Home » Blog » Beneficiile ciupercilor. Surse importane de vitamina D și proteine

Beneficiile ciupercilor. Surse importane de vitamina D și proteine

Autor: Diana Colcer
1 comentariu 168 vizualizari 6 minute timp estimat

Merită să știi totul despre beneficiile ciupercilor.  Champignon, pleurotus, shiitake, gălbiori, hribi, bureți, indiferent pe care le preferi, toate soiurile de ciuperci sunt pline de nutrienți esențiali! Sunt gustoase și versatile, mai ales când ții post și le poți găti în fel și chip.

Foarte nutritive, dar sărace în calorii, ciupercile sunt înzestrate cu proprietăți remarcabile: reglează activitatea ficatului, întăresc imunitatea, stimulează metabolismul. Descoperă câteva dintre beneficiile ciupercilor, motive  bune de a profita de ciupercile tale preferate.

Bogăție de vitamine

Printre beneficiile ciupercilor s enumără și faptul că sunt singurele vegetale capabile să fabrice vitamina D, ciupercile conțin, în același timp, cantități mari de vitaminele B2, B3, B5, care întăresc oasele, stimulează imunitatea, mențin sănătatea pielii și a sistemului nervos. O porție de 100 de grame de ciuperci ne oferă 15% din necesarul zilnic de vitamina D și peste 30% din necesarul de vitamine B2 și B3. Însă pe lista nutrienților din ciuperci se află și minerale precum fierul, zincul, cuprul și seleniul.

Ajută la slăbit

Au puține calorii (doar 22 la 100 de grame), potolesc foamea pentru multă vreme și, în plus, stimulează metabolismul. Vitaminele B conținute de ciuperci ajută la transformarea alimentelor în energie pentru organism și totodată stimulează arderea grăsimilor.

Întăresc sistemul imunitar

Potrivit studiilor, ciupercile stimulează răspunsul imunitar al organismului. În plus, consumul regulat de ciuperci ne poate feri de cancerul de vezică, în special pe femei, și ajută la combatarea efectelor negative ale radicalilor liberi, grație antioxidanților pe care îi conțin.

Utile pentru vegetarieni și vegani

Dacă vrei să renunți la carne, ciupercile sunt de ajutor, fiindcă au o textură asemănătoare. În plus, conțin și proteine, dar în cantități moderate: maximum 3,5 g/100 g.

⭐ Supă cremă de ciuperci. Rețete, secrete, sfaturi și povești

În continuare, iată 3 rețete cu ciuperci pe care le poți încerca:

Omletă cu ciuperci

omleta cu ciuperci, beneficii ciuperci

Ingrediente (2 porții)

  • 4-5 ouă
  • 50 g unt
  • sare
  • piper
  • 100 g ciuperci champignon
  • 1 ceapă, fin tocată
  • mărar tocat
  • 50 g telemea rasă

Mod de preparare

Se spală bine ciupercile, apoi se feliază fin. Se călește ceapa în unt timp de 1 minut, apoi se adaugă ciupercile, un vârf cuțit sare, piper după gust și se lasă la foc potrivit, acoperite, până când lichidul scade complet. Când lichidul a scăzut, se adaugă verdeața tocată. Într-o tigaie antiaderentă, se adaugă ouăle bătute și se călește omleta, pe o singură parte. Se adaugă amestecul de ciuperci în interior și când este gata se transferă pe o farfurie.  Se presară telemea rasă sau orice altă brânză la alegere.

Paste cu nuci și ciuperci

paste cu ciuperci,bacon si nuci

Ingrediente (4 porții)

  • 500 g paste făinoase
  • 40 g unt
  • 200 g bacon fâșii
  • 2 căței usturoi
  • 2 lingurițe rozmarin tocat
  • 200 g ciuperci, feliate
  • 200 ml creme fraiche
  • 100 g brânză Ceddar, rasă
  • 50 g nuci tocate
  • 1 legătură pătrunjel tocat

Mod de preparare

Gătiți pastele conform instrucțiunilor de pe cutie. Încălziți untul într-o tigaie și adăugați baconul. Gătiți pentru 2 minute până când devine crocant. Adăugați ciupercile, rozmarinul și usturoiul.  Amestecați ocazional și mențineți pe foc pentru 5-6 minute. Adăugați creme fraiche, nucile și brânza rasă. Gătiți încă 2 minute. Adăugați pastele scurse bine peste sos și pătrunjelul tocat. Distribuiți în farfurii și serviți cu parmezan.

Supă de ciuperci cu orz

supa de ciuperci cu orz

Ingrediente (4 porții)

  • 200 g orz
  • 1 1/2 linguri ulei măsline
  • 2 cepe galbene, tăiate cuburi
  • sare
  • piper măcinat
  • 1 morcov mare, tăiat cuburi
  • 2 tije apio, tăiate cuburi
  • 600 g ciuperci
  • 1,2 l supă de pui
  • 2 frunze de dafin
  • 2 lingurițe frunze de cimbru, proaspete
  • crutoane (opțional)

Mod de preparare

Într-o oală, aduceți 900 ml apă la fiert împreună cu orzul. Lăsați focul la mic și mențineți pe foc până când orzul se înmoaie, aproximativ 30-35 de minute. Între timp, încălziți uleiul într-o oală, și adăugați ceapa, 1/2 linguriță sare și 1/8 linguriță piper. Acoperiți vasul cu un capac și gătiți pentru aproximativ 5 minute. Adăugați morcovul și țelina. Fierbeți pentru încă 6 minute. Adăugați ciupercile și măriți flacăra. Gătiți pentru 5 minute și turnați supa. Adăugați foile de dafin și cimbrul. Fierbeți totul neacoperit pentru aproximativ 10 minute. La final, adăugați orzul și eliminați foile de dafin.

Serviți supa caldă cu crutoane.

Text: Angelica Cîlțan, rețete: eCuisine

Sursă foto: 123rf

1 comentariu

Frigărui de cartofi • eCuisine 8 ianuarie 2024 - 9:09 am

[…] doriți să mai adăugați legume, ciupercile se potrivesc de minune cu preparatele cu […]

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro