Home » Aperitive, salate, sosuri » Cum faci aluatul de pizza perfect, în casă

Cum faci aluatul de pizza perfect, în casă

Autor: Alexandra Ion
1 comentariu 2,5K vizualizari 6 minute timp estimat

Rețeta de mai jos are toate secretele de care ai nevoie pentru a face în casă aluatul de pizza perfect, oricând ai chef. Din ingrediente rezultă două foi de pizza de dimensiuni medii. merită să știi și că acesta este cel mai bun blat de pizza pe care-l poți face în casă. 

Ingrediente pentru aluatul de pizza perfect:

  • 500 de grame de făină albă, plus făină pentru presărat în tavă;
  • două lingurițe rase de sare;
  • 15 grame de drojdie proaspătă sau o linguriță și jumătate de drojdie uscată;
  • 275 mililitri de apă;
  • 50 de mililitri de ulei;
  • o lingură de ulei pentru uns vasul de dospit.

Pentru topping

  • două linguri de sos de roșii;
  • o lingură de muștar;
  • o linguriță de zahăr;
  • sare și piper;
  • ciuperci, salam, ardei, măsline sau oricare altă combinație îți place
  • cașcaval ras sau mozzarella; 
  • ierburi aromate: busuioc sau/și cimbru.

aluatul de pizza perfect

Modul de preparare pentru aluatul de pizza perfect:

Pune într-un bol făina și sarea. Adaugă drojdia uscată. Dacă e proaspătă trebuie amestecată până devine lichidă cu un vârf de linguriță de zahăr. Adaugă apa, tot uleiul și amestecă aluatul cu mâna până ce capătă consistența. 

Pune apa treptat, pentru că făina are capacitatea de a absorbi apa diferit. Pune apa dacă aluatul pare prea tare sau mai poți adăuga puțină făină dacă aluatul este încă lipicios. Frământă aluatul câteva minute. În final trebuie să fie de consistența unei plastiline moi, elastice și dense, fără să se lipească de mână.

Unge un vas cu puțin ulei și pune aluatul de pizza. Acoperă-l și lasă-l într-un loc cald pentru aproximativ o oră, o oră și jumătate, până ce își dublează volumul.

Când aluatul a crescut, se așază pe planșeta infăinată și se rupe în două. Framântă ușor fiecare jumătate, apoi adună-l din nou sub formă unei sfere și lasă-l să mai stea pe planșetă alte 15 minute, acoperit cu un șervet ușor umezit. Acest pas este cel care face ca aluatul de pizza să fie perfect.

Întinde-l cu mâna sau cu șucitorul. Unge aluatul cu sosul făcut din ingredientele precizate, bine amestecate înainte. Pune deasupra ce vrei: ardei, ciuperci, măsline, pește din conservă, bucăți de mozzarella, șuncă, salam sau orice altceva îți place. Pune cașcaval ras și coace pizza în cuptorul încălzit bine înainte, pentru 15-20 de minute.

aluatul de pizza perfect

Secrete pentru un aluat de pizza perfect

Ține cont de aceste secrete pentru aluatul de pizza perfect.

  • În primul rând, asigură-te că drojdia este proaspătă sau, în cazul drojdiei uscate, verifică data de expirare. 
  • Folosește apă ușor călduță, mai ales dacă utilizezi drojdie uscată. Va accelera procesul. 
  • Frământarea adecvată este esențială pentru obținerea unei texturi moi, elastice și dense. Uneori doar prin acest procedeu aluatul se va desprinde de pe degete. Nu adăuga făină înainte de a-l frământa suficient. 
  • Respectă perioada de dospire. Sau ai răbdare până ce-și dublează volumul, chiar dacă poate dura mai mult. Diferențele vin din tipul drojdiei și temperatura ambiantă. Totuși, nu pune vasul de dospit într-un loc prea cald. Este mai bine ca etapa să fie lentă în locul uneia foarte rapide. 

Prin îmbunătățirea tehnicii de preparare a aluatului și prin experimentarea cu diferite topping-uri, vei putea să-ți surprinzi familia și prietenii cu pizza ta perfectă, preparată chiar la tine acasă. Buon appetito!

Sursa foto: unsplash.com

1 comentariu

Gogoșele cu iaurt. Cele mai bune rețete și sfaturi 9 ianuarie 2024 - 4:42 pm

[…] ianuarie 2024 Top Posts Cum faci aluatul de pizza perfect, în casă Supă de țelină – 4 rețete foarte gustoase și câteva… Sarmale din carne de gâscă […]

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro