formezi sărmăluțele. Le așezi într-o cratiță, le acoperi cu apă caldă și le fierbi 30-40 de minute.
- În acest timp, speli bine dovleacul, îi tai capacul și îi îndepărtezi o parte din miez, transformându-l într-o „oală”. Scoți cu grijă sarmalele pe jumătate fierte și le așezi în straturi, în dovleac, presărând peste ele felii subțiri de șuncă și puțin cimbru. Stropești sarmalele cu sucul de roșii rămas, cu vinul și completezi cu apă cât să le acopere.
- Așezi dovleacul într-o tavă, acoperindu-l cu capacul și îl introduci în cuptor, la foc mic, pentru 3 ore. Servești sărmăluțele cu smântână.
SFAT: Poți prepara și variante de post ale sărmăluțelor, cu ciuperci, soia, orez sau bulgur.
❤️ Încearcă și aceste rețete din revista #Practic în Bucătărie!
De post: Sarmale cu linte și năut
Pentru vegetarieni: Sarmale cu rădăcinoase
Sarmale turcești în foi de viță. Și povestea despre dolmas
Sursă foto: 123rf.com, arhiva revistei #Practic în Bucătărie

