Home » Blog » Mierea de brad, caracteristici și beneficii

Mierea de brad, caracteristici și beneficii

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 208 vizualizari 13 minute timp estimat

Mierea de brad este o delicatesă specială printre tipurile de miere, fiind  disponibilă rareori pentru consum. Este apreciată pentru gustul său deosebit, dar și pentru beneficiile importante pe care le aduce sănătății. 

Ce trebuie să știi despre mierea de brad

Mierea de brad este o miere unică, pentru că nu provine din nectarul florilor, ci poate fi colectată doar de albinele ce populează zonele montane cu brazi și molizi. Numită și miere de mană, mierea de brad este făcută din picături dulci de pe acele acestor conifere, picături care sunt produse de anumite specii de afide. 

Dezvoltarea acestei populații de afide (păduchi ai plantelor) depinde în mare măsură de condițiile meteorologice favorabile de-a lungul anului. Datorită acestor condiții complexe, mierea de brad este unul dintre cele mai rare tipuri de miere. 

Tipurile de miere sunt împărțite în miere de flori și miere de mană, aceasta din urmă fiind denumită și miere de pădure sau miere de brad. În timp ce mierea de flori este obținută în principal din nectarul florilor, așa-numita miere de mană este un lichid lipicios, dulce, care este secretat de insecte și depus pe acele brazilor. Albinele colectează această substanță și o folosesc pentru a produce miere.

Articol preluat și adaptat din revista FEMEIA de AZI (ai posibilitatea de a vedea integral revista și articolul în varinată digitală).

Acești păduchi se hrănesc cu seva plantei, care se găsește în principal pe vârfurile acelor bradului. Ceea ce secretă apoi microorganismele este, de fapt, materia primă din care este făcută mierea de brad. Mierea de brad are o culoare foarte închisă în comparație cu mierea de flori. 

Ce este special la mierea de brad

De pe vârfurile acelor de brad, insectele sug seva pe care o produc brazii și care se găsește mai ales în vârful acelor. Îți poți imagina cât de multă sevă trebuie să fie consumată de afide, înainte de putea fi produsă o ceșcuță de miere. De aceea, mierea de brad este disponibilă doar în anii în care aceste afide se înmulțesc exploziv.

Așadar, pentru că e rară și complexă ca proces de producție, este apreciată de cunoscători ca un deliciu, prețul acestui tip de miere fiind, de obicei, destul de ridicat. 

Proprietăți și efecte ale mierii de mană

Nu numai originea mierii de mană este deosebită, ci și celelalte caracteristici ale acesteia: 

Aspect. Așa cum este tipic pentru mierea de pădure, mierea de brad are o culoare închisă. În funcție de origine, este maro roșcat până la aproape negru, dar uneori poate fi și verde închis.

Gust. Mierea de brad are un gust intens, picant, cu arome de rășinoase și o notă inconfundabilă de ace delicate de brad, de pământ parfumat, de natură pură. Ca miere de pădure, are mai multă aciditate și, prin urmare, un gust ceva mai puțin dulce decât mierea de flori.

Consistență. Ca toate tipurile de miere de pădure, mierea de brad are o consistență puțin mai fermă, dar rămâne lichidă mai mult timp, ceea ce se datorează faptului că are puțină glucoză. Dacă se cristalizează, o poți lichefia din nou, într-o baie de apă caldă (sub 40˚C).

Compoziție. Conține mai multe minerale decât mierea de flori. O altă caracteristică specială a mierii de brad este conținutul mai mare de uleiuri esențiale, ceea ce o face mai sănătoasă decât alte tipuri de miere. 

miere de brad

Compoziție și beneficiile mierii de brad

În compoziția mierii de brad se află: 

  • 37% fructoză
  • 32 % glucoză
  • 20% dizaharide
  • 3 % melezitoză
  • diferite enzime și compuși complecși deosebit de importanți.

Datorită zonei din care provine (zona de pădure, cu o poluare foarte scăzută) și datorită proprietăților pădurilor de rășinoase (care produc fitoncide cu proprietăți curative deosebite), acest tip de miere de albine este net superior celorlalte sortimente.

Mierea de mană are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, imunostimulatoare, epiteliale, depurative, intervenind în ameliorarea și chiar vindecarea unor afecțiuni bacteriene, dermatologice, degenerative, inflamatorii și ale sistemului imunitar.

Mierea de mană este un antiinflamator natural și poate avea efecte benefice în caz de durere în gât și ajută la decongestionarea căilor respiratorii. Este, de asemenea, un antibiotic natural și poate ajuta la combaterea infecțiilor. Bogată în antioxidanți, poate proteja organismul de efectele negative ale radicalilor liberi. 

În plus, mierea este un îndulcitor natural și poate fi folosită ca o alternativă mai sănătoasă la zahăr. 

O savurăm, dar cu moderație 

Cu toate acestea, la fel ca toți îndulcitorii naturali, mierea de pădure ar trebui consumată cu moderație, fiind foarte bogată în calorii. Așadar, dacă vrei să slăbești, n-ar trebui să consumi prea multă. Totodată, e bine să fii atentă la calitate – mierea falsă există încă din anii 1970. De atunci a apărut cea diluată cu sirop de porumb sau de trestie de zahăr. Astfel de produse contrafăcute sunt, desigur, mai ieftine decât cele naturale. 

În cazul în care mierea nu e naturală, va fi lipsită de uleiurile esențiale importante și, de asemenea, de flavonoidele care acționează ca antioxidanți și care pot proteja celulele de deteriorare. La fel, îi vor lipsi prebioticele, care sunt fibre ce favorizează creșterea bacteriilor bune în intestin.

Mierea de brad interzisă copiilor mai mici de un an

În ciuda numeroaselor beneficii pentru sănătate pe care le oferă consumul de miere de înaltă calitate, acest produs este interzis bebelușilor de până la 1 an! Motivul este bacteria Clostridium botulinum sau sporii săi, care pot pătrunde neobservați în miere, în ciuda controlului atent. 

Periculos la acești spori este că, atunci când germinează, produc o otravă care paralizează mușchii. Nu reprezintă o problemă pentru adulți, deoarece o floră intestinală stabilă poate împiedica germinarea sporilor.

Situația este diferită în cazul copiilor de sub 1 an, deoarece flora lor intestinală nu este încă suficient de dezvoltată. Astfel, bacteria poate determina apariția botulismului, o intoxicație în fața căreia cei mici nu au mecanisme naturale de apărare.

albine lucratoare

10 lucruri fascinante despre albine

Albinele sunt creaturi fascinante care joacă un rol crucial în ecosistemul nostru. Ele sunt responsabile pentru polenizarea multor fructe și legume pe care le consumăm și produc mierea dulce și delicioasă de care ne bucurăm. În ciuda importanței lor, există încă multe lucruri pe care oamenii nu le știu despre albine.

Totuși, acestea 10 amănunte fascinante despre albine sunt dovedite și demonstrate, dar puțin cunoscute.

Albinele pot recunoaște fețele umane – Pot face acest lucru folosind ochii lor compuși pentru a identifica diferite modele, cum ar fi forma ochilor și a nasului unei persoane. Această abilitate a fost testată în studii în care albinele au fost antrenate să asocieze anumite fețe cu o recompensă, cum ar fi o soluție de zahăr.

Albinele dansează pentru a comunica – Când găsesc o sursă bună de hrană, execută un dans care indică direcția și distanța sursei de hrană. Acest dans se numește „dansul waggle” și permite altor albine din colonie să găsească rapid sursa de hrană.

Albinele pot zbura cu până la 24-25 kilometri pe oră – Albinele sunt incredibil de rapide pentru dimensiunea lor. Pot zbura mult mai rapid decât majoritatea celorlalte insecte. Acest lucru le permite să găsească surse de hrană și să se întoarcă în stupul lor, chiar dacă este vorba de distanțe mari. .

O colonie poate avea până la 60.000 de albine – Coloniile de albine sunt incredibil de mari, unele ajungând la 60.000 de indivizi care lucrează împreună pentru a întreține stupul, a aduna hrană și a îngriji albinele tinere.

Albinele au cinci ochi – Pe lângă cei doi ochi mari compuși, au și alți trei ochi simpli mai mici. Aceștia sunt formați din mii de lentile individuale, ceea ce le permite să vadă în direcții diferite în același timp. Ochii simpli sunt folosiți pentru a detecta schimbările de lumină și întuneric, ceea ce ajută albinele să se orienteze.

Albinele pot comunica cu alte albine folosind feromoni – Pe lângă dansurile lor, albinele comunică între ele folosind semnale chimice utilizând feromoni. Pot alerta alte albine cu privire la pericol, pot marca sursele de hrană și tot feromonii le ajută să comunice în colonie.

Albinele văd lumina ultravioletă – Albinele pot vedea lumina ultravioletă, invizibilă pentru ochiul uman. Acest lucru le permite să vadă modele pe flori și le pot identifica pe cele care sunt surse bune de nectar și polen.

Sunt singura insectă care produce hrană pentru oameni – Pe lângă miere, produc și ceară de albine, lăptișor de matcă și propolis, cu o varietate de utilizări în medicină și cosmetică.

Trăiesc doar câteva luni –  Albinele au o durată de viață relativ scurtă. Albinele lucrătoare trăiesc doar câteva săptămâni, trântorii câteva luni, iar regina albină poate trăi câțiva ani.

Albinele sunt esențiale pentru agricultură – Sunt principalul polenizator pentru multe culturi vitale pentru hrana oamenilor și a animalelor domestice. Nu este nicio exagerarea în a afirma că fără albine, omenirea ar dispărea prin înfometare.

Sursa foto: http://www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro