Home » Mâncăruri » Ostropel de pui. Rețeta clasică și alte două variante

Ostropel de pui. Rețeta clasică și alte două variante

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 160 vizualizari 14 minute timp estimat

Sunt mai multe variante de ostropel de pui. Acest fel de mâncare este unul simplu, specific românesc. Probabil este influențat de preparatele asiatice care combină carnea și roșiile, dar reinterpretarea este a noastră. 

Specific pentru toate rețetele care merită numele de ostropel de pui este asocierea obligatorie a sosului de roșii, usturoiului și a cărnii. Rețeta mai poate include ceapă, ardei, eventual usturoi verde, poate cuprinde chiar și cartofi, dar niciuna dintre cele trei ingrediente de bază nu pot să lipsească. De fapt poți face ostropel de pui doar cu aceste trei ingrediente principale. Și va fi absolut delicios. 

Contează și ce fel de carne folosești. În principiu, iese bun cu orice parte din pui (mai puțin spatele, evident), dar ideal este să folosești ciocănele sau pulpele întregi (cu sau fără piele, dar neapărat cu os) și aripioarele. Și, mărturism, că am tras cu ochiul la cum face Ciprian Muntele, ostropelul cu legume și ne-a plăcut. 

Ți-am pregătit trei variante de rețete pentru ostropelul de pui: 

  • Ostropel de pui, rețeta clasică
  • Ostropel de pui cu ceapă și ardei 
  • Ostropel de pui cu măsline  

ostropel de pui

Ostropel de pui, rețeta clasică 

Rețeta este perfectă cu roșii din conservă, de tipul celor decojite, tocate în cubulețe, în sos propriu, care să nu fie nici foarte subțire, dar nici foarte gros, dar este absolut ideal să folosești roșii proaspete, dintre cele cărnoase și zemoase și foarte bine coapte. De fapt, ostropelul este o mâncare de vară, care poate fi mâncare rece alături de mămăliguță caldă – varianta cea mai bună, sau cu piure de cartofi. 

Ingrediente  

  • 4 pulpe de pui întregi sau 8 ciocănele; 
  • 10 căței de usturoi; 
  • 400 g roșii în suc propriu;
  • 150 ml suc de roșii; 
  • 150 ml vin alb demisec;
  • 150 ml supa de pui (dacă folosești carne fără os) sau apă (la carnea cu os și piele);  
  • sare, piper după gust; 
  • 2 foi de dafin; 
  • o linguriță de piper boabe; 
  • 2 lingurițe de zahăr; 
  • 4-5 linguri ulei floarea soarelui; 
  • o lingură de făină; 
  • patrunjel proaspat tocat.

Mod de preparare

Sărează ușor carnea și trece-o prin puțină făină. Acesta trebuie să fie în strat foarte fin pe fiecare bucată de carne. Pune ulei într-un  vas încăpător și pune bucățile de carne, eventual pe rând. Acestea trebuie să prindă puțină culoare. Le vei găti cel mult 3-5 minute pe fiecare parte. Scoate carnea și pune-o pe o farfurie. 

Curăță și toacă potrivit de mărunt usturoiul. Pune-l în uleiul în care ai gătit carnea și ține-l pe foc 2-3 minute. Nu trebuie să se ardă, ci doar să de-a gust și aromă. Stinge cu vin și lasă să se evapore alcoolul. Pune supa sau apa și carnea. Acoperă și gătește 10 minute. 

Pune foaia de dafin, boabele de piper și sare. Adaugă roșiile în suc propriu și sucul de roșii. Amestecă cu grijă, acoperă și gătește la foc mic, cu capac încă 20 de minute. Pune zahărul (are rolul de a tăia aciditatea roșiilor și de a da gust bun), amestecă ușor, potrivește de sare și piper. Dacă sosul este prea gros adaugă puțină apă clocotită și mai fierbe, tot cu capac 5 minute. Gata! 

Servește cu pătrunjel proaspăt presărat deasupra alături de mămăliguță moale. Mâncarea are sos semi subțire, pentru că așa este datul ei! 

⭐ Și rețeta de ostropel de miel este o mare bucurie a gustului, așa că merită să o încerci, dacă ai carne de miel. 

ostropel cu ceapa si ardei 

Ostropel de pui cu ceapă și ardei 

Nu pierzi nimic din gustul original, dar vei avea un sos mai gros, cu mai multe legume. Această variantă de ostropel de pui merge cu orice fel de carne de pui, cu os sau fără. O poți face și cu piept d epui, tăiat în cuburi sau cu pulpe întregi, dar și cu ciocănele sau doar partea inferioară a pulpelor de pui. 

În locul roșiilor din conservă și a sucului de rosii poți folosi 4-5 roșii proaspete pe care le pui în mâncare exact în momentul în care rețetă de ostropel de pui îți indică să pui roșiile din conservă. Toacă roșiile proaspete într-o farfurie ca să nu pierzi niciun strop de suc. Nu este nevoie să scoți pielița roșiilor. 

Ingrediente  

  • 600 g de carne de pui (pulpe, piept)
  • 10-12 căței de usturoi; 
  • 200 g roșii în suc propriu;
  • 200 ml suc de roșii; 
  • 3 ardei grași roșii; 
  • 2 cepe potrivite; 
  • 200 ml supa de pui (dacă folosești carne fără os) sau apă (la carnea cu os și piele);  
  • sare, piper după gust; 
  • 2 foi de dafin; 
  • o linguriță de piper boabe; 
  • o linguriță de boia de ardei afumat; 
  • 4-5 linguri ulei floarea soarelui; 
  • o lingură de făină; 
  • patrunjel proaspat tocat.

Mod de preparare

Sărează carnea și trece-o prin puțină făină. Pune ulei și apoi carnea, ca să prindă puțină culoare, cel mult 3-5 minute. Scoate carnea și pune-o pe o farfurie. 

Curăță și toacă potrivit de mărunt usturoiul, ceapa și ardeiul gras (cubulețe). Pune-l în uleiul în care ai gătit carnea toate aceste legume dintr-o dată. Pune sare, piperul măcinat și pe cel boabe, boiaua și foile de dafin ține totul pe foc vreo 10 minute, atât cât legumele să se înmoaie bine, iar ceapa să fie sticloasă. 

Pune supa sau apa și toată carnea. Acoperă și gătește 10 minute, la foc moale după ce începe să clocotească. Adaugă roșiile în suc propriu și sucul de roșii (sau rosiile proaspete tocate mărunt, cu tot sucul lasat). Amestecă cu grijă, acoperă și gătește la foc mic, cu capac încă 20-30 de minute. Gata! 

Servește cu pătrunjel proaspăt presărat deasupra alături de mămăliguță moale sau cartofi natur.

ostropel cu masline

Ostropel de pui cu măsline 

Carnea de pui, roșiile și usturoiul merg perfect alături de măslinele verzi. Rezultatul este un fel de mâncare și foarte elegant, dar și extrem de rafinat. 

Ingrediente

  • 8 ciocănele de pui cu piele și os:
  • 6 căței de usturoi; 
  • 4 linguri de ulei; 
  • 1 linguriță sare; 
  • 2 lingurițe boia de ardei afumat; 
  • 1 linguriță piper măcinat; 
  • 1 ceapă mare; 
  • 2 ardei grași verzi;  
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 200 g roșii în suc propriu (sau 3 roșii medii proaspete tocate mărunt cu tot cu sucul lăsat) 
  • 200 ml apă
  • 200 g măsline verzi și negre fără sâmburi (spălate înainte pentru a elimina excesul de sare).  

Mod de preparare

Încălzește o lingură de ulei într-un vas încăpător. Pune carnea de pui și gătește până când pielea devine aurie, 8-10 minute. Transferă puiul pe o farfurie.

Pune ceapa, ardeiul și usturoiul tocate mărunt și gătește, amestecând des, până când ceapa se înmoaie și este translucidă, aproximativ 5 minute. Adaugă pasta de tomate. Pune sare, piper și boia și ține pe foc mic, până când amestecul este ușor întunecat și parfumat, aproximativ 3 minute. Pune rosiile în suc propriu (sau roșiiproaspete, tocate, cu tot cu sucul lăsat) și adaugă apa și amestecă pentru a se combina.

Pune puiul înapoi în oală și, acoperă cu capac. Fierbe totul, la foc potrivit 25-30 de minute.

Adăugă măslinele și mai fierbe totul 5 minute. Se ia de pe foc. Potrivește de sare și piper și servește simplu, cu pătrunjel verde sau cu alături de orez fiert. 

La fel poți face ostropel din carne de curcan, dar și cu carne de porc. Și iepurele este o carne potrivită și o vei găti la fel precum ostropelul de pui.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro