Home » Supe și ciorbe » Supă de țelină – 4 rețete foarte gustoase și câteva detalii

Supă de țelină – 4 rețete foarte gustoase și câteva detalii

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 599 vizualizari 16 minute timp estimat

Înainte de a face supă de țelină câteva cuvinte despre acestă legumă minunată.

Țelina este o legumă excepțională pe care merită să o consumăm mult mai des decât o facem, ca ingredient principal. 

Plantă din familia Apiaceae, țelina pe numele oficial (Apium graveolens) este cultivată pentru rădăcina și frunzele sale cu gust și miros specific. Există două tipuri principale de țelină: țelina cu rădăcină (celery root) și țelina de tulpină (celery stalk). 

⭐ Dieta echilibrată. Cum arată de fapt și ce trebuie să știi

Utilizări culinare

  • Tulpina de țelină este frecvent utilizată în salate, supe și tocănițe. Poate fi consumată crudă ca gustare sau adăugată la smoothie-uri.
  • Rădăcina de țelină este adesea folosită în preparatele culinare sub formă de piure, supă sau în combinație cu alte legume.
  • Semințele de țelină sunt folosite ca și condiment sau pentru a extrage ulei esențial.

Compoziție nutrițională

Rădăcina de țelină este bogată în fibre, vitamine și minerale. Conține vitamina K, vitamina C, vitamina B6, potasiu, fosfor, magneziu și calciu. Are un conținut caloric redus și un indice glicemic scăzut. 

Tulpina de țelină conține apă în proporție mare, ceea ce contribuie la hidratarea organismului. Conține fibre, vitamina K, vitamina C și potasiu. Consumul de tulpini de țelină poate aduce beneficii pentru sistemul cardiovascular datorită conținutului de fitonutrienți.

Beneficiile pentru sănătate

Telina este un foarte eficient antiinflamator natural, conținutul ideal de potasiu din țelină poate ajuta la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase. Este o opțiune sănătoasă pentru cei care urmăresc controlul greutății, deoarece are un conținut caloric redus. Fibrele din țelină pot contribui la sănătatea digestivă și la prevenirea constipației.

Supă de țelină – 4 rețete foarte gustoase și câteva detalii

  • Supă cremă de țelină cu topping crocant de alune 
  • Supa de țelină clasică
  • Supă de țelină de lux 
  • Supă de țelină cu bacon rumenit

supa crema de telina cu alune

Supă cremă de țelină cu topping crocant de alune 

Pe cât de simplă este rețeta, pe atat este de spectaculos gustul și modul în care este servită. Toppingul de alune este foarte simplu de făcut și este o idee excelentă pentru toate supele cremă.   

Ingrediente:

  • 1 lingură ulei: 
  • 1 ceapă, feliată; 
  • 2 tulpini de țelină, tăiate cubulețe; 
  • 2 catei de usturoi; 
  • 1 țelină de circa 800 g, curățată și tăiată cubulețe; 
  • 500 ml supa de legume (poți folosi un cub de concentrat de legume) 
  • ¼ linguriță nucșoară măcinată; 
  • 50 ml smântână de gătit. 

Pentru toppingul de alune:

  • 2 linguri de alune, tocate grosier; 
  • 2 linguri pesmet;  câteva fire de ceapă verde, tocate mărunt (sau patrunjel verde)

Mod de preparare:

Încinge jumătate din ulei într-o cratiță mare la foc mediu-mic. Călește ceapa, țelina (și rădăcina și tulpinele) și usturoiul timp de 15 minute, până se înmoaie. Presară un praf de sare și gătește în vasul acoperit cu capac pentru ca legumele să se înăbușe. 

Pune supa peste legume și gătește timp de 15-20 de minute, până când țelina este fragedă. Se ia de pe foc, se adaugă nucșoara, smântâna, sare și piper după gust. Omogenizează cu un blender de mână până devine cremoasă. 

Încălzește uleiul rămas într-o tigaie la foc mediu. Prăjiți ușor alunele și pesmetul pentru câteva minute. Pune într-un castron și amestecă cu ceapa verde. Asezonează. Pune supa in boluri și, cu lingura presară crumble de alune. Delicios, aromat, sănătos! 

supa clasica

Supa de țelină clasică

Aceasta este varianta cea mai simplă, dar cu nimic mai prejos în ceea ce privește gustul de oricare variantă soficisticată de supă țelomă. 

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei; 
  • 300 g țelină, feliată; 
  • 1 cățel de usturoi; 
  • 200 g cartofi, curatati de coajă și tăiați în bucățele; 
  • 500 ml supă de legume (cu un cub concentrat de legume ) sau apă; 
  • 100 ml lapte. 

Mod de preparare:

Se încălzește uleiul într-o cratiță mare la foc mediu, pune țelina, usturoiul și cartofii și înăbușă amestecul 15 minute cu puțină apă și un praf de sare. Folosește pentru călit exact vasul în care prepari supa. 

Toarnă supa de legume și fierbere timp de 20 de minute, până când cartofii se pulverizează și țelina este moale. Folosește un blender și omogenizează. Adaugă laptele și amestecă din nou. Asezonează după gust. Este ideal să adaugi piper proaspăt măcinat și cimbru uscat. Se combină minunat cu aroma de țelină. Servește cu pâine prăjită. Pur și simplu delicios! 

supa crema cu toppind de nuci

Supă de țelină de lux 

Elementul de lux vine din utilizarea unui amestec de nuci și ulei delicat de nuci pentru toppingul final. Poate fi complicat de găsit uleiul de nucă, astfel că poți utiliza în loc un ulei de semințe de floarea soarelui presat la rece. Gustul fin al acestuia se potrivește perfect. 

Ulei de floarea soarelui presat la rece 

Uleiul presat la rece de floarea soarelui este un ulei fin, deosebit de aromat pe care merită să-l folosești de câte ori ai ocazia. Obținut printr-un proces de presare la rece a semințelor de floarea soarelui fără utilizarea căldurii suplimentare, uleiul larece are compușii nutritivi importanți și păstrează aroma naturală și gustul delicat al semințelor de floarea soarelui. 

Uleiul de floarea soarelui presat la rece este bogat în acizi grași polinesaturați, în special în acid linoleic, care este un tip de omega-6. De asemenea, conține vitamina E, un antioxidant important pentru sănătatea pielii și a sistemului imunitar. În comparație cu uleiurile procesate termic, uleiul presat la rece poate păstra o parte mai mare din substanțele nutritive esențiale. 

Uleiul de floarea soarelui presat la rece este potrivit pentru salate, marinade, sosuri și alte preparate în care se dorește un gust mai subtil și o aromă mai naturală.  

Ingrediente:

  • 1 lingură ulei; 
  • 1 lingură de cimbru uscat; 
  • 2 foi de dafin
  • 1 ceapa, tocată; 
  • 1 cățel de usturoi; 
  • 1 țelină de aproximativ 1 kg, curățată și tăiată în bucăți potrivite (ca nuca) 
  • 3 cartofi, aproximativ 250 g, curățați și tăiați; 
  • 1 l supă de legume (poți prepara supa folosind cuburi de concentrat de legume); 
  • 100 ml smântână.

Pentru toppingul de nucă:

  • 50 g nuci prăjite și tocate; 
  • 1 lingură ulei de nucă sau floarea soarelui presat la rece; 
  • ½ linguriță boia dulce de ardei.

Mod de preparare:

Într-o cratiță mare, încălziți uleiul la foc mic. Pune țelina, cartofii, usturoiul și ceapa. Pune sare și cimbru. Gătește înăbușit pentru aproximativ 10 minute până se înmoaie țelina, dar ai grijă să nu se coloreze. Asezonează cu sare și piper proaspăt măcinat. 

Adaugă supa de legume și fierbe totul, suc capac pentru aproximativ 30 de minute până când legumele sunt complet fierte. Adaugă  smântână, dă deoparte și omogenizează cu un blender. 

Adaugă o lingură de ulei de nucă sau floarea soarelui presat la rece.

Rumenește nucile întregi, mărunțeștele și adaugă o lingură de ulei și pudra de ardei. Servește supa cu toppingul de nucă și piper negru, măcinat proaspăt. Pictură ulei deasupra. Este o combinație excepțională!  

supa crema cu bacon si telina

Supă de țelină cu bacon rumenit

Combinația dintre baconul rumeni, țelină și aroma delicată de unt fac din această supă una cu totul specială.

Ingrediente:

  • 3 linguri de ulei; 
  • 100 g bacon feliat; 
  • 50 g de unt sărat; 
  • 1 ceapă mare, tocată; 
  • 1 frunză de dafin;
  • cimbru uscat; 
  • 1 țelină (800 g), tăiată în bucăți; 
  • 850 ml supă de pui (poți utiliza un cub de concentrat de pui) 
  • 100 ml smântână. 

Mod de preparare:

Încinge uleiul într-o tigaie mare. Rumenește baconul tăiat în bucățele pentru 3 minute parte până devine crocant, apoi scoate-l pe o farfurie și pune-l deoparte. Topește untul în aceeași tigaie, adaugă ceapa, dafinul și cimbrul și gătiți timp de 10 minute până când începe să devină auriu. Adăugați țelina bucăți și gătește înăbușit la foc mare 2-3 minute.

Toarnă supa și fierbe 20 de minute până când țelina se înmoaie. Adaugă smântâna și fierbe din nou 5 minute. Pasează supa până la omogenizare. Servește cu bacon crocant deasupra și un strop de ulei de măsline picurat. Foarte bun!

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro