Home » Blog » 12 idei de creme pentru tort și 10 sfaturi

12 idei de creme pentru tort și 10 sfaturi

Autor: Otilia Ignat
2 comentarii 26,3K vizualizari 39 minute timp estimat

Am adunat cele mai bune 12 idei de creme pentru tort, rețete simple, pe care să le poți face acasă. Orice ai alege va fi un succes. Sunt simplu de făcut, ingredientele sunt și ele accesibile și uzuale. Unele creme necesită o etapă de fierbere, altele doar combinarea unor ingrediente. Am folosit mascarpone, unt, ouă, amidon – doar în câteva situații – ciocolată albă și neagră. Alături de acestea fiecare rețetă are ceva particular, care o face unică și remarcabilă. 

Alege din colecția de idei de creme pentru tort  varianta care ți se potrivește pentru tortul pe care vrei să-l faci, dar ține cont de aceste 10 sfaturi care te vor ajuta să faci alegerile cele mai bune. 

10 sfaturi pentru cele mai bune creme pentru tort

Alege ingrediente de calitate și proaspete și, mai ales respectă cantitățile indicate în rețetă. Poți face mai mult sau mai puțin, dar și atunci împarte sau adaugă corect în cantitățile indicate. Cu toate acestea poți varia în plus sau în minus cu +/-10% cantitățile de zahăr și pudră de cacao. Este la fel de important să respecți timpi de gătire și răcire, acolo unde rețeta cere așa ceva. 

Alege mereu unt nesărat, cu cel puțin 60% grăsime, dacă rețeta nu indică altceva. Procentul de grăsime din unt este important pentru că previne tăierea cremei. Folosește doar unt la temperatura camerei. Acesta trebuie să fie moale, dar să rămână dens.  

Crema de tort cu unt care se taie poate fi reparată folosind alcool. Pune crema tăiată 10 minute în frigider. Pune o lingură de alcool (orică băutură tare) și amestecă cu mixerul la viteza cea mai mică într-un singur loc, apoi treptat cuprinde toată crema. Dacă este nevoie mai adaugă o lingură de alcool. După ce se reface, pune crema la rece și las-o 30-40 de minute. Este important să nu mai amesteci în creme după etapa de răcire, ci doar să o așezi pe blaturile. 

Folosește ciocolată cu cu masă de cacao între 55 – 75%. Poți alege tablete obișnuite de ciocolată sau pe cele de menaj. Evită ciocolata cu lapte, însă pentru că nu va contribui suficient de bine la obținerea unei creme cu densitatea corectă.

Multe rețete conțin frișcă lichidă. Extrem de utilă și versatilă cea mai bună este cea care are cel puțin 25% grăsime. Deși sunt produse pasteurizate, dacă ai posibilitatea să folosești varianta proaspătă este mai bine.  

Laptele este și el un ingredient important. Alege mereu lapte cu cel puțin 3% grăsime. 

Una dintre cele mai bune creme pentru tort este crema custard. Aceasta este, în esență, crema clasică de vanilie pe care o găsim în majoritatea deserturilor. În funcție de consistența ei, crema custard are 2 subdiviziuni – dacă este mai lichidă, turnabilă, îi spunem „cremă anglaise”, iar dacă este ceva mai densă, numai bună de întins pe un blat de tort, îi spunem „crème pâtissière”. Diferența stă în cantitatea de amidon adăugată în cremă și de timpul de gătire. 

Unul dintre secretele reușitei constă în armonizarea cremei, a blatului și a aromelor.Nu folosi niciodată mai mult de două arome diferite pentru un tort. Ține cont că blaturile cu cacao sau ciocolată se potrivesc bine cu creme de ciocolată albă sau neagră, cu cremă de vanilie, iar cele albe, simple, merg cu cremele intens aromate, dar și cu cremă de vanilie. Aroma de vanilie se potrivește blaturilor albe, în timp ce cea de rom merge cu cele cu ciocolată. Ciocolata se combină foarte bine cu lămâie, portocală sau mentă. O cremă de lămâie sau portocale nu necesită alte arome pentru blat.

Cremele cu frișca se potrivesc cu blaturi ușor umede, care nu au nevoie de insiropare, iar cremele cu unt merg bine cu blaturile însiropate. Totuși dacă însiropezi blaturile dense, adică cele făcute doar cu ouă, zahăr și făină), ai grijă să nu transformi în savarine. Pentru cremele de vanilie și caramel, alege blaturile care sunt umede fără să fie nevoie să fie însiropate (de regulă, acestea sunt cele pregătite cu unt sau ulei și lapte sau iaurt). 

Nu ezita să folosești blaturi atipice, precum cele făcute cu morcovi, blaturi roșii cu sfeclă sau coloranți alimentari. Tortul de morcovi se potrivește perfect cu cremă de mascarpone cu ciocolată albă, de exemplu.

Cea mai simpla crema pentru tort

Am ales două rețete care pot intra în categoria cea mai simplă cremă de tort. Ambele sunt idei de creme pentru tort fără fierbere, totodată calificându-se pentru titlul de cremă de tort simplă și rapidă. Respectă cantitățile și reușita este garantată. 

idei-de-creme-pentru-tort, crema-de-unt

Cremă de unt

(1) Cremă de unt (Buttercream)

Ingrediente

  • 250 g unt (la temperatura camerei);
  • 500 g zahăr pudră;
  • 1-2 lingurițe extract de vanilie;
  • 2-3 linguri lapte sau smântână (opțional, pentru ajustarea consistenței).

Mod de preparare

Într-un bol mare, bate untul cu un mixer până devine moale și cremos.

Adaugă treptat zahărul pudră și continuă să bați la viteză mică. După ce zahărul s-a încorporat complet în unt, crește viteza mixerului și continuă să bați până când obții o cremă pufoasă, aerată și stabilă. 

Adaugă extractul de vanilie și amestecă pentru a-l încorpora în cremă. Este foarte bine dacă folosești extract natural sau esență alcoolizată de vanilie.  

Dacă crema este prea densă, poți adăuga treptat lapte sau smântână, câte o linguriță, până când obții consistența dorită. 

Continuă să bați crema la viteză medie timp de 2-3 minute pentru a o face mai pufoasă și mai ușoară.

Crema de unt se poate personaliza fie folosind coloranți alimentari, fie arome diferite de cea de vanilie sau pudră grasă de cacao. (cu minim 20% grăsime). Pentru rezultate perfecte amestecă cacao cu puțin lapte (la 250 de grame de unt ai nevoie de 60 de grame de pudră de cacao), până obții o pastă de aceeași consistență cu aceea a cremei de bază. 

idei-de-creme-pentru-tort

Cremă din două ingrediente

(2) Cremă de unt și lapte condensat

Ingrediente:

  • 200 g unt (la temperatura camerei);
  • 400 g lapte condensat îndulcit;
  • 1 linguriță extract de vanilie;
  • O păstăie de vanilie (opțional, pentru semințe).

Mod de preparare

Bate untul până devine cremos. Adaugă laptele condensat și bate până obții o compoziție omogenă și aerată. Dacă folosești vanilie în păstăie, adaugă semințele. Dacă nu, adaugă extractul de vanilie. 

Pune și un vârf de cuțit de sare – are rolul de a face aroma mai intensă și de amplifica gustul dulce. 

Continuă să bați crema la viteză medie până la mare timp de 2-3 minute pentru o consistență pufoasă. Când crema este bine omogenizată, este gata pentru utilizare.

Rețete de crema pentru tort cu fierbere

Aceste idei de creme pentru tort care au o etapă de fierbere aduc o serie de beneficii. Cremele sunt stabile și dense. În timpul fierberii, aromele și esențele, cum ar fi vanilia sau ciocolata, au ocazia să se amestece și să se îmbine plăcut. Fierberea poate ajuta la eliminarea potențialelor bacterii sau microorganisme din ingredientele precum laptele sau ouăle. 

idei-de-creme-pentru-tort

Cremă de vanilie

(3) Crema de vanilie clasică

Este una dintre cele mai simple creme de tort, este extrem de versatilă și se potrivește perfect și pentru torturi, și pentru prăjituri.

Ingrediente

  • 1 litru de lapte;
  • 6 gălbenușuri;
  • 6 linguri rase de zahăr;
  • 1 lingură cu vârf de amidon alimentar;
  • 1 vârf de cuțit de sare;
  • 1 păstaie de vanilie;
  • 150 g unt gras, nesărat.

Mod de preparare

Pune laptele pe foc. Taie pastaia de vanilie, scoate bobitele și pune-le în lapte. Pune și pastaia și lasă laptele la foc mic să se încălzească ușor. Dă deoparte, acoperă și lasă laptele să infuzeze cu vanilia, circa 30 de minute.

Pune zahărul, amestecă și pune totul pe foc mic. Separat, freacă bine gălbenușurile cu amidonul și sarea și amestecă energic până rezultă o pastă.

Pune lapte cald cu lingura în crema de ouă și amestecă bine după fiecare. Continuă să pui lapte încet, puțin câte puțin, până ce este încorporată jumătate din cantitate, apoi îl poți adăuga pe cel rămas dintr-odată.

Pune vasul cu crema pe foc foarte mic și amestecă încontinuu până ce aceasta se îngroașă.

Dă deoparte și continuă să amesteci până ce se răcește puțin. Freacă untul spumă, separat, și adaugă treptat din crema de ouă în unt, amestecând energic de fiecare dată.

Lasa crema la rece circa 30 de minute, apoi o poți așeza pe un blat de tort.

idei-de-creme-pentru-tort

Crema caramel – artă și gust

(4) Crema fiartă de caramel cu lapte

Este o cremă specială care impresionează, este deosebit de gustoasă și merge la fel de bine ca umplutura pentru un tort, dar și ca atare, cu frișcă și fructe proaspete. 

Ingrediente

  • 300 g zahăr;
  • 500 ml lapte rece;
  • 50 g amidon;
  • 1 vârf de cuțit de sare;
  • 350 g unt moale cu minim 80% grăsime.

Mod de preparare

Într-un vas încăpător, pune amidonul și sarea. Adaugă treptat laptele și amestecă folosind un tel ca să nu apară cocoloașe.

Separat, într-un vas cu fundul mai gros, la foc mic, pune zahărul și carameliza-l. Nu-l lăsa să se arda, dar trebuie să devină brun-roșcat pentru a avea gustul specific de caramel în cremă.

Când zahărul este gata, dă vasul deoparte și, dintr-odată, toarnă peste el amestecul de amidon și lapte. O să facă un fel de mică „explozie”, care se calmează rapid. Pune totul din nou pe foc și amestecă până ce zahărul ars se dizolvă complet, iar amestecul devine dens și cremos.

Răstoarnă crema într-un vas rece și acoper-o cu o folie alimentară ca să nu facă pojghiță. Trebuie lăsată să se răcească încet, până ajunge la temperatura camerei.

În timpul acesta, freacă untul până devine spumă, apoi adaugă crema de caramel treptat, în trei, patru reprize și amestecă bine după fiecare. 

Când este gata, se poate întinde direct pe blatul de tort. Cel mai bine se potrivește cu un blat simplu, care să nu altereze gustul de caramel, dar care să fie pufos și oarecum umed, fără să fie insiropat. În crema de caramel nu se adaugă arome. Poți dubla cantitatea de sare, pentru că va face mai intens gustul de caramel, sau poți să folosești un unt puțin sărat.

idei-de-creme-pentru-tort

Cremă cu suc de portocale

(5) Crema de portocale

Este cu totul și cu totul specială și inedită. Nu se face foarte greu, dar are nevoie de puțină atenție. Pentru o culoare intensă, ideal este să folosești portocale roșii, dar iese la fel de bună și cu mandarine sau portocale obișnuite.

Ingrediente

  • 4 gălbenușuri;
  • 300 ml suc de portocale roșii proaspăt stors;
  • 100 g zahăr pudră;
  • 40 g amidon de porumb;
  • 250 g unt (min. 80% grăsime) moale.

Mod de preparare

Pune sucul de la portocale – fără pulpa, într-un vas, pe foc, și lasă-l să se încălzească foarte bine, dar fără să fiarbă.

Separat, amestecă gălbenușurile cu zahăr, până devin spumă. Adaugă amidonul și omogenizează. În compoziția de ouă, toarnă sucul fierbinte și amestecă energic până ce totul se uniformizează.

Pune vasul la bain-marie pe foc și amestecă timp de 15 minute. Crema se va îngroșa și va avea o consistență asemănătoare cremei de vanilie. Dă deoparte și las-o să se răcească. Poate face o pojghiță deasupra, așa că, din când în când, amestecă pentru a se uniformiza.

Separat, mixează bine untul moale, până devine spumos. Când crema de portocale este perfect răcită (trebuie să aibă aceeași temperatură cu untul), mixeaz-o ca să se uniformizeze și adaug-o treptat în crema de unt, în trei, patru etape.

O poți pune direct pe blatul de tort (ideal unul cu multă ciocolată) sau o poți păstra la frigider până o folosești. Înainte de utilizare, trebuie lăsată la temperatura camerei circa 30 de minute.

⭐ Poți încerca și tortul de portocale. Perfect pentru orice masă de sărbătoare

creme-pentru-tort

Un clasic – crema de tort cu ciocolată

(6) Crema fiartă de ciocolată cu lapte

Crema pentru tort cu ciocolată, gătită după această rețetă, este plăcută la gust și lejeră, deși conține unt. Se poate face cu ciocolată neagră, cu lapte sau albă.

Ingrediente

  • 2 linguri de amidon alimentar;
  • 100 ml lapte;
  • 5 linguri zahăr;
  • 200 g ciocolată de menaj (de care vrei, albă, neagră sau cu lapte);
  • 200 g unt gras, nesărat;
  • esență de rom și migdale.

Mod de preparare

Pune într-o cratiță amidonul, laptele și zahărul. Amestecă și pune pe foc până se îngroașă puțin, iar zahărul este complet dizolvat. Dă deoparte să se răcească.

Topește ciocolata și adaug-o peste amestecul anterior. Omogenizează bine și lasă totul să ajungă la temperatura camerei.

Freacă untul moale până se înspumează și adaugă treptat compoziția cu ciocolată, cu mixerul la viteză mică.

La final, pune esența de rom (sau rom). Crema de ciocolată se poate întinde, imediat ce este gata, pe blatul de tort.

Idei de creme pentru tort cu mascarpone

Cremele pentru tort cu mascarpone au fost prinse în colecția noastră de idei de creme pentru tort și sunt opțiuni delicioase, ușor de preparat, cu gust bogat și, important, potrivite pentru orice fel de blat. Mascarpone adaugă o cremozitate unică cremelor de tort și pot fi asociate cu orice fel de aromă, de la ciocolată albă și neagră, la cacao și vanilie, dar și mentă, cafea, migdale, caramel sau orice arome fructate preferi. 

Este important să ai grijă la consistența cremei, pentru a asigura o aplicare ușoară pe tort. Dacă mascarponele este foarte rece, este recomandat să-o aduci la temperatura camerei înainte de a începe prepararea cremei. Cremele cu mascarpone sunt de obicei păstrate la rece, iar torturile cu astfel de creme sunt de obicei savurate într-un interval de timp scurt pentru a menține prospețimea.

creme-pentru-tort

Cremă simplă și delicioasă de mascarpone

(7) Crema de mascarpone clasică

Este o cremă simplă și delicioasă, perfectă pentru a adăuga o notă fină și cremoasă oricărui tip de tort. Aroma de vanilie completează cu o notă subtilă de dulceață. Se potrivește bine cu blaturi simple sau cu ciocolată care pot fi lejer însiropate.

Ingrediente

  • 250 g mascarpone;
  • 200 ml smântână pentru frișcă;
  • 100 g zahăr pudră;
  • 1 linguriță extract de vanilie.

Mod de preparare

Într-un bol mare, amestecă mascarponele și zahărul pudră până când obții o compoziție omogenă. Adaugă extractul de vanilie și continuă să amesteci. Separat, bate smântâna pentru frișcă până se înspumează și devine tare. 

Încorporează smântâna bătută în amestecul de mascarpone cu mișcări ușoare de jos în sus. Lasă crema să se odihnească în frigider timp de cel puțin o oră înainte de a o utiliza.

⭐ Află cum se topește corect ciocolata pentru prăjituri, ca să-ți iasă prăjiturile perefect! 

creme-pentru-tort

Cea mai bună cremă de ciocolată

(8) Crema de mascarpone cu ciocolată neagră

Este o varinată luxuriantă a cremei clasice de mascarpone, cu un gust delicios de ciocolată neagră. Textura fină și dulceața ciocolatei se combină și se completează perfect. Este crema perfectă pentru torturile cu fructe proaspete sau blaturi pufoase.

Ingrediente

  • 250 g mascarpone;
  • 100 g ciocolată neagră topită;
  • 3 linguri zahăr pudră;
  • 200 ml smântână pentru frișcă.

Mod de preparare

Într-un bol, amestecă mascarponele cu zahărul pudră până când devine cremos. Adaugă ciocolata neagră topită și răcită și amestecă bine. 

Separat, bate smântâna pentru frișcă și încorporează-o în amestecul de mascarpone și ciocolată cu mișcări ușoare. Este important să refrigerezi crema pentru cel puțin două ore înainte de utilizare.

creme-pentru-tort

Cremă de mascarpone cu fructe de părude

(9) Crema de mascarpone cu fructe de pădure

Este o cremă de tort proapătă, bogată în arome de fructe de pădure, care aduce o notă acidulată și revigorantă. Mascarponele se îmbină armonios cu gustul fructelor de pădure, oferind un echilibru între dulce și acidulat. Varianta aceasta este ideală pentru torturile de vară sau cele cu blaturi mai ușoare, cum ar fi cele cu vanilie sau pandișpan.

Ingrediente

  • 250 g mascarpone;
  • 150 g fructe de pădure proaspete sau congelate;
  • 3 linguri zahăr pudră;
  • 200 ml smântână pentru frișcă.

Mod de preparare

Într-un bol, amestecă mascarponele cu zahărul pudră până când obții o compoziție fină. Adaugă fructele de pădure și amestecă ușor. Separat, bate smântâna pentru frișcă.

Încorporează frișca în amestecul de mascarpone și fructe de pădure cu mișcări ușoare. Refrigerază crema timp de cel puțin două ore înainte de a o utiliza. Aceste creme de tort cu mascarpone sunt delicioase și pot fi adaptate în funcție de preferințele tale personale, folosind în locul fructelor de pădure, afine, căpșuni caise sau piersici. Poate fi realizată și cu fructe exotice din compot pe care trebuie doar să le scurgi bine înainte de a le folosi. 

Combinatii de creme pentru tort

Pentru cremele de tort pot fi utilizate și soluții mai puțin tipice, dar care se pot dovedi foarte inspirate, gustoase și foarte potrivite dacă sunt combinate cu blaturile potrivite. 

idei-de-creme-pentru-tort

Crema de griș – un indedit delicu

(10) Crema de tort cu griș

Laptele proaspăt, grișul fin, ouăle proaspete și untul se combină armonios pentru a crea o textură catifelată și un gust delicios. Zahărul vanilat și coaja fină de lămâie adaugă arome bogate și rafinate acestei creme, oferindu-vă o explozie de gust. Această cremă nu este doar delicioasă, ci și versatilă. Este o idee excelentă pentru un tort cu blaturi multe și subțir sau pentru un tort de clătite. 

Ingrediente

  • 1 litru de lapte;
  • 200 g griș;
  • 200 g zahăr;
  • 1 pachet zahăr vanilat;
  • Coaja rasă de la o lămâie;
  • 4 ouă;
  • 50 g unt.

Mod de preparare

Într-un vas, încălzește laptele până la fierbere. Adaugă grișul în lapte în ploaie continuă, amestecând constant pentru a evita formarea cocoloașelor. Continuă să amesteci până când amestecul devine gros. 

Adăugă zahărul și zahărul vanilat (cel mai bine esență veritabilă de vanilie) în amestecul de lapte și griș. Amestecă bine până când zahărul se dizolvă complet. Adăugă coaja rasă de lămâie și sucul de la o lămâie. 

Într-un bol separat, bate ouăle. Adăugă treptat ouăle bătute în amestecul de lapte și griș, amestecând continuu. Continuă să gătești crema la foc mic până când devine densă și se desprinde de margini. 

Dă deoparte și adăugă untul. Bate crema cu mixerul la viteză maximă cateva minute pentru a deveni spumoasă și fină. Folosește crema după ce s-a răcit complet 

idei-de-creme-pentru-tort

Crema clasică de Doboș, bună pentru orice fel de tort

(11) Cremă pentru tort Doboș

Doboș Torte este o capodoperă a cofetăriei ungare, cu straturi subțiri de blat și un strat crocant de caramel la suprafață. Crema specifică poate intra în lista de idei de creme pentru tort, tocmai pentru că o poți folosi și pentru alte torturi, oferindu-ți o experiență de neuitat.

Ingrediente

  • 6 gălbenușuri de ou
  • 200 g zahăr
  • 50 g făină
  • 500 ml lapte
  • 1 pachet de zahăr vanilat
  • Coaja rasă de la o portocală sau lămâie
  • 250 g unt la temperatura camerei

Mod de preparare

Într-un castron, bate gălbenușurile cu zahărul până când obții o compoziție omogenă și cremoasă. Încorporează făina treptat în amestecul de gălbenușuri, asigurându-te că nu se formează cocoloașe. 

Într-un vas, încălzește laptele cu zahărul vanilat și coaja rasă de portocală sau lămâie. Adaugă amestecul de gălbenușuri în lapte, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Gătește până când se îngroașă, apoi lasă crema să se răcească.

Într-un alt castron, bate untul până devine cremos. Adaugă treptat amestecul de ou și lapte răcit, amestecând continuu. Lasă crema la rece înainte de a o folosi. 

crema-pentru-tort-cu-lapte

Delicioasa cremă de lapte cu lămâie

(12)  Cremă tort din lapte cu lămâie 

Crema de lapte cu lămâie este o opțiune delicioasă care nu poate să lipsească dintr-o colecție serioasă de idei de creme pentru tort. Are o aromă proaspătă și ușor acidulată dată de coaja și sucul de lămâie. Combinația dintre dulceața laptelui și aciditatea lămâii creează un contrast plăcut în gust, oferind o experiență culinară echilibrată.

Ingrediente

  • 500 ml lapte;
  • 100 g unt,
  • 150 g zahăr;
  • 3 linguri făină;
  • Coaja rasă și sucul de la o lămâie (asigură-te că lămâia este bio);
  • O linguriță de esență de vanilie (opțional).

Mod de preparare

Într-un vas, topește untul la foc mic. Adăugați făina în unt și amestecați continuu pentru a forma o pastă omogenă. Ai mare grijă să nu se ardă. Ține totul la foc mic și amestecă în continuu. 

Adăugă laptele cald în amestecul de unt și făină, amestecând constant pentru a evita formarea cocoloașelor. Continuați să amestecați până când compoziția devine netedă.

Pune zahărul, coaja rasă de lămâie și sucul de lămâie în amestec, continuând să amesteci. Fierbe la foc mic încă 2-3 minute până când începe să se îngroașe. Dă deoparte și lasă să se răcească complet. Înainte de a folosi bate crema cu mixerul la viteză mare pentru a căpăta o textură fină.

Aceasta a fost colecția e-cuisine de idei de creme pentru tort. Ai d eunde alegere varianta cea mai bună pentru tine! 

Sursa foto: 123rf.com

2 comentarii

Prăjituri fără coacere simple și rapide 11 ianuarie 2024 - 9:33 am

[…] Dieta echilibrată. Cum arată de fapt și ce trebuie să… Carnea de porc și secretele ei 12 idei de creme pentru tort și 10 sfaturi Acum este perioada când v-aduce Moșul LINO […]

Raspunde
Prăjitură cu mere. 3 rețete inedite 22 ianuarie 2024 - 11:49 pm

[…] ⭐12 idei de creme pentru tort și 10 sfaturi […]

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro