Home » Blog » Congelarea și decongelarea alimentelor în siguranță

Congelarea și decongelarea alimentelor în siguranță

Autor: Echipa eCuisine
0 comentariu 139 vizualizari 15 minute timp estimat

Congelarea și decongelarea alimentelor este una dintre cele mai bune metode care previn risipa alimentară. Omenirea a cochetat de mult cu ideea congelării, dar primul congelator cu freon a apărut abia în anii 1940 și astfel de congelatoare au intrat în producție după cel de-al Doilea Război Mondial. În anii 1980, frigiderele au devenit mai eficiente, dezghețarea făcându-se automat. Congelatorul unei familii depinde de consumurile curente, de spațiul existent în locuință și de obiceiurile familiei.

Articol preluat și adaptat din revista #Practic în bucătărie (ai posibilitatea de a vedea integral revista și articolul în varianta digitală)

Congelarea și decongelarea au devenit una dintre practicile curente, care oferă posibilitatea de a transporta pe distanțe mari alimente, în deplină siguranță, dar și realizarea de provizii, utile în orice casă. 

Există o serie de reguli care asigură pe de o parte siguranța alimentară, pe de alta servesc cel mai bine scopului urmărit (evitarea risipei, transport, siguranță alimentară, provizii). Puncăm în  cele ce urmează cele mai importante reguli referitoare la congelarea și decongelarea alimentelor. 

Reguli generale pentru congelarea și decongelarea alimentelor

Ori de câte ori congelăm un aliment, ar trebui să ținem cont de trei lucruri foarte importante:

  1. Să ambalăm corect alimentul respectiv.
  2. Să etichetăm pachetul cu alimentul – în acest mod, vom putea urmări dacă alimentul a expirat, folosind indicațiile din cartea tehnică a fiecărui congelator.
  3. Să decongelăm corect produsele, atunci când e cazul.

⭐ Cum gătim sănătos: crud, fiert sau copt?

Recomandări pentru congelarea și decongelarea corectă

Alimentele trebuie congelate în porții mici, astfel încât să nu ne fie greu să le decongelăm și să nu fie nevoie să scoatem pachete mari, depreciind calitatea porțiilor rămase. Nu vom congela niciodată alimente de o calitate inferioară, fiindcă prin congelare oricum se mai depreciază. Dacă ne-am hotărât să congelăm un aliment, este nevoie să o facem în cel mai scurt timp posibil, fără să lăsăm timp să acționeze eventuale bacterii și să altereze produsul.

Congelarea nu este un proces care să se desfășoare la întâmplare. Dacă nu am ambalat corect alimentul, el se poate deshidrata și, odată decongelat, nu va mai avea gustul dorit.

Când facem cumpărături în supermarket, ultimele alimente pe care le adăugăm în coș sunt cele congelate, iar acasă vor fi primele despachetate și puse imediat în congelator, dacă le-am cumpărat pentru a ne fi rezervă. 

Ce nu se congelează

Nu vom congela salată verde, ridichi, castraveți, pepene, struguri, citrice și, în general, orice ingredient vegetal care are un conținut ridicat de apă.

Maioneza, emulsiile și sosurile albe, pe bază de făină sau amidon, se separă atunci când sunt congelate și apoi decongelate. Umpluturile de plăcintă cu smântână și frișcă nu se comportă bine când sunt trecute prin etapa de congelare și decongelare – vei observa că iese umiditatea din cremă prin aluat, atunci când sunt dezghețate, iar apa din umplutură umezește într-un mod neplăcut aluatul.

Congelarea și decongelarea brânzeturilor

Brânzeturile devin friabile, sfărâmicioase după ce sunt congelate. Nu putem congela o brânză moale, de tip brie, fără să îi fie afectată textura, dar putem congela brânzeturi semi-tari sau tari, grase, cum ar fi Emmental sau Gruyère. 

Nu vom congela niciodată blocuri de brânză mai mari de 500 g, cele mai mari fiind greu de decongelat. Împachetarea în vid ne asigură că se vor forma cristale de gheață cu greutate, acestea fiind cele care, la decongelare, denaturează textura brânzei. 

Dacă vom congela o brânză rasă, în pungă cu fermoar, ne putem ajuta de sucitor pentru a scoate aerul, înainte de a închide ermetic punga. Brânzeturile pot fi păstrate cel mult 6 luni în congelator. Vom decongela brânza lent, în frigider, iar odată decongelată, brânza trebuie folosită în cel mai scurt timp.

Salvează untul prin congelare

Dacă perioada de valabilitate a untului este aproape atinsă, iar untul nu are niciun miros de rânced, este încă bun de folosit, îi putem mări timpul de păstrare congelându-l. Pentru acesta, îl vom păstra în ambalajul original, care conține și data de expirare, ca să ne orientăm cu privire la folosirea lui. 

Îl vom pune în congelator ambalat într-o caserolă, întrucât captează cu ușurință arome mai tari, depozitate în jur. Îl putem tăia felii sau cuburi, dacă estimăm că vom întrebuința cantități mai mici decât un pachet întreg. Când îl decongelăm, îl putem topi direct în tigaie, dacă avem nevoie de unt topit (de exemplu, pentru un sos bechamel) sau îl putem rade pe răzătoarea mare, întrucât bucățile mai mici se decongelează rapid, la temperatura camerei. Dacă, însă, trebuie să îl folosim la prepararea unei creme, vom lăsa pachetul în frigider, de seara până a doua zi (12-24 ore). 

Cuptoarele moderne au funcție de decongelare, cu indicații specifice procedeului, iar cei care au cuptoare cu microunde îl vor încălzi 10 secunde pe o parte, apoi îl vor răsturna și încălzi alte 10 secunde, până când untul se înmoaie, dar nu se topește.

Carnea și procesul ideal de congelare și decongelare

Carnea poate fi pusă în congelator în ambalajul în care o găsim la supermarket. Dacă, însă, o despachetăm și ne dorim să o împărțim în porții mai mici, vom folosi pungi speciale pentru congelat. Nu este un moft, ci o necesitate, întrucât în pungi subțiri, improprii congelării, carnea se va deshidrata, se produce așa-numita „ardere” a alimentelor congelate, în care o parte din umiditate este preluată de congelator și fibrele se deshidratează treptat, devenind albicioase. 

„Arsura” datorată unei congelări în condiții improprii schimbă textura și aspectul cărnii și o lipsește de aromă. Vom scrie cu un marker permanent data congelării și tipul de carne, pentru că odată congelată, carnea își pierde aspectul originar și ne putem păcăli când dezghețăm pachetele. Cele mai bune pentru congelat sunt pungile cu fermoar, care au și un spațiu mat, alb, destinat inscripționării, dar care ne oferă și posibilitatea să evacuăm o parte din aer, înainte de a închide fermoarul. 

Pentru a evita deshidratarea, dar și pentru a face mai mult loc în congelator, ideal este să avem un aparat de vidat, în care să împachetăm alimentele, dar aceasta nu ne scutește de inscripționat data congelării. Cel mai bun mod de a decongela carnea este să o punem pentru câteva ore în sertarul frigiderului, în ambalajul în care a fost congelată, apoi să o mutăm în interiorul frigiderului și să o lăsăm să se decongeleze treptat, până când este gata de folosit. Astfel, sucurile care au fost congelate trec treptat în fibrele cărnii și le rehidratează.

congelare si decongelarea pestelui

Decongelarea peștelui

Când dezghețăm carnea sau peștele în apă, o vom face întotdeauna în apă rece curgătoare, păstrând carnea în ambalaj.

Dacă am cumpărat pește congelat și ne dorim să-l decongelăm, va fi nevoie să îl ambalăm în pungă de plastic. Niciodată nu-l vom pune direct în apă deoarece fibrele s-ar putea umple cu apă. Odată deghețat, îl vom scoate din ambalajul de plastic și usca între prosoape absorbante de hârtie. 

Decongelarea peștelui în cuptorul cu microunde nu este recomandată. Iată de ce: peștele are grosimi variabile și, introdus la microunde, anumite părți s-ar putea găti deja, în timp ce altele abia se decongelează. Astfel, peștele poate deveni periculos din punctul de vedere al siguranței alimentare, mai ales dacă nu îl gătim imediat. Peștele este un ingredient extrem de ușor perisabil, ce poate provoca intoxicații alimentare cu ușurință, prin urmare necesită o atenție sporită în ceea ce privește păstrarea

Peștele decongelat nu trebuie păstrat la temperatura camerei mai mult de o oră (la temperaturi sub 23°C). Când manevrăm peștele și carnea, să nu uităm să ne spălăm pe mâini înainte și după ce le-am atins!

Decongelarea cărnii

Carnea se poate decongela în cuptorul cu microunde, folosind funcția specială, care înseamnă reducerea puterii cu cel puțin 50%. Însă cea mai bună metodă rămâne imersarea în apă rece, pe care o vom schimba la fiecare 30 de minute. 

Carnea va fi, desigur, ambalată în pungă de plastic, exact așa cum a stat în congelator. Dacă dezghețăm conglomerate de carne, de îndată ce va fi posibil, le desprindem unele de altele. Dacă decongelăm cantități mai mari de carne și ea este deja porționată, ideal este să rămână în vas nu mai mult de 1 kg de carne. 

Cu cât mai lentă este decongelarea, cu atât temperatura din interiorul bucății și cea de la exteriorul ei sunt mai apropiate și șansa să gătim carnea uniform este mai mare. 

Congelarea și decongelarea legumelor și fructelor

Legumele și fructele congelate pot fi gătite ca atare. Fie că pregătim un sos de fructe, fie un smoothie, le putem folosi fără să le decongelăm. Dacă, însă, ne dorim să le introducem în aluaturi și să le coacem, va trebui să le rostogolim prin pesmet, făină sau griș, întrucât astfel sucul din fructele dezghețate va trece mai puțin în aluat, umezindu-l doar puțin, în jurul fructelor. Altfel, fructele ar putea să coboare la baza unui aluat pufos și să dea prăjiturii un aspect neplăcut.

Cele mai comune întrebări despre congelarea și decongelarea almentelor

Nimeni nu le știe pe toate, iar a întreba pentru a afla răspunsul corect este onest și sănătos. Exact aceasta este și ideea acestor celor mai comune întrebări despre congelarea și decongelarea alimentelor. 

Cât rezistă carnea după decongelare?

Carnea decongelată trebuie consumată în maxim 1-2 zile dacă este ținută în frigider. Este important să fie păstrată la o temperatură constantă de 4°C sau mai jos pentru a preveni contaminarea bacteriană și alterarea calității.

Este corect procesul de recongelare pentru carne?

Este recomandat să nu recongelezi carnea decongelată. Decongelarea și recongelarea repetată pot afecta calitatea și siguranța alimentului, crescând riscul de contaminare bacteriană și degradare a texturii și gustului.

Carne congelată a doua oară, mai este bună pentru conum?

Carnea congelată a doua oară (adesea înseamnă decongelată și apoi recongelată) poate fi nesigură din punct de vedere alimentar și poate duce la pierderea calității nutritive și a texturii. Este recomandat să eviți recongelarea cărnii.

Este corect procesul de recongelare pentru pește?

Similar cu carnea, recongelarea peștelui poate duce la pierderea calității și siguranței alimentului. Este mai bine să consumi peștele de îndată ce este decongelat, evitând recongelarea acestuia.

De câte ori se recongelează alimentele?

Din motive de siguranță alimentară și calitate nutritivă, este recomandat să eviți recongelarea alimentelor. De obicei, alimentele nu ar trebui recongelate odată decongelate.

Pot pune Friptura la congelator?

Poți congela friptura pentru a o păstra mai mult timp, dar trebuie să o faci corect pentru a menține calitatea. Ambalează-o bine pentru a preveni expunerea la aer și păstreaz-o la o temperatură constantă de -18°C sau mai jos.

Pot pune mici la congelator?

Micii pot fi congelați, dar este important să fie ambalați corect pentru a preveni deshidratarea sau contaminarea. Congelează-i în pungi sigilate sau recipiente etanșe, pentru a menține calitatea.

Carnea refrigerată se poate congela?

Da, carnea refrigerată poate fi congelată pentru a o păstra mai mult timp. Asigură-te că o ambalezi bine pentru a preveni expunerea la aer și contactul cu alte alimente, iar apoi păstreaz-o în congelator la o temperatură adecvată pentru a menține calitatea.

Acum știi aproape totul despre congelarea și decongelarea alimentelor.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro